marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 12 ur
V pripravljenosti:
do 430 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1500 mAh)
Dimenzije:
118 x 59,6 x 12,3 mm
Teža:
123 g

Tip zaslona:
AMOLED, 16M barv, 480 x 800 pik (WVGA),

Notranji pomnilnik:
8 Gb
Stopnja sevanja SAR:
0,168 W/kg
Operacijski sistem:
WinMobile

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Zaslon, zvok, foto&video, enostavnost uporabe, ustrezno prilagodljiv

Proti

Neordno pisanje, omejitev z barvami

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Vse najnovejše funkcije v eni napravi

Samsung Samsung Omnia II (SGH-i8000)


Samsung Samsung Omnia II (SGH-i8000)

10.01.2010
Objavil: Klemen Sterle

Tako pravi Mobitel v svoji oglaševalski akciji in prav imajo. Omnia "v drugo" ponuja veliko bonbončkov in uporabniku prijetnih stvari. Nad izdelkom so lahko pri Samsungu upravičeno ponosni, mi pa bomo pogledali, kakšno zadovljstvo bo morebiti prinesel nam.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 5 Mpix
Povečava: -/ni podatka
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Zunanji izgled
Vsebina škatle je mobilnik, slušalke (vhod 3,5 mm), pisalo (stylus), polnilec in kabel, oboje na micro USB tehnologijo, zraven pa je seveda obvezna programska oprema za komunikacijo z računalnikom in navodila. Če vam slušalke iz kakršnega koli razloga ne bodo všeč, jih lahko mirno zamenjate skladno z vhodom (3,5 mm). Mobilnik meri 118 x 59,6 x 11,9 mm in je težak 123 gramov. Mogoče zgleda malo debelejši, vendar ravno prevelikih razlik v primerjavi z drugimi podobnimi napravami ni. Kot že pri predhodniku, je tudi tukaj pisalo priloženo prodajnemu kompletu, vendar v sami napravi ni prostora zanj, zato moramo vrvico pritrditi v za to predvideno mesto in nam pisalo veselo binglja zraven mobilnika. Da se več ali manj vse narediti tudi brez pisala. Odzivnost dotika je solidna, vendar zahteva veliko vaje in prilagajanja, saj se povsod zaslon ne odziva enako. Prav tako bo potrebno veliko vaje, da se naučite hitro in učinkovito pisati ter upravljati telefon, saj so črke, znaki, možnsti za izbiro… precej skupaj, v primeru velikih prstov pa to ni ravno prednost.
Pravih gumbov praktično ni, imamo 3, ki se bohotijo na sprednjem delu mobilnika. 2 sta namenjena bolj kot ne telefoniranju (desni služi tudi za vklop in izklop), sredinski kockast pa je v bistvu bolj za okras, saj z njim pridemo samo v meni. Stranski gumbi zajemajo na levi gumbe za glasnost, na desni pa imamo zaklep ter gumb za fotoaparat. Vhodi za micro USB so zgoraj, prav tako je tam tudi vhod za slušalke.
Zaslon je AMOLED in pri ločljivosti 480 x 800 pik ter 16 miljonov barv trenutno eden boljših na tržišču. Žalostno je samo, ker je zaradi operacijskega sistema omejen na efektivnih 65.000 barv. Vidnost pod svetlobo se prav tako na žalost precej zmanjša.
Mobilnik lahko uporabljamo v omrežjih GSM 850/900/1800/1900 ter HSDPA 900/1900/2100.
Baterija sama je precej vzdržljiva – v pripravljenosti imamo lahko mobilnik do 430 ur, čas pogovora pa je omejen na do 12 ur. Pri nekako zmerni vsakdanji uporabi pa boste polnilec združiti z mobilnikom na približno 3 dni.

Operativa
Nameščen imamo najnovejši Microsoftov Windows Mobile 6.5, ki je glavni sistem, čez pa je naložen vmesnik TouchWiz, katerega boste gledali večino časa (razen če vam bo šel na živce in si ga boste odstranili). Procesor, ki poganja zadevo je Samsung S3C6410 s taktom 800 MHz, vgrajen pa je tudi samostojni grafični pospeševalnik.
Na voljo so trije domači zasloni, katere se da prilagoditi po lastni želji in potrebi. Na levi je dostop do widgetov – aplikacij, ki so vam v pomoč ali v zabavo ali pa kar tako. Mirno si jih lahko prilagodite koliko in katere, seveda pa jih je možno vsak trenutek sneti tudi z interneta.
Sistem sam teče dobro in gladko, brez sesuvanj, tudi ko je več aplikacij odprtih je delovanje še vedno dobro. Na voljo imamo tudi “task switcher”, ki nam omogoča premikanje med odprtimi aplikacijami in opravili ter tudi njihovo zapiranje, da nam ne krade nepotrebnega delovnega spomina.
Meni je dostopen ali preko cetralne tipke, ali pa preko starta. V vsakem primeru se znajdete v meniju ki je kar podoben iPhonovemu, po meniju pa se tematsko premikamo z drsom gumba v stran ( in seveda pazimo da ne po pomoti ne pritisnemo se kaj vmes, kar se rado zgodi). Tudi datotečni sistem je lepo in pregledno oblikovan, preklopimo pa lahko tudi v drevesni način. Dobro pride tudi iskalnik, s katerim lahko preiščemo cel mobilnik za izgubljeno ali pozabljeno datoteko.

Kot se spodobi imamo na voljo vse sodobne načine komuniciranja z ostalim svetom. Govorim o MMS-ih, SMS-ih, instantnih programih za sporočanje (MSN), e-pošti, bluetoothu, HSDPA (do 7.2 Mbps) in HSUPA (do 5.76 Mbps), Wifi 802.11 b/g, DLNA ter microUSB povezavi z računalnikom. Infrardeča povezava očitno ni več v modi, zato je ne iščite. Mobilnik sam je tudi že opremljen z 8 gigabajti internega pomnilnika, prav tako pa ima tudi razširitveno režo za microSD kartico, za dostop do katere pa je potreben privzdig zadnjega dela mobilnika, kjer je tudi baterija. Bi bilo dosti bolje, če bi bila reža za spominsko kartico na bolj priročnem mestu, vendar po drugi strani ob 8Gb internega spomina bo veliki večini kartica s prav toliko spomina zadostovala, da je ne bo potrebno stalno menjati.
Tudi telefonski imenik si lahko detajlno in v stilu opremimo s sliko, osebnimi podatki, podrobnostmi o osebi… Imenik je spet omejen samo s samim spominom telefona, tako da skrbi, da koga ne bo možno vpisati, ni.
Upravljanje s telefosnkim delom je užitek. Imamo hiter dostop do vsega, pregled nad klici je enostaven, prav tako je tudi številčnica dovolj velika.

Za brskanje skrbijo poljubni mobilni brskalniki; sam sem imel nameščeno Opero in pa Internet explorer. Kot mobilnik visokega ranga pa v njem ne gre pogrešati tudi beležnice in mobilne pisarne. Seveda smo spet pri navajenosti pisanja in rokovanja s temi mobilnimi različicami, sicer široko uporabljenih pisarniških in domačih orodij. Omeniti velja lepo razdelan koledar in opravila, kjer lahko detajlirano opremimo vsak dogodek ali sestanek posebej.
Da se na poti kje ne izgubimo so vgradili tudi notranji GPS sprejemnik z A-GPS podporo, za aplikacijo pa bo potrebno poskrbeti v lastni režiji, lahko tudi v obliki Google Maps. Je pa sprejem zelo dober, prav tako tudi čas, ko je mobilnik pripravljena za komunikacijo s sateliti.

Zabava
S spodobnim telefonom se da tudi spodobno zabavati. Mobilnik podpira predvajalnik glasbe in videa s sledečimi formati: DivX, XviD, MP4, H.263, H.264, WMV, MP3, e-AAC+, WMA, WMDRM , OMA DRM 2.1. Zvok je dovolj močan in tudi kakovosten, za kar skrbijo tudi priložene kvalitente slušalke.
Urejamo lahko tudi posnete fotografije in video posnetke. Poslušamo radio in tudi snemamo z njega. Na voljo je iskalnik skladb, igre, podpora Javi, bralnik datotek PDF, ter tudi možnost povezovanja TV-OUT. Za razne nenaložene programčke in pirpomočke, ki bi si jih želeli je seveda vedno na voljo internet.

Foto in Video
Za obeležitev trenutkov skrbita fotoaparat in videokamera. Fotoaparat je precej spodoben, z njim pa lahko naredimo 5 megapik veliko sliko z največjo možno ločljivostjo 2560 x 1920 pik. V pomoč sta nam še 2 LED fleš lučki. Meni za video in fotografijo je lično razporejen na obeh straneh zaslona, tako da hitro in z lahkoto dostopamo do željenih nastavitev. Nastavimo lahko lepo paleto stvari, kot so recimo ISO, količino beline, resolucijo, kam shranjevati…Narejene slike so prav tako dobre, brez večjega šuma in z dobimi detajli.
Video lahko snemamo pri 30 FPS z ločljivostjo 720 x 480 pik, na voljo pa je podpora tudi 120 fps za počasne gibe. Na voljo je tudi sekundarna kamera namenjena video klicem, ki pa jo zasledite na mobilniku zgoraj desno. Tako pri fotoaparatu kot pri video kameri smo pri količini posnetkov omejeni le s spominom.

Za konec ...
Ob naboru funkcij in tehnologije, ter ob super zaslonu, ki jih ponuja Omnia II bo za morebitnega kupca užitek uporabljati ta mobilnik. Ko se enkrat navadite učinkovito pisati in upravljati zaslon na dotik bo vse ostalo le še užitek.

Posodil na test:
Janus Trade d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Cena na dan testa:
569,00
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki