marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
8.5 ur (2.5G), 5 ur (3G)
V pripravljenosti:
310 ur (2.5G), 330 ur (3G)
Tip baterije:
Li-Ion (1200 mAh)
Dimenzije:
106.5 x 53.9 x 17.2 mm
Teža:
136g

Tip zaslona:
7-cm QVGA (240 x 320 pik) LCD TFT zaslon s podporo 16 milijonom barv

Notranji pomnilnik:
8 GB
Stopnja sevanja SAR:
0.414 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Huh, hm, ja.. torej.. Inovacija.. Največja inovacija je verjetno sama kamera mobilnika. Svoje delo namreč opravlja odlično, kakšne druge bistvene inovacije niti nisem opazil. Mobilnik je vsekakor vrhunski izdelek, pravi multimedijski »powerhouse«, a kljub temu ima svoje napake. Težava nastane pri nameščanju aplikacij in certifikatih, kar je konec koncev poanta Symbian OS. Druga stvar je, da pravzaprav napram finski konkurenci ne ponuja nič pretresljivo novega, drsnik bo »picajzlom« povprečen, a za moje pojme je vseeno dober, čeprav mogoče malce majav. OS je praktično enak, kamera je pač bistveno boljša, kvaliteta izdelave je tudi vsekakor boljša, tipkovnica je zelo udobna, a kljub temu bo potrebno lastnikom N95 8GB ali klasične N95 malce razmisliti, če je menjava upravičena.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

(Ne)inovacija?

Samsung i8510 Innov8


Samsung i8510 Innov8

14.01.2009
Objavil: Mitja Zupančič

Ko sem julija lani prvič občudoval izredno zmogljivega Samsungovega novinca Innov8 sem se vprašal: »Hmm... kje pa je kakšna inovacija?«. To mi je namreč prišlo na misel predvsem zato, ker naj bi bil i8510 neke vrste Nokia N96 »killer« oziroma po slovensko »ubijalec«.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 8 Mpix
Povečava: 8x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Torej bi moral biti boljši od N96, kaj šele od N95 8GB. Pa je res?

Prvi vtisi, kvaliteta izdelave

Odkrito povedano sem pričakoval več. Deluje nekako plastično, prav nasprotno od Samsunga G810, zadnja stranica je res da kovinska in lakirana v mat barvo, sprednja pa v svetlečo, podobno, kot N95 8GB ali N96. Bočne stranice se tudi bleščijo v visoko lakirani črni barvi.

Takoj pa se opazi, da je i8510 fizično višji od petindevetdesetke. Zaslon je ostal enakih mer. Je malce tanjši, vendar pa se zaradi izbuljenega očesca kamere to niti ne opazi. Posebej v primeru, ko na mizi ležita oba mobilnika drug ob drugem.

Sam drsni mehanizem je dober, res da je uporabljena tehnologija vzmeti, a je kljub temu prijetno mehak pri odpiranju in zapiranju. Vzmet ni močna, kar je le plus pri vsakdanji uporabi. Mogoče bo »picajzle« motilo le to, da je zgornji del drsnika malce nižje, kjer so navigacijske tipke malenkostno majejo levo in desno. Gor/dol se kakopak ne, saj nima dvojnega načina odpiranja, kot Finke, a kljub temu sem pričakoval od proizvajalca bojda najboljših drsnikov več inovativnosti pri izdelavi le tega. Ampak nič ne de, itak služi namenu, tako kot mora.

Glede same kvalitete izdelave je več ali manj vse tako, kot mora biti. Nikjer ni kakšnega očitnega škripanja (grrrrrrrr N96), tipkovnica je odlična, drsnik je dovolj dober. Skratka vse tako, kot bi človek pričakoval.

Zaslon

Klasični zaslon z 2.8 inča diagonalnega premera premore 16 milijonov barv in pa 240×320 točk ločljivost. Se sliši nekam znano? Jap, res je, zaslon je (ne bom trdil, da je identičen), ampak preklemano podoben Nokijinim N96, N95 8GB serijam. Na soncu je kakopak dobro berljiv in tudi dovolj pregleden, ter zmogljiv za vsakdanja opravila. Plus je tudi to, da je možno poljubno nastaviti veličino črk in sicer med tremi načini, a to že bolj spada pod uporabniški vmesnik.

Uporabniški vmesnik, personalizacija

Lahko spet rečemo – že videno. Namreč podjetje Samsung ne slovi ravno po množični uporabi operacijskega sistema Symbian v njihovih mobilnikih. Pri nas sta dokaj popularna G810 in pa testiranec Innov8. Vendar je Samsung vpeljal kaj novega napram finski konkurenci? Hm, na hitro lahko rečemo – niti ne. Ima praktično enak OS, kot N96, torej različice 9.3 z vzdrževalnim paketom 2, vendar so uporabili malo drugačno razporeditev bližnjic (katere si je možno razvrstiti popolnoma po svojih preferencah), drugo temo in kakopak druga zvonjenja.

Druge spremembe so vidne tudi v galeriji, kjer lahko slike pregledujemo le v horizontalnem položaju. Konec koncev, le tako najbolje izkoristimo zaslon. Slika se seveda avtomatsko obrne, saj ima Innov8, tako kot večina novejših mobilnikov vgrajeno orientacijsko tipalo oz. accelerometer. Težava le-tega je mogoče v tem, da ne deluje v glavnem meniju, kot tudi ne v pripravljenosti.

Radijski in multimedijski predvajalnik niti ne bom opisoval v detajle, ker nekako ni bistvenih razlik napram konkurenci.

Je pa razlika v predvajalniku video posnetkov, ki je DivX/Xvid verificiran, torej odpade nameščanje dodatnega programčka za pregledovanje filmov v omenjenem formatu. Innov8 to zmore že serijsko. Super, pa imamo nekaj sekund prihranjenega truda.

Personalizacija je klasična lastnost Symbian operacijskega sistema. Če ste malo vešči za računalnikom in z upravljanjem operacijskih sistemov na sploh, potem Vam bo upravljanje in personalizacija Symbiana mala mal'ca. Možno si je namreč spremeniti skorajda vse. Če vam slučajno kaj manjka, pa si lahko preko spleta pretočite na mobilnik razne aplikacije, jih testirate nekaj dni in potem zadevo za simbolično vsoto tudi kupite.

Zanimiva je tudi rešitev optične kontrolne ročice. Kaj pa je to? To je po domače povedano optična petsmerna navigacijska tipka. Še vedno ni jasno? Glavna potrditvena tipka je namreč občutljiva na dotik, torej (če vklopite to funkcijo) lahko namesto pritiskanja levo, desno, gor, dol samo zdrsnete s prstom v željeno smer. Nastaviti si je možno tudi občutljivost ročice. Potrebno se jo je le malo navaditi, saj se včasih človek spozabi in avtomatsko pritisne tipko v določeno smer, ob tem pa z dotikom na ročico nehote izbere drugo opcijo.

Kamera, GPS

Huh, verjetno je vgrajen fotoaparat še ena največjih inovacij Samsunga i8510. 8 MP se ne sliši malo, vendar kako se to obnese v praksi? Namreč zadnje čase več megapixlov ne pomeni boljše slike. Pravzaprav nasprotno, več pik prikaže več podrobnosti, vključno s »smetmi« na zajeti sliki. Je tudi tukaj tako? Niti ne, kamero lahko mirno označim, kot eno najboljših ta hip. Zanimiva je tudi rešitev zaščite leče. Le ta se namreč sama odpre, čim aktivirate kamero z daljšim pritiskom na sprožilec (ki mimogrede deluje nekako majavo in nesigurno). Tako odpade ročno odpiranje in zapiranje zaščite leče kamere. Končno .

Kamera ima veliko opcij. Ena najbolj očitnih je zajemanje »nasmehov«. Torej tiščimo sprožilec, a le na pol in usmerimo kamero v osebo, ki se smeje in opala, pa imamo ujet nasmeh. Kamera nas opozarja tudi na utripajoče oči, možno si je nastaviti tudi stabilizator slike, ISO in podobne že skoraj profi zadeve. Posebej učinkovita je tudi makro funkcija. Deluje namreč zelo dobro napram kakšni konkurenci iz daljnega severa. Tako da, kamera je definitivno ena najmočnejših točk korejskega kronskega dragulja.

MPEG4 video posnetki se snemajo v VGA ločljvosti z 30 sličicami na sekundo, ali v QVGA z 120 sličicami na sekundo, lahko si vklopimo bliskavico (žal ni xenonska) in jo uporabimo, kot lučko. Sicer pa si je možno pri video posnetkih vklopiti vse efekte, kot pri slikanju. Tudi geo-tagging oziroma označevanje trenutnega položaja preko vgrajenega GPS sistema.

Hitro pretikanje med načini snemanja je omogočeno tudi s tipkami na desni strani aparata. Drsno tipko preprosto potisnemo gor ali dol in že se spreminjajo načini snemanja/slikanja/pregledovanja fotografij.

GPS! Hja, ker znam kdaj pa kdaj kaj pozabit in sem na koncu dneva le človek (poln hroščev, napak in spominskih lukenj), se Vam dragim bralcem opravičujem, da nisem namenil (nenamenoma) kakšne besede tudi o vgrajenem GPSu.

Torej v originalu je priložena Route66 programska oprema in kartografija. Le-ta je na področju Slovenije zaradi slabe pokritosti bolj ali manj neuporabna, a za osnovno vodenje po glavnih cestah bo še vedno okej.

In seveda, ker ima mobilnik Symbian OS si je kakopak možno naložiti tudi druge poljubne navigacije, dokler so pisane za omenjeni operacijski sistem.

A kljub temu najdemo v mobilniku še "točke", torej razno razni podatki o trenutni lokaciji, kje se nahajamo, koordinate, ipd.

Povezljivost

Mobilnik podpira tako, kot večina novejših naprav dandanes seveda HSDPA, GPRS, EDGE, Wi-Fi 802.11 b/g, microUSB, Push email.. Torej, ni da ni. Opazi se le odsotnost infrardečega očesca, a nič ne de, le redkokdo še uporablja ta standard, čeprav mogoče od časa do časa pride celo prav, posebej v navezi s kakšnim starejšim mobilnikom.

Posodil na test:
Janus Trade d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Cena na dan testa:
674,50
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki