marketing
povzetek
tehnične lastnosti
V pripravljenosti:
do 450 ur (2G) / do to 340 ur (3G)
Tip baterije:
Li-Ion (1500 mAh)
Dimenzije:
115.9 x 56 x 11.9 mm
Teža:
116.7 g

Tip zaslona:
AMOLED, 16M barv, 320 x 480, 3.2''

Notranji pomnilnik:
8GB
Stopnja sevanja SAR:
0.65 W/kg
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Hiter vmesnik, tanek mobilnik, android market

Proti

Poraba baterije, nestabilnost mobilnika, odklepanje mobilnika

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Nova galaksija v svetu mobilnikov!

Samsung I7500 Galaxy


Samsung I7500 Galaxy

04.12.2009
Objavil: Aleš Poljak

Samsung je odkril novo galaksijo v svetu mobilnikov, in s tem tudi novega prebivalca te galaksije. To je novi Galaxy, kateri se po izgledu izdaja za normalni mobilnik z zaslonom na dotik. A svoje napredne zmogljivosti in hkrati adute skriva globoko v sebi, kateri to so pa le preberite v nadaljevanju…ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 5 Mpix
Povečava: -/ni podatka
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Izgled…
Galaxy v višino meri skoraj 116 mm, širino 65 mm in je le 12 mm debeline. Sprednja stran aparata je bolj ali manj pokrita z velikim zaslonom. Pod njim je sredini 5 smerna tipka, katera ima na levi in desni strani še po dve tipki. Na levi strani sta to tipki za dodatne možnosti in vzpostavitev klica. Na desni pa tipka za nazaj in prekinitev klica. Hrbtna stran je dokaj pusta, saj je zadnji plastični pokrovček črne barve in brez kakršnihkoli vzorcev. Izstopa samo napis proizvajalca in kamera z bliskavico. Na zgornji strani mobilnika najdemo priključek za polnjenje in 3,5 mm stereo vtič za slušalke. Na desnem boku mobilnnika sta dve tipki. Tipka za odklepanje mobilnika je približno na sredini, če gledamo po višini mobilnika. Tipka za zajem slik pa malo nižje. Nekje na ¾ višine. Na levem boku mobilnika pa najdemo tipki za upravljanje glasnosti zvočnika.

Zaslon in občutljivost na dotik...
Galaxy ima velik zaslon, kateri ne razočara ne s prikazom kot z občutljivostjo na dotik. Kapacitivni zaslon meri 3,2 palca in je zmožen prikazati 16 milionov barv, kar se odraža predvsem pri izgledu uporabniškega vmesnika, slik, prikazu spletnih strani, skratka povsod. Pohvaliti moram tudi občutljivost na dotik, saj sam nikoli nisem imel problemov pri pisanju sporočil oziroma pri samem upravljanju mobilnika, saj sem takoj zadel tisto, kar sem pritisnil.

Splošna uporaba...
Aparat iz pripravljenosti zbudimo z dvema pritiskoma na tipko za odklepanje, ki jo najdemo na desni strani aparata. S prvim pritiskom na tipko za odklepanje mobilnik najprej zbudimo, saj se prižge zaslon, a je mobilnik še zaklenjen, nato moramo pa tipko za zaklepanje še malo držati, da se aparat dokončno odklene. Moram pa omeniti, da odklepanje deluje zelo ne konsistentno. Včasih se mobilnik zbudi takoj, včasih z zamikom. To je sila nadležno saj, ko se pojavi zamik misliš, da tipke nisi dovolj pritisnil in jo nato še enkrat pritisneš. In ko se mobilnik le zbudi in se prižge zaslon se nato takoj izklopi… Tako, ko je mobilnik odklenjen nas pozdravi osnovni pogled, katerega je možno s prstom poriniti v levo ali pa desno. Osrednji pogled ima privzeto nastavljeno Googleovo iskalno vrstico in bližnjice do brskalnika, Google Maps-ov, Gmail-a, kontaktov, sporočanja, koledarja, tržnice aplikacij, številčnice in do nastavitev. Torej imamo že v startu na osnovnem zaslonu vse kar potrebujemo, da uspešno uporabljamo osnovne funkcije mobilnika. Na ostala dva pa nato poljubno nastavimo bližnjice do ostalih aplikacij, katere pogosto uporabljamo. Bližnjico na osnovni pogled enostavno potegnemo ven iz glavnega menija, katerega enostavno prikličemo s pritiskom na ikono za meni in ta se elegantno zapelje čez celoten zaslon.
Tako sedaj pa k osnovnim nalogam tega aparata in sicer klicanje, sporočanje preko SMS/MMS ali pa email sporočil. Vsak klic se običajno izvede s pomočjo imenika iz zgodovine klicev. Pri tem mobilniku pa sta ti dve funkciji združeni, saj ko odprete imenik oziroma številčnico (dialer) imate na vrhu v zavihkih razdeljene posamezne kategorije, kot na primer ''dialer'' oziroma številčnica za ročni vnos številke, ''Call log'' - zgodovina klicov, ''contacts'' - imenik in priljubljene kontakte. Zgodovina klicev prikazuje vse klice na istem mestu, le da so prihajajoči, odhajajoči in zgrešeni klici označeni z drugimi ikonami. Poleg vsakega klica je tudi informacija o tem koliko časa je ta klic trajal in koliko časa nazaj smo ga izvedli oziroma prejeli. Če pa odpremo določen kontakt nam mobilnik prikaže obsežno zgodovino interakcij s tem kontaktom. Kontakti so v tabelaričnem seznamu razporejeni po abecedi. Po seznamu se lahko enostavno pomikamo tako da s prstom drsimo po zaslonu in ga tako pomikamo dol ali gor. Priljubljene kontakte pa enostavno označimo z zvezdico, kateri so nato vidni v kategoriji priljubljeni kontakti kot sem predhodno omenil. Kontaktom pa lahko dodamo različne atribute, kot na primer sliko, katera se pokaže na zaslon ko vas ta kontakt kliče, email naslov, v katerem podjetju kontakt dela in na katerem delovnem mestu, celo kratek tekst lahko dodamo k določenem kontaktu. Skoraj na koncu testa sem odkril prav prijetno presenečenje. Na osnovnem zaslonu si lahko naredimo bližnjico do določenega kontakta in če ima ta kontakt dodeljeno sliko, se slika spremeni v ikono, ki izgleda res posrečeno in tudi priročno, saj aparat le odklenemo in izvedemo klic.
Pod osnovno rabo mobilnega aparata definitivno štejem še sporočanje preko SMS ali MMS sporočil. Vmesnik za pregled nad sporočili je enostaven, saj so sporočila sortirana glede na pošiljatelja in potem na dnu zaslona najdemo tipko za ustvarjanje novega sporočila. Ko ustvarjamo novo sporočilo, enostavno dodamo prejemnika z vnosom imena, nato vnesemo tekst in v primeru, da vstavimo kako multimedijsko vsebino se sporočilo avtomatsko pretvori v MMS sporočilo. Besedilo vnašamo preko qwerty tipkovnice, katera se prilagaja glede na to kako je mobilnik obrnjen. Če je mobilnik v pokončnem položaju so tipke kar konkretno natlačene in niti ne tako velike. Tu priporočam, da s prstom potegnete po zaslonu in se ustavite na želeni črki, saj boste kar težko zadeli želeno črko z direktnim pritiskom na črko. Nasprotno je, ko mobilnik zasukate, v ležeč položaj zaslona, saj so takrat tipke večje in tudi bolj narazen in tu je pisanje enostavno in hitro z direktnim pritiskanjem na črke.
Poleg klicanja in sporočanja pa seveda odpiramo tudi raznorazne aplikacije, s katerimi si krajšamo čas ali pa nam pomagajo pri vsakdanjih stvareh. Kako se odpirajo ne bom razlagal, tu se bom osredotočil na zapiranje aplikacij oziroma ''čiščenju za sabo''. Ko aplikacijo odpremo ni nekega X-a s katerim bi aplikacijo lahko zaprli. ''Zapremo'' jih v bistvu s tipko za meni ali pa s tipko za prekinitev klica. A kot sem kasneje opazil ko sem namestil neke vrste ''Task Manager-ja'' se aplikacija v tem primeru le minimizira in še vedno teče v ozadju. Če smo odprli veliko aplikacij se to sicer nič ne pozna na hitrosti delovanja samega mobilnika, a baterija je v tem primeru lahko zelo hitro prazna, zato je potrebno biti kar priden in tako rekoč za sabo počistiti oziroma zapirati odprte aplikacije.

Multimedija...
Ogled spletnih strani je z Galaxyjem pravi užitek, saj je pred naložen brskalnik zelo kvaliteten. Strani se hitro naložijo in tudi ob majhni povečavi so črke še vedno vidne. A, da pa oči ne trpijo, stran enostavno približamo tako, da dvakrat pritisnemo na zaslon in aparat sam približa na širino teksta. Ali pa po svoji presoji nastavimo povečavo preko tipk za povečavo, kateri najdemo na dnu zaslona. 'Multi-touch' približevanje oziroma zoomanje v osnovi ni podprto, a to lahko naložite in je uporabniška izkušnja še toliko boljša. Edino kar manjka pa opazite, ko odprete stran s flash vsebino, saj jih ta aparat na žalost ne odpira. A je tudi to delno rešeno, saj v primeru, da si želimo ogledati YouTube-ov video posnetek, nanj le pritisnemo in s tem se samodejno odpre v isto imenovani aplikaciji.
Poleg video posnetkov pa seveda Galaxy zmore tudi predvajati glasbo, katero imate naloženo na svojem mobilniku. Ko glasbeni predvajalnik odprete morate najprej izbrati kako naj bo glasba sortirana. Na izbiro imate sortiranje po izvajalcih, albumih, svojih kompilacijah (playlist-e) ali pa po abecedi (songs). Nato se vam pa pokaže tabela z glasbenimi posnetki. Tukaj so razvijalci dodali zanimivo funkcijo, saj lahko določen glasbeni posnetek odprete kar na YouTube-u in si ogledate video spot. To storite enostavno, tako da s prstom pritisnete za malo daljši čas na želen glasbeni posnetek in nato izberete iskanje preko YouTube-a. Žal pa med poslušanjem glasbe ni nobene druge vizualizacije kot osnovna, manjka pa tudi ''ekvilajzer'' a sam tega niti ne pogrešam, saj tega nikoli ne nastavljam, ker je z določenimi pred nastavitvami ''ekvilajzerja'' zvok po navadi še slabši. Na osnovnem zaslonu si za upravljanje glasbenega predvajalnika lahko tudi nastavite widget, preko katerega predvajanje poženete, ustavite in preskočite na naslednji glasbeni posnetek. Prikazuje se vam pa naslov in izvajalec glasbenega posnetka.
Galerija (multimedijskih vsebin), sama poišče slike in video posnetke, katere so shranjene bodisi na pomnilniku aparata ali pa na pomnilniški kartici in jih sortira v mape. Na vsaki mapi je predogled štirih slikic, poleg tega je pa še napisano koliko slik oziroma video posnetkov je v tej mapi. Pregled slik je narejen enostavno. Ko odpremo določeno sliko se nam prikažejo tipke za približevanje slike in tipke za listanje med slikami. Z dvakratnim pritiskom na sliko pa aparat samodejno poveča oziroma raztegne sliko čez cel zaslon. Pregledovalnik slik ima vdelano ''slide show'' funkcijo, preko katere lahko svojim prijateljem pokažete vsebino celotne mape v galeriji. V nastavitvah lahko izberete kako hitro naj se slike menjajo in s katerim efektom. Kar priročna zadeva moram reči, a nič novega, saj ima to funkcijo že veliko mobilnikov.

Androidova tržnica aplikacij in že naloženi pripomočki…
Sam mobilnik ima pred naložene naslednje aplikacije: QuickOffice za ogled officeovih dokumentov, Google Maps, Google Talk in program za ogled PDF datotek. To je za silo dovolj. A Galaxy dobesedno zaživi, ko poženemo Android Market oziroma tržnico aplikacij. Po večini so aplikacije na tržnici zastonj in poleg vsake si lahko preberete tudi oceno in komentarje uporabnikov. Izgled tržnice je narejen res posrečeno in enostavno, saj izbirate lahko med aplikacijami ali igrami ali pa aplikacijo poiščete kar preko ključne besede. Poleg tega jih pa lahko nato še sortirate po priljubljenosti ali pa po datumu izdaje. Ko tržnico začnete uporabljati je kar težko nehati, saj je nabor aplikacij in iger res velik in človek se težko upre preizkušanju novih iger oziroma uporabnosti določenih aplikacij.

Kamera...
Sam vmesnik za upravljanje s fotoaparatom oziroma kamero za zajem video posnetkov je kar rahlo razočaranje. Vmesnik vsebuje le tipko za preklop med snemanjem video posnetkov oziroma slikanjem in majhno sličico prejšnje zajete slike preko katere odprete galerijo. Tipka za dodatne možnosti nam pa ponudi le dodatne nastavitve, katere so zelo skope in prej omenjeni opciji za vstop v galerijo ali pa preklop iz slikanja na zajemanje video posnetka. Kot sem omenil so nastavitve zelo skope, saj nastavimo lahko le delovanje bliskavice (vklop, izklop ali pa avtomatsko delovanje) kam se slike shranjujejo in vklop GEO označevanja slik (''GEO tagging''). O nastavitvah za kvaliteto zajema slike na žalost ni ne duha ne sluha. A kljub temu, da ni nekih podrobnih nastavitev za zajem slik so slike posnete z Galaxy-jem kar v redu. Slike so zajete v ločljivosti 2560 x 1920 pik in so videti na zaslonu Galaxyja izvrstne, le ko jih prenesete na osebni računalnik in malo približate vidite določene popačitve.
Žal so video posnetki druga zgodba, saj jih kamera zajeme v relativno majhni ločljivosti glede na to da je kamera 5 MP. Video posnetek je v ločljivosti 352 x 288 pik in s 30 sličicami na sekundo. Ker številke povedo vse o kvaliteti teh video posnetkov ne bom izgubljal besed.

Povezljivost...
Kar se tiče mobilnega omrežja ima Galaxy vse pokrito oziroma se je zmožen povezati na katerokoli omrežje na svetu. Ima namreč štiripasovni GSM/GPRS/EDGE vmesnik in tri pasovni 3G vmesnik preko katerega se hitrost prenosa podatkov pri HSDPA ustavi na 7.2Mbit/s pri HSDPA pa 5.76 Mbit/s. Poleg WiFi vmesnika je tudi modrozobi vmesnik, kateri je pa žal rahlo omejen s svojo funkcionalnostjo, ker ne podpira prenosa datotek, A2DP profila in brezžičnega theteringa kar je od pametnga mobilnika takega kalibra kot je Galaxy čisto upravičeno pričakovati. No morda bo to urejeno z naslednjim firmwareom. Aparat lahko povežemo s PC-jem tudi preko USB kabla in tako izmenjujemo datoteke. Ko ga povežemo, se najprej namestijo vsi gonilniki in v raziskovalcu se pojavita dva izmenljiva diska. A sedaj še nista pripravljena. V vrstici z obvestili se pojavi USB ikona na katero moramo pritisniti in nato izbrati ''mount'' funkcijo, katera omogoči oba izmenljiva diska in sedaj lahko po njih brskamo.

Baterija...
LiIon-ska baterija s kapaciteto 1500 mAh je zmožna mobilink poganjati le kak dan ali dva. Če aparat veliko uporabljate za surfanje, igranje iger in da po vrh vsega pozabite zapirati aplikacije se bo hitro zgodilo, da bo baterija prazna še isti dan ko ste mobilnik polnili. Tako močno porabo baterije gre bojda pripisati slabemu izhodiščnem firmwareu in to naj bi bilo to do neke mere popravljeno v naslednjem firmwareu.

Zaključek…
Galaxy je definitivno v svoji galaksiji proti ostalim mobilnikom te znamke. Občutljivost zaslona je izvrstna, po mojem mnenju celo na nivoju iPhone-a. Celoten uporabniški vmesnik je izdelan lepo in deluje tekoče. Preko Android tržnice z aplikacijami je možno mobilnik še bolj personalizirati po svojih potrebah. Splošen dober vtis nad mobilikom pokvari le močna poraba baterije, katero je možno izprazniti tudi v parih urah, nestabilnost aparata, saj se mi je med testom velikokrat resetiral in procedura za odklepanje mobilnika, ki deluje zelo nekonsistentno, saj se mobilnik včasih prebudi hitro včasih pa z zamikom.

Posodil na test:
Janus Trade d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Cena na dan testa:
535,00
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki