marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
Do 3 ure
V pripravljenosti:
Do 200 ur
Tip baterije:
Li-Ion (880 mAh)
Dimenzije:
110 x 51.5 x 12.7 mm
Teža:
105 g

Tip zaslona:
Barvni AMOLED, 240 x 400 pik, 16mio barv, 2.8 inča

Notranji pomnilnik:
80 MB
Stopnja sevanja SAR:
0.548 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Nov Samsungov izdelek mogoče malo spominja na iPhone. Podobno ima sredinsko tipko za korak nazaj, simpatičen (a še vedno ne tako dober) zaslon na dotik. Ima pa še klasično alfanumerično tipkovnico za udobno (tudi slepo) tipkanje sporočil, dovolj dober uporabniški vmesnik, pohvalno kvaliteto izdelave in z odlično kamero. Verjetno uporabniki, ki ne marajo ali nimajo potreb po pametnem mobilniku ne bodo pogrešali nič bistvenega, namreč S8300 je zmogljiva multimedijska igrača.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Multimedijski dotiki

Samsung GT-S8300 UltraTOUCH


Samsung GT-S8300 UltraTOUCH

26.04.2009
Objavil: Mitja Zupančič

Na testu smo tokrat imeli novinca iz Južne Koreje z vse bolj popularnim zaslonom občutljivim na dotik. Očitno je v svetu nov trend, da ima praktično skoraj vsak nov tudi »nepametni« mobilnik že omenjeni tip zaslona. Take tipe zaslonov smo včasih videvali le na mobilnikih z Windows Mobile ali Symbian UIQ operacijskimi sistemi.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 8 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Potem je svet pretresel iPhone in sedaj praktično vsi proizvajalci tlačijo touchscreene v njihove mobilnike.

Prvi vtisi, kvaliteta izdelave

Tudi S8300 ni izjema. Ima pravzaprav zelo dober AMOLED zaslon, ki je obenem še izjemno lepo dodelan, saj je namreč skorajda tako občutljiv na dotike, kot kralj med touchscreeni – iPhone. Za uporabnike, ki jim je zoprno pisati dolga SMS sporočila na zaslon (kjer je roko na srce potrebno biti kar lepo skoncentriran, da se zadane tisto kar si človek želi) so na S8300 montirali še klasično alfanumerično tipkovnico. Le-ta je skrita pod zaslonom. Tako je, mobilnik klasičen drsnik, precej tanke oblike in pohvalne kvalitete izdelave. Nikjer ni nikakršne sledi o škripajočem drsniku. Je pa verjetno prav zaradi tega izdelan na način vzmeti, kar pomeni, da je malce trši pri odpiranju.

Zaslon

Omenil sem že, da se zaslon ponaša s tehnologijo AMOLED v ločljivosti 240×400 točk. Kaj to pomeni. Active Matrix OLED zaslon prinaša kar nekaj izboljšav napram klasičnemu TFT zaslonu. Izboljšave se odražajo v tanjšem zaslonu, manjši porabi energije, bistveno boljši reprodukciji barve in boljši vzdržljivosti. Ima pa eno veliko napako in sicer slabo vidljivosti v močnem soncu, a vendar kakšnih hudih težav pri testnemi primerku niti nisem opazil. Resda je vse postalo malce temnejše, a kljub temu dovolj dobro berljivo.

Mobilnik ima tudi malce neobičajno vrhno plast zaslona. Ta je namreč izdelana iz kaljenega stekla, ki je bolj odporno na praske in poškodbe. Če je ta tehnologija uporabna nismo testirali .

Uporabniški vmesnik, personalizacija

Uporabniški vmesnik je klasičen Samsung TouchWiz izdelek, na osnovnem zaslonu ponuja nastavljive widgete oz. neke vrste bližnjice. Možno si jih je potegniti iz drsnika ob levi strani zaslona na sredino in jih postaviti nekam v ozadje zaslona. Ali pa zbrisati, dodati...

Sama postavitev menija ni nikakršna revolucija, hitro se namreč opazi komu pripada struktura menija, ki je tipična Samsungova z nekaj posodobitvami. Vse je na dokaj logičnem in razumljivem mestu za večino upoabnikov, detajle se pa priuči z redno uporabno.

Novost so tudi fotokontakti. Posname se slika osebka v imeniku, se jo shrani in naslednjič v imeniku lahko namesto po imenih surfamo po slikah. S klikom na sliko pa mobilnik začne klicati osebka.

Zanimiva je tudi opcija spreminjanja pisave. Na voljo imamo tri tipe; klasična pisava in pa še dve pisavi, ki se ponašata z izgledom ročnega pisanja. Mogoče je najbolj pregledna prva a za spremembo sta tudi ostali dve pisavi fajn.

O kakšni visoki personalizaciji ni govora. Spreminjamo si lahko, kot v večini mobilnikov – ozadje in tip zvonjena. No, pa seveda že prej omenjeno pisavo in widgete.

Kamera, GPS, Multimedija

Mobilnik se ponaša z visoko zmogljivo (za mobilnik) kamero z 8 MP, avtomatskim ostrenjem slike, LED bliskavico, geo-označevanjem, detektorjem za nasmeh in obraz, stabilizatorjem slike... Skratka ni da ni. Kvaliteta slik je izjemno dobra, mogoče sem pogrešal xenonsko bliskavico. A vendar vse skupaj se zajema v ločljivosti 3264×2448 točkah, kar je ogromno. Torej bo potrebno vsako sliko pomanjševati in tudi zasedenost pomnilnika bo ob taki ločljvosti hitro polna. A nič ne de, mobilnik podpira MicroSD pomnilniške kartice do kapacitete 16 GB.

Video posnetki se zajemajo v formatu WVGA s 30 sličicami v sekundi in v ločljivosti 720×480 točk. Ni slabo, ne? Seveda, da ni, težave nastanejo le v prostorih, kjer ni dovolj svetlobe, LED bliskavica pa ne opravi svoje naloge dovolj dobro. Še enkrat.. Xenonska bi se obnesla bistveno boljše.

O GPS nimam kaj veliko za napisati. Vem, le da je opcijska programska oprema bazirana na Route 66, to je pa tudi vse. Priložene ni bilo nobene programske opreme s kartografijo.

Kot že poznamo iz ostalih Samsungov ima tudi S8300 podporo za DiVX standard. Tako si lahko v miru prenesemo film iz osebnega računalnika v mobilnik in ga potem ob dolgočasnih popoldnevih pogledamo.

Povezljivost

O kakšnem WLANu pri »butastih« (brez operacijskega sistema) telefonih nima smisla razpredat. Tu je sicer EDGE razreda 12, HSDPA, Bluetooth 2.1 z A2DP, microUSB 2.0.. To je pa počasi tudi to. Povsem dovolj za povprečne uporabnike. Mobilnik namreč nikakor ni mobilna pisarna, temveč bolj ali manj multimedijska igrača.

Posodil na test:
Janus Trade d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Cena na dan testa:
462,30
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki