marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3,5 ure
V pripravljenosti:
do 220 ur
Tip baterije:
Li-Ion (800 mAh)
Dimenzije:
93 x 45 x 16,5 mm
Teža:
93 g

Tip zaslona:
TFT, 262,144 barv, 240 × 320 pik

Notranji pomnilnik:
80 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,355 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Mobilnik za svojo ceno sigurno ponuja zelo veliko. Na voljo je tako odličen zaslon, lep dizajn, meniji so bolj umirjeni, napram prejšnjim serijam, tipke na dotik delujejo zelo dobro. Odpiralni mehanizem je tudi za pohvalit. In tudi kamera ni od muh. Je pa tudi nekaj malenkosti, ki me osebno motijo. Recimo o kakšnih poosebljenih temah še vedno ni govora, prav tako bi mobilnik že lahko bil tretje generacije, sredinska potrditvena tipka v pripravljenosti služi kot dostop do spleta in pa baterija ni ena izmed bolj zmogljivih. Vendar je E900 kljub tem napakam še vedno izvrsten mobilnik in zelo dober nakup.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Dotakni se me

Samsung E900


Samsung E900

14.12.2006
Objavil: Mitja Zupančič

Pri Samsungu oglašujejo njihove na dotik občutljive tipke, kot funkcionalni dotik prihodnosti. Pa so omenjene tipke dejansko tako uporabne, kot jih tudi oglašujejo? Seveda so, tukaj nikakor ne bomo imeli dileme, ali so tipke pretrde ali premehke.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Odzivnost je zelo dobra in še prerado se zgodi, da se dotaknemo kakšne tipke ko le tega nočemo.

Rokovanje, tipkovnica

Mobilnik z ostrimi linijami je sodobne oblike, tako kot smo pri Samsungih že vajeni. Končna obdelava plastike je izjemno gladka, kar pomeni, da se bodo poznali prstni odtisi in ga bo potrebno velikokrat obrisati v oblačila. Kot sem že zgoraj omenil ima mobilnik, kot eden izmed zelo redkih telefonov na današnjem tržišču tipke občutljive na dotik. Z njimi se da zelo lepo upravljati in jih je natančno sedem. Prve štiri so ves čas na voljo, to so leva in desna tipka za izbiranje po menijih in tipki za sprejeti/zavrniti klic, ko pa odpremo glasbeni predvajalnik se prikažejo še tri. Seveda za predvajanje glasbe. Tipke so tako, kot numerična tipkovnica osvetljene z belo barvo. Ko mobilnik zapremo pa se takoj ugasnejo in zaklenejo, tako da odpade nesrečno pritiskanje tipk po žepih.

Zaslon

Zasloni so bili pri Samsungih vedno ena izmed najboljših lastnosti. Tudi tukaj ne bomo ostali dolgega nosu, kajti zaslon je praktično enak, kot na starejšem bratcu D600. To pomeni, da se ponaša z ločljivostjo 240 × 320 točk in premore prikazati 262,144 barv. Če vas pa zanimajo še fizične mere, pa vam lahko zaupam, da je zaslon velik 30 × 40 mm.

Uporabniški vmesnik

Ravno tukaj sem naletel na prvo razočaranje. Ne ne, ne me narobe razumeti, uporabniški vmesnik je dokaj preprost in razumljiv, med izbiranjem po menijih bomo opazili velike črke, sama grafika je preprosta ter lepa in vse je kolikor toliko na svojem mestu. Moti pa me, da si ne moremo prilagoditi menija po svojih željah, tako imamo prednastavljene 2 teme, črno in belo. To je to. Nič ne bo pretakanja tem z interneta in spreminjanja videza vašega menija. No, razen ozadja, pa še tam smo malo omejeni, ker je na voljo lepo število podatkov o datumu, uri ipd, ki se jih ne da izklopit. Vendar v osnovi je vmesnik preprost, sam sem se malo lovil pri nastavitvah telefona, vendar tega ne bomo počeli vsak dan, kajneda?

Imenik, klici in sporočila

O imeniku ne bom izgubljal besed, namreč dan danes ima še tako poceni mobilnik na izbiro praktično vse možne podrobnosti o določenem vpisu. Seveda tudi v našem primeru ni nič drugače, mobilnik si bo zapomnil do 1000 vpisov in k vsakemu bomo lahko dodali do 15 podrobnosti.

Mobilnik si zapomni do 30 klicev. Tako zgrešenih, prejetih, kot tudi klicanih številk. Opremi jih klasično; z datumom in uro ob pogoju, da pritisnemo sredinsko petsmerno navigacijsko tipko.

Tudi pri sporočanju nas telefon ne bo razočaral. Na voljo imamo tako klasično SMS, MMS sporočanje, kot tudi e-poštni odjemalec in pa EMS standard, ki pri nas ni na voljo.

Bonbončki ...

Vgrajena 2 MP kamera ponuja lepo število nastavitev. Tako lahko izbiramo med slikanjem posamezne slike ali več slik zapored, tu pa se pojavijo še dodatne nastavitve. Slikamo lahko od 6 do 15 slik in jim tudi določimo kvaliteto. Prav tako imamo na voljo še mozaično sliko kjer potem še izbiramo med različnimi vzorci. O kakšnih učinkih mislim, da niti ni potrebno izgubljati besed. Na voljo so tudi že vnaprej pripravljeni okvirji. Veliko uporabnikom pa bo prav prišla bliskavica. Pa ne samo pri slikanju. Nastavimo jo lahko tudi trajno, tako nam bo lahko služila tudi kot lučka. Ob pogoju, da bo kamera seveda ves ta čas vklopljena. Prav tako imamo na voljo samosprožilec, ki je v mobilniku omenjen kot števec. Na voljo imamo 3, 5 ali 10 sekund.

To pa še ni vse, šele sedaj pridemo v nastavitve kamere, kjer lahko izbiramo velikost slike, kakovost slike, odklopimo lahko zvok zaklopa ali povečave, izberemo kaj naj nam zaslon prikazuje in pa tudi ISO. ISO ima nastavitve od 100 - 400. Fotoaparat pa diši že po pravi napredni kameri. Še malo pa bomo imeli že digitalne SLR-e v mobilnikih :-).

Pregledovanje datotek Office-a je bila do nedavnega domena mobilnikov s Symbian operacijskim sistemom. Sedaj je to na voljo tudi pri E900. Word, Excel, Powerpoint in PDF datoteke tako niso več tabu za mobilnike s klasičnimi uporabniškimi vmesniki.

E900 ima na voljo tudi zmogljiv in precej pisan predvajalnik glasbe, kjer si lahko ustvarimo svoje liste pesmi, spremenimo izenačevalnik, vklopimo 3D zvok in nastavimo, da imajo mp3 datoteke prednost pred ostalimi.

Prav tako se mobilnik ponaša s TV izhodom. V tem primeru je možno prikazovati slike, video posnetke kar na domačem televizorju. Zato pa potrebujete tudi kabel, ki pa žal ni priložen.

Povezljivost

Danes je modrozoba povezava že kar klasika pri večini mobilnih telefonov. No, najdemo tudi zelo poceni izjeme telefonov, ki tega še nimajo, vendar pri E900 se temu ni za bati. Prav tako se ponaša z EDGE razreda 10 in pa USB priključkom. Preko kabla seveda.

Posodil na test:
Si.mobil d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Cena na dan testa:
(85.000,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki