marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaEkosistem HMS dosegel nov mejnik
10.08.2020

Huawei je predstavil napredek glede ekosistema mobilnih storitev HMS in trgovine z aplikacijami AppGallery. Ekosistem HMS je osegel že 700 milijonov uporabnikov Huaweievih naprav s celega sveta (32 % več kot v enakem obdobju lani), število registriranih razvijalcev pa se je povzpelo na 1,6 milijona (76 % medletna rast). Razvijalci so funkcionalnosti HMS Core integrirali že v več kot 81.000 aplikacij.

slikaHuawei je odprt za pogovore z Vlado Republike Slovenije o varnostnih vprašanjih 5G
07.08.2020

Kitajski Huawei sporoča, da je pripravljen na pogovore z Vlado Republike Slovenije in njihovimi strokovnjaki o varnostnih vprašanjih 5G tehnologije. Huawei slovenski vladi ponuja tudi podpis »no-spy agreement«.

slikaNa Sony Xperio 1 II prihaja podpora za RAW
05.08.2020

Sony je Xperio 1 II najavil kot mobilnik z vrhunsko kamero, v katerega je vgradil Photo Pro način. Le-ta omogoča prilagoditev kar nekaj fotografskih funkcij, žal pa pa ni podpiral RAW posnetkov. To pomanjkljivost pri Sonyu odpravljajo z julijsko nadgradnjo 58.0.A.3.88.

slikaVstopni iPhone 12 še vedno z LCD zaslonom
03.08.2020

Do predstavitve nove serije iPhonov je še dobra dva meseca, zato ni presenetljivo, da se govorice pojavljajo vse pogosteje. Zadnja prihaja s strani DigitalChatStationa, kjer trdijo, da bo zaslon vstopnega iPhona 12 še vedno LCD velikosti 5,4 palca in hkrati enak kot pri sedanjem iPhonu 11, velikost mobilnika pa bo bolj podobna iPhonu SE (2020).

slikaOnePlus Nord ni prestal testa upogljivosti
31.07.2020

Novo predstavljeni OnePlus Nord je cenejša različica modelov OnePlus 8 in 8 Pro, zato so pri podjetju zelo verjetno varčevali pri njegovi izdelavi. Uporablja manj zmogljiv procesor Snapdragon 765G, manjši zaslon in plastičen okvir.

članki

Varnostni pripetljaji lahko podjetja stanejo tudi pol milijona evrov


12.10.2015
Objavil: Dare Gliha

Več kot 5.500 podjetij iz 26 držav po vsem svetu je v letošnji raziskavi Kaspersky Laba in B2B International razkrilo, kateri varnostni pripetljaji so jim povzročili najvišje stroške. Rezultati so pokazali, da mednje sodijo goljufije zaposlenih, kibernetske kampanje, vdori v omrežje in napake tretjih oseb. V povprečju je odziv na varnostne pripetljaje velika podjetja stal skoraj pol milijona evrov, mala in srednje velika podjetja pa okoli 35.000 evrov.

Vdor v varnostne sisteme informacijske tehnologije podjetja lahko vodi v številne poslovne probleme. Ker je nastala škoda zelo raznolika, žrtve pogosto težko ocenijo celotne stroške varnostnega pripetljaja. Metoda, uporabljena v omenjeni raziskavi, je temeljila na podatkih preteklih let, ki so pokazali bodisi tista področja, na katerih je podjetje po varnostnem pripetljaju porabilo največ sredstev, bodisi neposredne finančne izgube zaradi vdora v informacijski sistem. Pogosto so podjetja porabila več sredstev na storitvah strokovnjakov, denimo s področja informacijske tehnologije in prava, kot so znašale poslovne izgube in stroški mirovanja poslovanja zaradi posledic varnostnega pripetljaja.

Verjetnost soočanja s posameznimi posledicami se med podjetji razlikuje. Prav tako je pri analizi škode varnostnega pripetljaja treba upoštevati velikost podjetja. Podobna metoda je bila uporabljena za oceno neposrednih stroškov. Gre za tiste stroške, s katerimi se je podjetje soočilo po odpravi posledic vdora, a so bili z vdorom povezani. Poleg že omenjenih zneskov so mala in srednje velika podjetja običajno za zaposlovanje ustreznih kadrov, usposabljanje zaposlenih in nadgradnjo infrastrukture porabila več kot 7.000, velika podjetja pa tudi več kot 60.000 evrov

Podjetja so se po varnostnem pripetljaju v povprečju soočila z naslednjimi stroški:

· rofesionalne storitve (informacijska tehnologija, upravljanje tveganj, pravne storitve): okoli 75.000 evrov, stroški so se pojavili z verjetnostjo 88 odstotkov;
· Izgubljene poslovne priložnosti: okoli 180.000 evrov z verjetnostjo 29 odstotkov;
· Mirovanje poslovanja: okoli 1.300.000 evrov z verjetnostjo 30 odstotkov;
· Povprečen skupni strošek: okoli 500.000 evrov;
· Neposredni stroški: okoli 60.000 evrov;
· Skupaj s posledicami, ki jih je utrpel ugled podjetja: okoli 185.000 evrov.

Mala, srednje velika in velika podjetja so utrpela različno škodo

Devet od desetih podjetij, ki so sodelovala v raziskavi, je omenilo vsaj en varnostni pripetljaj. Kljub temu pa vsi pripetljaji niso enako nevarni oziroma ne vodijo v izgubo občutljivih podatkov. Pogosto so posledica napada zlonamerne programske opreme, ribarjenja, uhajanja podatkov s strani zaposlenih in izkoriščanja pomanjkljivosti programske opreme. Ocena stroškov daje nov pogled na resnost varnostnih pripetljajev na področju informacijske tehnologije ter spreminja odnos malih in srednje velikih ter velikih podjetij do njih.

Velika podjetja plačajo več za varnostne pripetljaje zaradi napak tretjih oseb, ki jim sicer zaupajo. Velike stroške povzročajo še zlorabe zaposlenih, kibernetske kampanje in vdori v poslovno omrežje. Mala in srednje velika podjetja pogosto vsem varnostnim pripetljajem namenijo skoraj enako sredstev. Tako se denimo s podobno visokimi stroški srečajo v primeru kibernetske kampanje, napada s porazdeljeno ohromitvijo storitve in napadov z ribarjenjem.

»Doslej ni na voljo veliko poročil o posledicah napadov na informacijsko tehnologijo, ki bi navajala izgube v dejanskih denarnih stroških. Težko je razviti zanesljivo metodo ocene povprečnih stroškov, a smo vedeli, da to moramo storiti. Le tako smo lahko premostili vrzel med teorijo s področja korporativnih groženj in prakso podjetij. Rezultat tega je seznam korporativnih groženj, ki so povzročile največjo škodo. Menimo, da bi tem grožnjam podjetja morala posvečati največ pozornosti,« je povedal Brian Burke, vodja ekipe za zbiranje in analizo podatkov o ključnih trgih pri Kaspersky Labu.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki