marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaSamsung predstavil nov senzor za ure BioActive
19.07.2024

Samsung vodi inovacije digitalnega zdravja in pomaga spremljati zdravje, dobro formo in kondicijo z združevanjem vpogledov ter meritev, da bi uporabnikom omogočil jasno in podrobno izkušnjo dobrega počutja.

slikaBaterija iPhona 16 Pro Max z večjo gostoto baterijskih celic
17.07.2024

Apple si prizadeva najti način za lažjo zamenjavo baterij iPhonov, da bi zadostili predpisom EU. Podjetje bo lepilne zavihke, ki držijo baterijo na mestu, nadomestilo s kovinskim držalom, ki se odpre ob električnem udarcu, kar poimenujejo električno povzročena odstranitev lepila.

slikaSamsung Galaxy Z Flip6 Olympic Edition ekskluzivno za tekmovalce olimpijskih iger
15.07.2024

Samsung je predstavil olimpijsko izdajo svojega novega pametnega telefona Galaxy Z Flip6, ki je posebej zasnovan in prilagojen za vse športnike, ki bodo tekmovali na prihajajočih olimpijskih in paraolimpijskih igrah v Parizu 2024.

slikaHONOR najavil novi funkciji AI Defocus Eye Protection in AI Deepfake Detection
12.07.2024

HONOR je razkril dve inovaciji umetne inteligence v napravah, ki sta ustvarjeni za krepitev moči posameznikov in uvedbo nove ravni varnosti uporabnikov. Na sejmu MWC Šanghaj so namreč predstavili svoje najnovejše dosežke na področju umetne inteligence, usmerjene v človeka, in sicer AI Defocus Eye Protection in AI Deepfake Detection.

članki

V Sloveniji brezstično plačujemo že skoraj deset let: EasyPark in Visa o trendih plačevanja


12.05.2023
Objavil: Dare Gliha

Brezstična plačila že skoraj desetletje omogočajo hitro in varno izvajanje transakcij tudi pri nas. Na področju urbane mobilnosti pa vse bolj priljubljeno postaja plačevanje znotraj mobilne aplikacije, saj zagotavlja hitro in enostavno plačilo pri upravljanju parkiranja.

Brezstična tehnologija pomeni možnost plačevanja s karticami ali elektronskimi napravami tako, da kartico ali napravo držimo nekaj centimetrov stran od plačilnega terminala ali se preprosto dotaknemo zaslona mobilnika, tudi zaslona pametne ure. Ta način plačevanja, ki bo prihodnje leto v Sloveniji praznoval svojo deseto obletnico, omogoča hitrejše in bolj priročno opravljanje transakcij. Skupina EasyPark je na tem področju stopila korak dlje in pri upravljanju parkiranja v Sloveniji postavila trende s plačevanjem znotraj aplikacije (IAP), ki omogoča še hitrejše, enostavnejše in bolj varno plačevanje, saj uporabnik po plačilni kartici seže le enkrat.

Brezstična kartična plačila na prodajnem mestu so se v treh letih znatno povečala
Po podatkih Banke Slovenije je bilo v letu 2016 le 6 % vseh kartičnih transakcij opravljenih brezstično, medtem ko je v letu 2019 teh že 38 %. Rast brezstičnega plačevanja je v zadnjih letih še dodatno pospešila pandemija koronavirusa, saj so se potrošniki, da bi se izognili morebitni okužbi, izogibali gotovinskemu in kartičnemu plačevanju. Brezstična kartična plačila na prodajnem mestu so se v treh letih znatno povečala - najnovejši podatki za Evropsko unijo kažejo povečanje z 41 % vseh kartičnih plačil v letu 2019 na 62 % v letu 2022.

Vrednost transakcij; Slovenija med prvimi tremi v Evropi z najvišjimi deleži brezstičnih kartičnih plačil
Največji delež brezstičnih plačil je v letu 2022 imel Ciper, in sicer kar 88 %. Sledili sta Slovaška in Grčija, obe s 84 %. Ko gre za vrednost transakcij, opravljenih z brezstičnimi plačili, se je po aktualnih podatkih Evropske centralne banke (ECB) v primerjavi s skupno vrednostjo transakcij, opravljenih s karticami, delež brezstičnih plačil povečal s 27 % na 50 %. Z najvišjim deležem brezstičnih kartičnih plačil po vrednosti se za leto 2022 z 81 % prav tako lahko pohvali Ciper, na drugem mestu je Slovaška s 75 %, medtem ko je Slovenija s 74 % na nadpovprečnem tretjem mestu.

»Nobenega dvoma ni, da je pandemija preobrazila plačilno industrijo. Svet postaja vse bolj digitalen in potrošniki pričakujejo, da temu trendu sledijo tudi plačila. Potrošniki si želijo hitrih in priročnih načinov plačevanja ter da so njihovi podatki varni,« izpostavlja Alenka Mejač Krassnig, direktorica Vise za Slovenijo in dodaja: »V digitalnem svetu ni pomembnejšega kot v varnem plačilnem okolju zagotoviti najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Visa združuje globalno moč z dobrim poznavanjem lokalnega okolja ter zaščito ljudi in podjetij po Evropi pred novimi in nastajajočimi grožnjami. Visino omrežje deluje neprenehoma in zmore obdelati več deset tisoč transakcij vsako sekundo po vsem svetu. Z zaščito te infrastrukture našim strankam in potrošnikom dajemo zaupanje v plačilni ekosistem. S pomočjo storitve Visa Token je plačevanje s kartico Visa, ki je integrirana v vašem telefonu oziroma v aplikaciji EasyPark, priročno, enostavno in varno. Uporabljamo najnovejše tehnologije za zaznavanje in preprečevanje goljufij v omrežju ter dodajamo nadaljnjo raven zaščite in podpore. Visa aktivno sodeluje z mesti, urbanisti, prometnimi organi, operaterji in ponudniki rešitev z namenom na novo zasnovati vključujočo, trajnostno in medsebojno povezano mestno potovalno izkušnjo.«

Ključne prednosti plačevanja znotraj aplikacije: varnost, priročnost in brezgotovinsko poslovanje
Da potrošnikom ni treba nositi gotovine s seboj, da lahko opravijo plačilo brez dotika POS terminalov, predvsem pa da vse to poteka na najvišji stopnji varnosti, so ključni dejavniki rasti tega segmenta. Takšna tehnologija ima ključno vlogo tudi v javnem prometu in upravljanju s parkiranji, predvsem v urbanih naseljih, kjer sta hitrost transakcij in enostavnost uporabe plačilnih sistemov še kako pomembni. EasyPark poroča o rasti transakcij - navajajo, da gre tako za posledico pandemije kot za izjemno hitrost in enostavnost upravljanja parkiranja na daljavo. Uporabnikom mobilne aplikacije EasyPark namreč ni treba nalagati sredstev na kartico, prav tako lahko uporabnik z enim uporabniškim računom upravlja z več parkiranji hkrati. EasyPark je na voljo v več kot 3500 mestih in 30 državah sveta, v Sloveniji pa so prisotni v več kot 50 mestih - v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Piranu, Bledu, Bohinju, Kranjski Gori, Murski Soboti, Kranju, Novem mestu in drugih.

EasyPark in Visa združila moči pri zagotavljanju najboljše uporabniške izkušnje
»Skupaj bomo lahko zagotovili še boljšo uporabniško izkušnjo ter povečali učinkovitost in enostavnost procesa plačil parkirnine,« je povedal direktor EasyPark Slovenija Uroš Maklič ob naznanitvi partnerstva z Viso kot ključnim strateškim partnerjem na področju pametnih mest. Ob tem dodaja, da verjame, da »bodo uporabniki prepoznali moč obeh znamk in našo skupno predanost zagotavljanju najboljše uporabniške izkušnje, mest, prijetnih za bivanje, in prizadevanj za trajnostno mobilnost. EasyPark in Visa si delita podobne vrednote, zato verjamemo, da bodo to začutili tudi ljubitelji obeh znamk.«

CameraPark: digitalni plačilni sistem, ki sam zazna prihod in odhod vozila na parkirno mesto
Maklič, ki je strokovnjak za urbano mobilnost in vpeljevanje tehnologij v mesta, dodaja, da na območju Slovenije število transakcij v aplikaciji pospešeno raste vsako leto, najbolj pa s funkcijo digitalne storitve za upravljanje parkiranja EasyPark CameraPark. »Ta storitev je uporabnike še posebej navdušila in obenem pritegnila veliko novih, saj je enostavnost in zanemarljiv čas uporabe tukaj res izjemen,« dodaja direktor EasyPark Slovenija. Gre za eno izmed številnih in tehnološko izjemno dovršenih inovacij skupine, in sicer za digitalni plačilni sistem, ki sam zazna prihod in odhod vozila na parkirno mesto in nato tudi sam izvede plačilo. Ta parkirišča z najhitrejšim in najbolj enostavnim upravljanjem parkiranja postavljajo trende urbane mobilnosti pri nas, saj uporabnikom med drugim omogočajo plačilo parkirnine, ne da bi morali pred tem prevzeti parkirni listek ali sploh izstopiti iz vozila. Tako napredne digitalne storitve skupine EasyPark najdemo v mariborski garažni hiši City in koprski Belveder ter v ParkuEF ob Ekonomski fakulteti v Ljubljani, kjer so najsodobnejše trajnostne transportne možnosti ena izmed prioritet poslovanja.

Brezstično plačevanje omogoča tudi boljše sledenje podatkom o upravljanju parkiranja. V uporabniškem računu EasyParkove mobilne aplikacije lahko beležimo pretekla parkiranja in zneske parkiranj, upravljamo parkiranja več vozil naenkrat, zahtevamo poslovni račun, podaljšujemo čas parkiranja na daljavo, v tujini pa si lahko preko aplikacije tudi vnaprej rezerviramo parkirno mesto. Vse to zagotavlja bolj kakovostno in učinkovito urbano mobilnost.

Trendi prihodnosti na področju plačil
Eden od trendov, ki bo zaznamoval prihodnost plačil, je vse pogostejša uporaba biometričnega preverjanja avtentičnosti. Uporabniki se pri nekaterih plačilih že avtentificirajo z uporabo čitalnika prstnih odtisov. Tehnologija se še naprej razvija in kaj kmalu lahko pričakujemo, da se bo vse več plačil preverjalo s prepoznavanjem glasu ali obraza. Prihodnost narekuje tudi povezovanje brezstičnega plačevanja in plačevanja IAP z drugimi tehnologijami - na primer z virtualnimi pomočniki, kar bi uporabnikom omogočilo plačevanje z glasovnimi ukazi. Plačevanja bi se lahko povezala tudi z nosljivimi napravami, kot so pametna očala, kar bi uporabnikom omogočilo plačilo, ne da bi jim bilo treba upravljati pametni telefon. Ko bo vse več mest prešlo na brezgotovinske sisteme javnega prevoza in upravljanja parkiranj pa bodo brezstična in plačila IAP postala prednostni način plačevanja za milijone potnikov po vsem svetu.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki