marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaMicrosoft Teams bo v telefone iPhone prinesel funkcijo walkie-talkie
29.03.2024

Microsoftova aplikacija Teams bo v skladu z razvojnim načrtom maja prinesla funkcionalnost walkie-talkie na Applove telefone iPhone. Pri tem bo uporabljeno Applovo ogrodje Push-to-Talk, ki bo omogočalo uporabo walkie-talkiejev v aplikaciji Teams.

slikaSamsung blizu pridobitve 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev
27.03.2024

Po poročanju agencije Reuters bo Samsung od ameriške vlade kmalu prejel 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev za širitev svojih tovarn za proizvodnjo čipov v ZDA. Nova nepovratna sredstva bodo del zakona CHIPS in zakona o znanosti, ki odobrava več kot 280 milijard dolarjev sredstev za spodbujanje raziskav in proizvodnje polprevodnikov v ZDA.

slikaXiaomijev prilagojeni čisti dobiček za leto 2023 se je povečal za 126,3 odstotka
25.03.2024

Xiaomi je objavil svoje revidirane konsolidirane rezultate za leto 2023. Skupni prihodek skupine je znašal 271,0 milijarde RMB, medtem ko se je njen prilagojeni čisti dobiček povečal za 126,3 % in dosegel 19,3 milijarde RMB. Povečanje prilagojenega čistega dobička je močno preseglo pričakovanja trga in pomeni drugo najvišjo raven dobičkonosnosti od uvrstitve skupine na borzo.

slikaMediatek konec leta 2023 najbolj prevladujoč ponudnik čipov
22.03.2024

Canalys je objavil poročilo o trgu pametnih telefonov v četrtem četrtletju 2023 z razdelitvijo po prodajalcih procesorjev. Analiza je pokazala, da je Mediatek v zadnjem četrtletju lanskega leta poganjal več naprav kot katerikoli drug proizvajalec čipov, in sicer z 21-odstotnim medletnim povečanjem.

članki

Uporabniki slabo vzdržujejo svoje pametne naprave


24.03.2017
Objavil: Dare Gliha

S čedalje večjo uporabo aplikacij in naraščanjem pomnilniške zmogljivosti naprav se povečuje tudi digitalni nered. Premalo posvečanja pozornosti vzdrževanju aplikacij lahko privede do večje ranljivosti naprav za varnostne grožnje. Novo poročilo Kaspersky Laba kaže, da imajo uporabniki interneta po vsem svetu težave z digitalnim neredom.

Raziskava je pokazala, da uporabniki vsak mesec na svoje naprave povprečno namestijo 12 aplikacij za operacijski sistem Android, medtem ko jih zbrišejo le 10. To pomeni, da vsak mesec število aplikacij na napravi naraste za dve. Z naraščajočim številom aplikacij postaja pomembno tudi njihovo upravljanje za preprečevanje digitalnega nereda. Poročilo Kaspersky Laba kaže, da le polovica uporabnikov (55 %) redno osvežuje in pregleduje vsebino na svojih napravah ter izbriše datoteke in aplikacije, ki jih ne uporablja.

Naraščajoči digitalni nered pomeni, da je čiščenje in posodabljanje aplikacij bolj pomembno kot kdajkoli prej. Je tudi način, da se uporabniki zoperstavijo možnim okužbam svoje naprave z zlonamerno programsko opremo. Raziskava je pokazala, da v četrtini primerov (28 %) uporabniki posodabljajo aplikacije na svojih napravah takrat, ko so v to primorani, v 10 % primerov pa se temu želijo povsem izogniti.

Ena poglavitnih groženj za uporabnikove podatke in napravo je samo delovanje aplikacij. Strokovnjaki Kaspersky Laba so namreč testirali 100 aplikacij za operacijski sistem Android, ki jih uporabniki upravljajo – nameščajo in izbrišejo. Izsledki testiranja so pokazali, da 83 aplikacij lahko dostopa do občutljivih uporabnikovih podatkov, denimo kontaktnih informacij, sporočil in drugih podatkov, prav tako pa izvajajo klice in pošiljajo kratka sporočila.

Podatki iz platforme KSN kažejo, kako aplikacije delujejo brez ustreznih dovoljenj uporabnikov. V povprečju imajo uporabniki na svojih napravah z Androidom nameščenih 66 aplikacij. Pri testiranju vzorca 66 priljubljenih aplikacij med uporabniki, se jih je 54 zagnalo v ozadju, brez da bi uporabniki to odobrili oziroma jih namerno uporabljali. Povprečno tako 22 Mb internetnega prometa na napravi dnevno teče brez interakcije oziroma vednosti uporabnika.

Nastavitve v aplikacijah omogočajo uporabnikom stopnjo nadzora nad tem, do katerih podatkov lahko aplikacija dostopa in kaj lahko na napravi počne. Raziskava kaže, da le 40 % uporabnikov namerno prilagodi nastavitve v aplikacijah na svojih pametnih telefonih in 32 % jih zavrne namestitev mobilne aplikacije, če se ne strinja z vsebino pogojev za uporabo aplikacije.

Andrei Mochola, vodja oddelka varnostnih rešitev za končne uporabnike pri Kaspersky Labu, poudarja: »Uporabniki svoje naprave in osebne podatke izpostavljajo varnostnim tveganjem. K temu prispeva že to, da ne uspejo poskrbeti za upravljanje svojih naprav z nameščanjem in rednim posodabljanjem aplikacij, prilagajanjem nastavitev in brisanjem nerabljenih aplikacij. Naraščajoč digitalni nered na napravah pomeni, da uporabniki čedalje bolj zanemarjajo prepotrebno upravljanje aplikacij. A vsak uporabnik mora posledično prevzeti odgovornost, saj takšno vedenje lahko privede do velikega števila težav: upočasnjenega delovanja naprave, povečane porabe energije in okužbo z zlonamerno programsko opremo, če jih izpostavimo le nekaj. Aplikacije imajo dostop do nekaterih zelo občutljivih in zasebnih podatkov na napravi, čeprav se uporabniki tega sploh ne zavedajo. Zato pozivamo uporabnike, da počistijo in uredijo svoje naprave. Tako kot je svežina koristna za dom, tudi razbremenitev naprav digitalnega nereda prispeva k boljši in varnejši uporabniški izkušnji.«

Da bi se znebili digitalnega nereda in zaščitili svoje zasebne podatke, Kaspersky Lab uporabnikom svetuje:

• Seznanite se z vsebino, ki je shranjena na napravi: vzemite si čas za raziskovanje svoje naprav in se seznanite z informacijami, ki so shranjene v aplikacijah in datotekah.
• Privoščite napravi pomladansko čiščenje: tako kot na pomlad osvežite svoj dom, poskrbite tudi za čiščenje in osvežitev informacij, ki so shranjene na napravi.
• Redno posodabljajte programsko opremo: redne posodobitve prispevajo k večji varnosti vaše naprave.
• Uporabite namensko programsko opremo: pri upravljanju svoje naprave in aplikacij si lahko pomagate s programsko opremo za čiščenje digitalnega nereda. Tovrstna zmogljivost, ki je tudi sestavni del varnostnih rešitev Kaspersky Laba, pregleda vse aplikacije na napravi in označi tiste, ki predstavljajo potencialno tveganje ali so redko uporabljene.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki