marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaMBILLS omogočil plačevanje prek Fitbit Pay in Garmin Pay
18.09.2020

Pri mladem fintech podjetju MBILLS so lastni plačilni kartici mBills Mastercard, ki so jo kot izdajatelj uporabnikom ponudili letos v juliju, v rekordnem času omogočili plačevanje s pametnimi urami Garmin in Fitbit.

slikaAmeriška carina brani zaseg slušalk OnePlus Buds
16.09.2020

V ponedeljek je po spletu zaokrožila zanimiva vest, da je ameriška carina na letališču JFK zasegla 2000 kosov slušalk OnePlus Buds, saj so ocenili, da gre za ponaredek slušalk Apple Airpods. Čeprav se je sprva zdelo, da gre zgolj za zabavno pomoto, pa se je izkazalo, da carinska služba ni naredila napake.

slikaTSMC kmalu z masovno proizvodnjo čipovja za Apple
14.09.2020

Apple se pripravlja na prehod svojih produktov iz Intlovega na lastno čipovje. MacBooki se bodo s tem pridružili iPhone, iPad in Apple Watch napravam, ki tovrstno rešitev že uporabljajo.

slikaMicrosoft Surface Duo v ZDA že na voljo
11.09.2020

Potrošniki v ZDA imajo na voljo za nakup Microsoftov pogled na prihodnost pametnih mobilnikov, Surface Duo. Nakup lahko opravijo preko njihove spletne strani, že cena osnovne različice pa je precej zasoljena.

slikaHuawei pričakuje manj naročil za serijo Mate 40
09.09.2020

Huawei bo serijo Mate 40 predvidoma predstavil v prihajajočih tednih, če se bodo pri podjetju držali časovnice iz preteklih let. Še pred predstavitvijo pa iz Tajvana že prihajajo napovedi, da so pri podjetju naročili 30 odstotkov manj komponent, kar nakazuje na upad zanimanja s strani potrošnikov.

članki

Huawei je odprt za pogovore z Vlado Republike Slovenije o varnostnih vprašanjih 5G


07.08.2020
Objavil: Dare Gliha

Kitajski Huawei sporoča, da je pripravljen na pogovore z Vlado Republike Slovenije in njihovimi strokovnjaki o varnostnih vprašanjih 5G tehnologije. Huawei slovenski vladi ponuja tudi podpis »no-spy agreement«.

“Podpis skupne izjave Slovenije in ZDA glede uvajanja 5G v Sloveniji nikakor ne bo pripomoglo k večji kibernetski varnosti države, kot tudi ne označevanje posameznih dobaviteljev za visoko tvegane,” poudarja Radoslaw Kedzia, podpredsednik Huawei Technologies za CEEN regijo.

V zadnjih mesecih se je v tudi Sloveniji razvila razprava o 5G tehnologiji in z njo povezani naslednji tehnološki revoluciji - vključno z vprašanji kibernetske varnosti, morebitnim podpisom skupne izjave Slovenije in ZDA ter opredelitvijo možnih dobaviteljev visokega tveganja v procesu uvajanja 5G.

Naslednja generacija mobilnih omrežij imenovana 5G, bo prinesla vsaj 10-krat večjo hitrost v primerjavi s 4G, skorajda brez časovnih zamikov pri komunikaciji. Namenjena je tudi medsebojni komunikaciji naprav za vzpostavitev pametnih tovarn, pametne mobilnosti, vključno z avtonomnimi avtomobili.

Označevanje posameznih podjetij kot „visoko tvegane dobavitelje“ pri uvajanju 5G brez kakršnih koli dokazov predstavlja še eno nerazumljivo potezo ZDA, ki po našem mnenju ne bo izboljšala kibernetske varnosti v nobeni državi na svetu. "Huawei podpira evropski pristop in sklop varnostnih ukrepov EU za 5G (EU Security Toolbox), ki bodo učinkovito nadgradili varnost 5G omrežij in naslovili tveganja kibernetske varnosti z nizom merljivih in preverljivih kriterijev, ki bi morali za vse dobavitelje veljati enako," navaja Radoslaw Kedzia.

„ZDA do danes niso predložile nobenih dokazov, s katerimi bi podprli svoje obtožbe na račun našega podjetja. Na podlagi številnih raziskav strokovnjakov za kibernetsko varnost bo kibernetska kriminaliteta obstajala ne glede na to, katero opremo dobavitelj uporablja. Nobenega trdnega dokaza ni, da bo izključitev enega dobavitelja zagotovila tudi varnejša omrežja. Bo pa povzročila manjšo konkurenčnost na trgu in višje cene, ki jih bodo na koncu plačali potrošniki,« poudarja Kedzia.

"Zavedamo se, da so ZDA, ena najmočnejših držav na svetu, izvajale močan pritisk na slovensko diplomatsko mrežo in vladne uradnike. ZDA imajo različna "orodja" s katerimi lahko prepričajo nasprotno stran, da deluje skladno z njihovimi pričakovanji. Kar mi lahko ponudimo je transparentnost, poštenost in pripravljenost na pogovore ter razkritje informacij in podatkov, ki jih Slovenija potrebuje o naši 5G tehnologiji. Pripravljeni smo za srečanje s slovensko vlado in razpravo o odprtih vprašanjih kibernetske varnosti,« še poudarja podpredsednik Huawei.

Huawei Technologies je pripravljen s slovensko vlado podpisati tudi "no-spy agreement", s katerim bi predstavnikom države zagotovil, da ne bo dopustil uporabe svoje tehnologije za nadzor.

Huawei Technologies je zasebno podjetje ustanovljeno leta 1987 na Kitajskem in je v 100-odstotni lasti zaposlenih. Lani je prihodek na globalni ravni znašal 123 milijard dolarjev oz. 111,6 milijard evrov. V zadnjih 10 letih je Huawei za potrebe redne dnevne komunikacije s svojo zanesljivo telekomunikacijsko opremo in zelo priljubljenimi napravami, pametnimi telefoni, služil kar 40 odstotkom Slovencev.

Huawei Slovenija poziva k vzpostavitvi višjih standardov kibernetske varnosti, ki bodo objektivni, nediskriminatorni in skladni s pristopom in usmeritvijo EU. Varnost funkcionalnih modulov vseh dobaviteljev je potrebno preveriti na podlagi uveljavljenih mednarodnih standardov kibernetske varnosti, da bi s tem zagotovili varnejše komunikacijske izdelke in omrežja. Politizacija vprašanj kibernetske varnosti ne more in ne bo zmanjšala varnostnih tveganj. Zaradi tega je večina evropskih držav, na katere so se ZDA obrnile s podobno zahtevo po skupni deklaraciji, njen podpis zavrnile.

"Huawei spoštuje vse zakone in predpise v državah in regijah, kjer deluje. Nikoli ne bi škodoval interesom katere koli države in enako velja za Slovenijo. Huawei do danes ni imel večjih incidentov kibernetske varnosti v več kot 170 državah, v katerih deluje, vključno s Slovenijo," še dodaja Radoslaw Kedzia.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki