marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaJe Samsung potihoma ukinil serijo Note?
01.12.2021

Na začetku leta so pri Samsungu napovedali, da bodo preskočili eno generacijo mobilnikov Note, da pa bodo že prihodnje leto ponovno predstavili novosti iz te serije. Sedaj pa iz Južne Koreje prihajajo drugačne novice, ki ne bodo po godu ljubiteljem mobilnikov Note.

slikabob ob desetletnici povečuje količine podatkov
29.11.2021

Pred desetimi leti je na slovenski trg mobilnih storitev vstopil popolnoma nov igralec, ki se je širni Sloveniji predstavil z drzno obljubo – mobilni paketi brez višanja cen, brez vezav in brez skritih stroškov. Obljubo pri bobu držijo še danes, ko na svoji torti pihajo že 10 svečko in ob tem uporabnikom podarjajo rojstnodnevno darilo.

slikaNov čipset Snapdragon omogoča hitro polnjenje do 150 W
29.11.2021

Qualcomm naj bi konec meseca predstavil nov čip, ki se bo imenoval Snapdragon 8 Gen 1. Digital Chat Station na Weibu trdi, da bodo nekateri mobilniki s tem čipom imeli hitro polnjenje s kar 150 W, vendar pa bodo predstavljeni kasneje, saj prva serija čipov ni pripravljena na take hitrosti polnjenja.

slikaXiaomi odprl svojo trgovino tudi v Ljubljani
27.11.2021

Tehnološki velikan Xiaomi je včeraj v Ljubljani odprl drugo trgovino Xiaomi Store v Sloveniji. Xiaomi širi svoje poslovanje na slovenskem trgu z jasnim strateškim ciljem – omogočiti enostavnejšo dostopnost svojih pametnih telefonov in izdelkov iz ekosistema ljubiteljem Xiaomija v Sloveniji.

slikaHuawei in trivago sklenila strateško partnerstvo
26.11.2021

Vodilna globalna storitev za primerjavo nastavitev trivago in Huawei sta objavila partnerstvo pri razvoju rešitev za okolje mobilnih storitev Huawei. V trgovini AppGalley je tako že na voljo aplikacija trivago, ki omogoča takojšnjo primerjavo nastanitvenih ponudb vseh glavnih ponudnikov spletnih rezervacij.

članki

Mobilniki in spremembe DNK


24.01.2005
Objavil: Matjaž Kovač

Sevanje mobilnikov lahko, v laboratorijskih pogojih, poškoduje DNK. Takšni so zaključki nedavne študije evropskih raziskovalcev, imenovane REFLEX.

Projekt REFLEX (Risk Evaluation of Potential Environmental Hazards from Low Energy Electromagnetic Field Exposure Using Sensitive in Vitro Methods) je trajal skoraj štiri leta, večino potrebnih sredstev, preko štiri milijone dolarjev, je prispevala Evropska unija. Z raziskovanjem so končali maja, v začetku decembra 2004 pa so predstavili rezultate.

"Dokazali smo, da elektromagnetno polje, pri visokih in nizkih frekvencah, poškoduje celice v individualnih celičnih sistemih," pravi Franz Adlkofer, koordinator projekta REFLEX. To seveda ne pomeni, da lahko te rezultate poenostavljeno prenesemo, češ da enako vplivajo na človeka. Izolirani celični sistemi, preučevani in vitro, so nekaj popolnoma drugega kot celotni, polno funkcionalni organizmi. "Če bi takšen vpliv kdajkoli potrdili pri živih organizmih, naprimer miškah, bi že bil znak za alarm," še dodaja.

Po izpostavitvi elektromagnetnemu polju, podobnem, kot jih povzročajo mobilni telefoni, so izolirane celice pokazale signifikantno povečanje prelomov, tako pri enojni kot dvojni DNK-vijačnici. Celice niso bile vedno sposobne izvesti popravila poškodbe DNK.

V študiji je bila uporabljena stopnja sevanja v območjih SAR (Specific Absorption Rate) med 0,3 in 2 W/kg. Velika večina dandanašnjih mobilnikov oddaja radijske signale pri vrednosti SAR nekje med 0,5 in 1 W/kg. SAR predstavlja stopnjo radijskega sevanja, ki ga telo absorbira. SAR-limit, še dovoljen s strani International Commission of Non-Ionizing Radiation Protection, znaša 2 W/kg.

Adlkofer poziva k nadaljnjim raziskavam vpliva elektromagnetnih polj. V Ameriki se že pojavljajo tožbe proti proizvajalcem mobilnih telefonov, s strani uporabnikov, ki so zboleli za rakom na možganih. Večina tožb se menda zavrne zaradi pomanjkanja znanstvenih dokazov o morebitnih negativnih vplivih sevanja gizmov.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki