marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Procesor:
Samsung S3C2440M 300Mhz
Pomnilnik RAM:
64MB
Pomnilnik ROM:
128MB
Zaslon:
240x320 pik, 65.536 barv
Operacijski sistem:
Win Mobile 5.0
Priklop:
USB
Teža in dimenzije:
126 gramov
Baterija:
1100 mAh Li-Ion

zunanja povezavaTehnična specifikacija na strani proizvajalca
Za in proti

Soliden, majhen in lahek dlančnik z vgrajenim GPS sprejemnikom. Precej bogat prodajni paket in zmerna cena so stvari, ki ga naredijo mamljivega za vašo zbirko novodobnih napravic. Odlična povezljivost ter kompaktno ohišje sta še dve dodatni lastnosti, ki govorita v prid nakupa. Ne bi pa škodoval nekoliko zmogljivejši procesor, boljši sprejem GPS signala brez dodatne zunanje antene, vgrajen GSM modul ter katera izmed tehnologij prenosa podatkov pa so stvari, ki sem jih pogrešal, gledano generalno.

Fotografije dlančnika/tablice
dlančniki/tablice
arhiv test
Qtek

Tokrat zgolj samo dlančnik

Qtek G100 


Qtek G100

21.04.2006
Objavil: Aleš Tomšič

Qtek G100 je le eno izmed imen za novo napravo, ki prihaja iz korporacije HTC, ki ima za seboj že mnogo uspehov. Naprava bo na drugih trgih nastopala pod drugim imenom oz. oznako, verjetnost, da bi ga uzrli ...
... v kakšni akcijski ponudbi operaterja, pa je precej manjša kot pri predhodnih modelih, gre namreč le za dlančnik in torej nima vgrajenega GSM modula.

Dovolj zmogljiv?

Ne glede na morda malce razočaranja ob samem prvem stiku z napravo je končni vtis dober, a seveda ne odličen. Sam si lastim model Qtek S100, pa tudi precej tovrstnih izdelkov je šlo čez moje roke in žepe in navdušenje še vedno ni čisto usahnilo. Malce so me razočarali, ker so v novejše modele začeli vgrajevati drugačne procesorje, ki vsaj po številkah pomenijo slabšo zmogljivost, a v praksi je vseeno malce drugače. Qtek G100 pa se nahaja ravno nekje na sredini, saj ima vgrajen Samsungov 300 Mhz procesor, ki dokaj spodobno ''diha'', a mu na trenutke poide sapa, še posebej ob bolj zahtevnih operacijah, gledanju filmov in še kje. Stvar sploh ni kritična, da se razumemo, a nekaj več Mhz ne bi škodovalo. Vgrajenega je 64 MB RAM ter 128 MB flash pomnilnika, kar je za današnje čase spodobno. Tako ali tako pa bo potrebno dokupiti večjo pomnilniško kartico, če bomo resneje želeli uporabljati navigacijo, h kateri se povrnem še malce kasneje. Bogat je tudi prodajni paket, ki vsebuje zgoščenko s programsko opremo, navodila, 220 V polnilec, avtopolnilec, vakumski avtonosilec, USB podatkovni kabel, usnjeno torbico, dodatno pisalo ter slušalke. Edino, kar pogrešam pri manjših Qtekih, je zibka.

Nekaj podobnosti s serijo S …

Qtek G100 je velik skoraj toliko kot njegovi predhodniki iz serije S, le nekoliko lažji je, saj tehta 126 gramov. Tipka za ugašanje in prižiganje naprave je dobila svoje mesto na sredini, tik nad zaslonom, obdajata pa jo tudi dve lučki, ki javljata, v kakšnem stanju se nahaja naprava. Štirje gumbi pod zaslonom opravljajo vsak svojo funkcijo, skrajno levi in desni gumb pa vedno odpirata tudi dve dodatni funkciji, ki sta izpisani na dnu zaslona. Tipke so plitke, a dokaj trde in glasne. Navigacijska paličica je mehkejša pri navigaciji po dlančniku, potrjevanje ukazov z njo pa zopet nekoliko trše in glasnejše. Na levi strani se nahaja infrardeče oko ter tipka, ki prikliče t.i. Comm Manager, ki skrbi za povezljivost naprave, daljši pritisk nanjo pa sproži snemalnik zvokov. V Qteka G100 lahko spravimo MMC oz. SD pomnilniške kartice, bojda do velikosti 4 GB. Zadnja stran dlančnika ne razkriva veliko, takoj opazimo, da ni vgrajene kamere, pod gumijastim čepkom pa se nahaja konektor za priklop GPS miške. Operacijski sistem, ki je nameščen, je Windows Mobile 5.0, ki počasi prehaja v večino novejših dlančnikov in podobnih naprav. Posebej teh lastnosti ne bom opisoval, saj se od naprave do naprave praktično ne razlikujejo. Še največja prednost zame je, da ob izpraznjeni bateriji ne izgubite podatkov. Na voljo so vam pregledovalniki datotek, kalkulator, MSN Messenger, zapiski, koledar, opomniki, telefonski imenik, Terminal Service odjemalec, odjemalec elektronske pošte, Internet Explorer, raziskovalec in dve dolgočasni igrici. Za kaj več boste morali poskrbeti sami, a to ne bo težava, saj na svetovnem spletu kar mrgoli dodatne programske opreme, tudi brezplačne!

Na poti

Bolj razveseljiva novost je vgrajen GPS sprejemnik s (bojda) čipom SiRF III. GPS-a ni potrebno nič posebej vklapljati, le v navigacijski programski opremi, ki paketu ni priložena, morate nastaviti nekaj stvari, najpomembnejša je, na katerem COM-portu se nahaja GPS sprejemnik. Malce me je razočaral sprejem signala satelitov, saj je v večini primerov ujel ''le'' med 4 in 7 satelitov, kar je za uporabo sicer dovolj, a glede na vgrajeno čipovje in nekaj preživetih ur z GPS navigacijo, sprejemniki in podobnim sem iskreno pričakoval podoben odziv. Morda tudi pri HTC-ju vedo za tovrstne ''težave'' in so zato kompletu priložili še dodatno GPS-miško, ki jo priključimo na konektor, ki se nahaja na zadnji strani naprave, in ki zagotavlja boljši sprejem. Vsekakor pa GPS ni zanič, le malce več ulovljenih oz. najdenih satelitov sem pričakoval. Kompletu je priložen še vakumski avtonosilec, ki ga pričvrstimo na vetrobransko steklo vozila. Nosilec izgleda nekoliko ceneno, plastično in precej univerzalno, saj omogoča, da vanj posadimo tudi mobilni telefon ali kak drug dlančnik, saj je prilagodljiv. A celoten sistem mi ni bil preveč všeč, za svojega Qteka imam originalni nosilec in deluje precej bolj kvalitetno, res pa je, da ustreza samo modeloma S100 oz. S110. Več kot pohvalno pa je, da so kompletu priložili tudi avtopolnilec. Skratka - precej bogat paket in vse, kar potrebujemo, je le pomnilniška kartica ter navigacijska programska oprema. Nekateri trdijo, da so tovrstne naprave premajhne za navigacijo in da je gledanje v manjši zaslon med vožnjo lahko tudi nevarno in hkrati neudobno, takim lahko zagotovim, da se da normalno uporabljati navigacijo. Neprestano gledati v zaslon tako ali tako ne moremo, večino časa poslušamo govorne ukaze in na momente pokukamo na zaslon, večkrat v mestnih središčih, kjer je več križišč in podobnega, na odprtih cestah pa je kukanje odveč.

Povezljivost

Malce razočaranje je bilo ob ugotovitvi, da ni vgrajenega GSM modula, tako govorna komunikacija skoraj v celoti odpade, edino morda SkyPE preko WiFi tehnologije, zato lahko kar pozabimo na GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA in podobne kratice, ki pomenijo različne tehnologije prenosa podatkov, odpadejo pa tudi MMS sporočila. Ima pa Qtek G100 vgrajeno bluetooth tehnologijo različice 1.2, možnost infrardečega povezovanja ter WiFi 802.11b tehnologijo. Vse troje deluje brezhibno in tako kot mora. Brskanje po svetovnem spletu preko WiFi tehnologije in možnosti rotacije zaslona za 90 stopinj v smeri urnega kazalca ali obratno je eden izmed ''cukrčkov''. Seveda pa bi si vseeno želeli, da bi na seznamu specifikacij uzrli vsaj eno izmed zgornjih kratic, kar bi pomenilo, da smo lahko tudi sredi gozda povezani s svetom, če nam tako zapaše. Tako pride v poštev edino naveza z mobilnim telefon, ki ima možnost IR povezave ali ima vgrajeno bluetooth tehnologijo, to pa za seboj potegne kar nekaj dodatnih nastavitev, ki jim večina ni kos. Priložen USB podatkovni kabel pa še najbolj elegantno poskrbi za sinhronizacijo podatkov, pošte, imenika z osebnim računalnikom. Vse seveda poteka brez težav.

Zaključek

Qtek G100 je soliden dlančnik z možnostjo navigacije. Ima dobro povezljivost. Je majhen in lahek. Precej bogat prodajni paket. To je pa tudi vse, če pogledam v grobem. Kar se pa slabih lastnosti tiče jih pa skorajda ni, morda nekoliko slabši GPS sprejem (obstaja možnost, da se je zgodil ta pojav le pri testnem primerku), odsotnost GSM modula kot dlančniku ne morem šteti v minus, sem ga pa pogrešal, želel bi si pa tudi zmogljivejši procesor. Tudi cena prodajnega paketa je precej ugodna, kar je še dodatna stimulacija za njegov nakup.

Posodil na test:
CHS d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
CHS d.o.o.
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine:
oprema: Qtek
povezani članki
povezane novice
aktualno: Qtek