marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

članki

Telekom Slovenije vodi vzpostavitev pilotnega omrežja 5G v okviru programa »Horizon 2020«


26.03.2015
Objavil: Thomas Bergant

Telekom Slovenije je član mednarodnega konzorcija, ki je pridobil prvi evropski projekt s področja razvoja naslednje generacije telekomunikacijskih omrežij 5G, ki poteka v okviru programa Evropske komisije »Horizon 2020«.

Konzorcij desetih partnerjev iz šestih držav bo raziskal vpliv arhitekture radijskega dostopovnega omrežja v oblaku (C-RAN) na zmogljivosti mobilnega omrežja 5G, kot so komunikacije med napravami (D2D) in uvedba navideznih mobilnih storitev v oblaku. Telekom Slovenije v okviru projekta vodi pilotiranje razvojnih projektnih rešitev in analizo novih poslovnih modelov.

Projekt iCirrus (intelligent Converged network consolidating Radio and optical access aRound USer equipment) se z namenom zagotavljanja večje spektralne in energetske učinkovitosti osredotoča na razvoj sistemskih rešitev za izgradnjo sistemov 5G s poudarkom na komunikaciji med napravami (D2D) ter centraliziranem omrežnem radijskem dostopu (C-RAN). Z integracijo obojega v mobilni informacijski oblak želijo partnerji v okviru projekta razviti rešitev, ki bo prispevala k dodatni spektralni in energetski učinkovitosti ter izboljšala delovanje sistema tudi s pomočjo inteligentnega nadzora. Koristi za končne uporabnike bodo predvsem daljša življenjska doba baterij mobilnih naprav, izboljšana uporabniška izkušnja z uporabo večje pasovne širine, nizka zakasnitev (latenca) storitev ter dodatna fleksibilnost zaradi uporabe mobilnega informacijskega oblaka. Projekt vključuje tudi laboratorijsko vzpostavitev pilotnega radijskega dostopovnega omrežja v oblaku, ki bo v Sloveniji.

»Novost, ki jo razvijamo v okviru projekta iCirrus, je konvergentno optično Ethernet omrežje, ki bo omogočalo fiksne in mobilne storitve pete generacije (5G). Prav uporaba omrežja Ethernet za podporo vseh tipov mobilnih omrežnih struktur (vključno s »Fronthaul«, »Midhaul« and »Backhaul«) lahko zmanjša stroške operaterjem in ponudnikom storitev, posledično pa tudi končnim uporabnikom,« pravi dr. Blaž Peternel, vodja raziskovalne skupine v Telekomu Slovenije.

Mednarodni konzorcij poleg Telekoma Slovenije sestavljajo še Heinrich Hertz Institut in družba IAF GmbH iz Nemčije, operaterji Primetel s Cipra, Orange iz Francije in Wellness Telecom iz Španije, Univerza v Kentu, Univerza v Essexu ter podjetji JDSU in ADVA Optical Networking Ltd. iz Velike Britanije. Projekt, ki ga vodi Univerza v Kentu, bo potekal naslednja tri leta, zaključil pa se bo predvidoma januarja 2018. Skupaj je projektu namenjenih nekaj več kot 3 milijone evrov nepovratnih sredstev, ki jih v celoti zagotavlja Evropska komisija.

Telekom Slovenije s sodelovanjem v razvojnih projektih sledi svojim strateškim usmeritvam tehnološko naprednega operaterja, ki je hkrati tudi glavni regionalni raziskovalno-razvojni partner vodilnih evropskih podjetij na področju sodobnih telekomunikacijskih rešitev nove generacije mobilnih komunikacij - 5G.

Več o projektu: http://www.icirrus-5gnet.eu/.

fotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki