marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

članki

MWC 2019 odpira svoja vrata


25.02.2019
Objavil: Dare Gliha

Danes se je uradno začel mobilni kongres v Barceloni, letos z malo spremembo, saj za poimenovanje uporabljajo zgolj kratico MWC 2019. Največji mobilni dogodek na svetu letos poteka do četrtka, že kar nekaj dogajanja pa se je zvrstilo dan pred uradnim začetkom.

Kaj lahko pričakujemo? Kar nekaj novih mobilnikov, veliko bo govora o 5G in IoT, vse več pa se govori tudi o varnosti. Svoj dogodek je pred sejmom že priredil Samsung, ki je tako prvi pokazal prepogljivi mobilnik imenovan Samsung Flex. Sklepam, da bodo nekaj podobnega prikazali tudi ostali proizvajalci, predvsem tu ciljam na Huawei, pa tudi na katerega izmed manjših kitajskih proizvajalcev.

Dan pred sejmom, kot je to že v navadi, so imeli svoje novinarske konference proizvajalci mobilnikov. Udeležili smo se Huaweia in LGja, zaradi časovne usklajenosti in predvsem ignorance s strani nekaterih proizvajalcev pa se nismo udeležili predstavitev Nokie, Xiaomija in v končni fazi tudi Microsofta, čeprav je le-ta že izstopil iz tekme mobilnih naprav.

Huawei je pričakovano predstavil prepogljivi mobilnik Mate X, za katerega trdijo, da je najhitrejši prepogljivi 5G mobilnik na svetu. Verjetno to tudi drži, saj veliko konkurentov kaj podobnega ni predstavilo. Njihova rešitev pregiba je izdelana na prvi pogled precej bolje, kot je to rešil Samsung, izbrali so tudi drugačen koncept, saj je tu zaslon na zunanji strani mobilnika. Poleg prepogljivčka so predstavili še paleto novih prenosnikov, na čelu z MateBookom Pro.

Zvečer je svoja novinca predstavil še LG. 5G mobilnik ima ime V50 ThinQ. Gre za 6,4 palčni mobilnik z QHD OLED zaslonom, ki ga poganja Snapdragon 855. Glavna zadnja kamera je trojna, ločljivosti pa znašajo 12 MP ter 16 MP Wide in 12 MP Tele. Pri nas bo bolj zanimiv G8 ThinQ, katerega glavna značilnost je AirMotion, kar je pravzaprav upravljanje z mobilnikom brez, da bi se fizično dotaknili zaslona. Novost je tudi HandID, ki omogoča, da s približanjem dlani na nekje 15 do 20 cm odklenemo mobilnik. Deluje na principu prepoznavanja žil v zapestju, poudarili pa so, da bo zadeva zanimiva za tiste uporabnike, ki med delom nimajo vedno čistih rok. G8 ThinkQ ima sprednjo kamero poimenovano Z Camera, le-ta pa omogoča tudi trodimenzionalno prepoznavo objektov ter varnejše odklepanje mobilnika. V teoriji super, kako se bo obneslo v praksi pa bomo še videli.

Poleg omenjene dvojice, ki je imela dogodek včeraj, se nam danes obeta še predstavitev Sonya, ki še vedno vztraja z mobilnimi telefoni, čeprav njihova priljubljenost iz leta v leto pada, ter francoskega podjetja Wiko. Predvsem slednji počasi, a vztrajno vstopa tudi na naše tržišče. Tekom sejma bomo verjetno videli še kaj od Honorja, Motorole, HTCja, pa tudi znamk, ki pri nas niso ravno poznane, izven meja pa že žanjejo kar nekaj uspeha. Mednje sodijo Oppo, Vivo, pa tudi ZTE.

Že v petek smo se izbrani novinarji udeležili tudi dogodka kitajskega TCL, ki ima pod seboj znamki Alcatel in BlackBerry. Prikazali so nam nekaj novih telefonov, ter tudi njihov vpogled v prihodnjost. Zanimivo je, da so izdelali tudi prepogljivi zaslon in tehnologijo, ki je potrebna, da kaj takega sploh deluje. Več o tem sem pisal že včeraj.

Kaj več o sejmu in zaminivih zadevah bomo pisali sproti, nekaj pa še po sejmu, saj nas sedaj čakata dva intenzivna in predvsem naporna dneva.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki