marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaSamsung združuje Samsung Pay in Samsung Pass pod eno streho
29.06.2022

Samsung je prečistil svojo ponudbo aplikacij in združil Samsung Pay in Samsung Pass v enotno aplikacijo Samsung Wallet. Postopek združevanja aplikacij se je v Južni Koreji že začel, zdaj pa se širi v ZDA, Francijo, Italijo, Španijo, Združeno kraljestvo in Nemčijo. V prihodnjih mesecih lahko pričakujemo, da bodo dodane še druge regije.

slikaAmeriški senatorji pozivajo k enotnemu standardu glede polnilnikov
27.06.2022

Evropski parlament je določil, da mora biti vsa mala in srednje velika potrošniška elektronika obvezno opremljena s polnilnim priključkom USB-C. Dva ameriška senatorja v odprtem pismu ministru za trgovino pozivata k podobni politiki tudi v ZDA.

slikaQualcomm se je uspešno pritožil na globo v višini milijarde evrov
24.06.2022

Leta 2018 je protimonopolni regulator EU podjetju Qualcomm naložil globo v višini ene milijarde evrov in ga obtožil, da je v obdobju med letoma 2011 in 2016 podjetju Apple plačal, da je uporabljalo Qualcommove modeme, namesto da bi prešlo h konkurenci, kot je Intel. Podjetje se je na globo pritožilo, sodišče Evropske unije pa je sedaj globo razveljavilo, poroča Reuters.

slikaGoogle Maps odslej prikazuje kakovost zraka v okolici
22.06.2022

Google Maps je v ZDA v operacijskih sistemih Android in iOS predstavil nov prikaz kakovosti zraka. Ta bo pokazal, kaj lahko pričakujete glede zraka: ali je smog, dim, kaj drugega je slabo ali pa je preprosto čudovito.

slikaSnapdragon 8 Gen 2 naj bi imel zelo nenavadno konfiguracijo procesorjev
20.06.2022

Snapdragon 8+ Gen 1 bo do konca leta zadovoljil potrebo po zmogljivem čipovju, zato Qualcomm razmišlja, kaj ponuditi potem. In to, kar bo sledilo, je zelo nenavadna konfiguracija procesorjev 1+2+2+3, vsaj tako poroča Digital Chat Station.

članki

Pregled novosti na MWC 2019


28.02.2019
Objavil: Dare Gliha

Danes se v Barceloni končuje mobilni kongres, ki je v štirih dneh prinesel kar nekaj novih naprav. Letošnje končne številke razstavljalcev in obiskovalcev še niso znane, je pa na sejmu po prvih ocenah preko 2500 razstavljalcev ter preko 100.000 obiskovalcev, slednje se precej pozna tudi pri premikanju po sejmišču.

Letos je bilo opazno manj virtualne resničnosti, praktično je na sejmu ni, je pa bilo na vsakem vogalu videti oznake 5G. Praktično vsak proizvajalec je prikazoval nekaj o novi generaciji mobilne telefonije, vsi menijo, da je to stvar, ki bo rešila vse svetovne probleme. Ali bo temu res tako, bomo seveda morali še malo počakati, so pa proizvajalci na to tehnologijo že pripravljeni, velika večina jih že ima naprave, ki 5G podpirajo.

Druga stvar, ki je izstopala pa je prepogljivost. In to zaslonov. Že nekaj dni pred sejmom je svojega prepogljivčka predstavil Samsung in sicer model Fold, dan pred odprtjem kongresa je to storil Huawei z Mate X, prvi pa so tako ali tako bili pri Royole s svojim FlexPai. To je bil tudi edini prepogljivček, ki smo ga lahko vsaj na hitro preizkusili. Žal je njegova izdelava precej podpovprečna, mobilnik je prevelik in zložen preširok za normalno uporavo, vseeno pa se lahko vsaj pohvalijo, da so bili prvi. Svojega prepogljivčka ima tudi Oppo, vendar so ga na sejmu pokazali v privatnih prostorih nekaterim tujim novinarjem. Po sejmu je bilo še nekaj proizvajalcev, ki so prikazovali »dummy« prepogljivčke, torej samo kos plastike, ki ga bojda bodo izdelali v prihodnje, smo pa vseeno videli še dva, ki sta vsaj delovala. Prvi je izdelek Alcatela oz. TCL, ki je sicer deloval, vendar bil razstavljen pod steklom, drugi pa podjetja Visionox.

Glede prepogljivih mobilnikov ima vsakdo svoje mnenje, še najbolj se strinjamo pri tem, da je njihova cena občutno prevelika. Če je Samsung še ostal pod mejo dva tisoč evrov, pa se je nad njo dvignil Huawei in to za kar konkretnih tristo evrov. Je pa vsaj po mojem mnenju njihova rešitev prepogljivosti dosti bolje premišljena kot Samsungova. Njihov zaslon se namreč prepogne navzven in s tem ni potrebe po dodatnem zaslonu na zadnji strani. Žal pa nam oba najbolj oblegana proizvajalca nista ponudila možnosti vsaj malo potestirati teh novosti. Samsungovemu modelu se niti nisi mogel približati na manj kot meter (pa še to so bili v steklenih kockah, da je bilo tudi nemogoče posneti dobro fotografijo), Huawei pa je imel le majhno odprtino med pleksi steklom, ki je obdajal telefon.

Poglejmo sedaj nekaj novih naprav, ki so jih proizvajalci predstavili:

Xiaomi

Prvi je imel v nedeljo svojo predstavitev Xiaomi, žal se te predstavitve nisem udeležil. Predstavili so svoj paradni model Mi 9, njegova glavna prednost je kamera ločljivosti 48 MP. Predstavili so še 5G mobilnik Mi Mix 3. Na razstavnem prostoru so imeli prikazanih še nekaj mobilnikov, tudi PocoPhone F1 ter njihove električne skiroje.

Nokia

Nokia igra neko čudno igro. Želijo se vrniti na pota stare slave, njihovi mobilniki so dobri, žal pa našo regijo po mnenju novinarjev iz te regije, dajejo kar malo na stran. Kolikor je nam znano ni vabila na predstavitev dobil noben novinar iz naše regije. Glavna zvezda njihove predstavitve je bila Nokia 9 PureView s kar petimi kamerami na zadnji strani. Predstavili so še bolj dostopne modele Nokia 1 Plus, Nokio 3.2 z baterijo 4000 mAh ter Nokio 4.2. Povedali so še, da so navdušeni nad odzivom uporabnikov na modela 3310 in 8110, zato že razmišljajo o obuditvi še kakega dodatnega legendarnega mobilnika.

Huawei

Glavna zvezda mobilnega kongresa je vsaj po moje mnenju Huaweijev prepogljivček Mate X. Gre za osem palčni prepogljivi mobilnik, ki bo na voljo v sredini letošnjega leta za ceno 2299 €. Poleg njega so predstavili še nekaj novih prenosnikov in sicer MateBook X Pro, MateBook 13 in MateBook 14. Že pred sejmom smo vedeli, da tu ne bomo videli nadaljevanja serije P, saj so za to najavili ločen dogodek, ki bo 26. marca v Parizu.

Samsung

Samsung je bil zanimivo »tiho«. Niso predstavili nekaj udarnega, svoj prepogljivi Galaxy Fold so predstavili že nekaj dni prej. Poleg njega so na svojem dogodku predstavili še Galaxy S10, S10 Plus, S10e, slušalke Galaxy Buds, ter dve nosljivi napravi in sicer Galaxy Watch Active ter Galaxy Fit. Vse te naprave so seveda predstavili na svojem razstavnem prostoru. Brez velikega pompa pa so med samim kongresom lansirali še dva mobilnika iz nižjega cenovnega razreda in sicer gre za Galaxy A30 ter Galaxy A50. Omeniti velja še različico Galaxy S10 5G, že ime nakazuje, da gre za mobilnik ki podpira tehnologijo 5G.

LG

Že pred MWC 19 je bilo jasno, da bo LG predstavil dva nova mobilnika in sicer G8 ThinQ ter njihov odgovor na 5G tekmo V50 ThinQ 5G. So pa vseeno presenetili z dodatkom za G8 in sicer gre za dodaten zaslon, ki se pripne k mobilniku in tako dobimo dvojno površino zaslona. Dodatno so predstavili odklepanje zaslona Hand ID. Zadeva deluje tako, da uporabnik samo približa svojo dlan k mobilniku, ki preveri žile v dlani in če se ujema z uporabnikom, odklene mobilnik. Predstavili so še Air Motion, ki je pravzaprav upravljanje z mobilnikom na daljavo. Zadeva deluje nekje 15 do 20 cm nad zaslonom, vsaj zaenkrat pa glede na prvi preizkus deluje še precej počasno.

Sony

Sony je vsako leto manjši igralec na trgu mobilne telefonije. Lani so prodali nekaj več kot šest milijonov mobilnikov, vendar tudi te številke še niso razlog, da bi pri mobilnikih vrgli puško v koruzo. Letos so predstavili tri nove mobilnike. Najzmogljivejši ima ime preprosto Xperia 1, glavna prednost pa je zaslon v razmerju 21:9, ki je idealen za igranje igric (poudarili so igranje igre Fortnite), njegova ločljivost je 4K, narejen pa je v tehnologiji OLED. Poganja jo Snapdragon 855, ima 6 GB pomnilnika RAM ter razširljiv spomin do 512 GB. Druga dva mobilnika sta Xperia 10 in Xperia 10 Plus, ki imata ravno tako zaslon z razmerjem stranic 21:9. Ali bo širok zaslon res pritegnil več uporabnikov, bomo seveda morali še malo počakati.

Alcatel

Alcatel oz. njegov lastnik TCL nas je povabil na obisk že v petek. Lahko se pohvalimo, da smo bili prvi novinarji, ki smo videli njihove novosti, saj smo se k njim zapeljali praktično direktno iz aviona. Predstavili so tri nove mobilnile in sicer Alcatel 3, 3L in 1S, vsi pa imajo ceno pod dvest evri. Dodatno so predstavili tudi deset palčno tablico 3T, ki bo na voljo tudi skupaj z zvočniškim podstavkom, s čimer ciljajo na ljubitelje filmov. Pokazali so nam tudi nekaj produktov, s katerimi želijo poseči tudi v druge razrede, med njimi je najbolj izstopal prepogljivi mobilnik s tehnologijo prepogiga DragonHinge. Povedali so, da bodo verjetno prepogljivi mobilnik izdali pod svojim matičnim imenom TCL, saj je Alcatel namenjen izključno mobilnikom nižjega cenovnega razreda.

Wiko

Francoski Wiko pravi, da je odrasel. Spremenili so logotip, ki je sedaj bolj umirjen, napovedali vstop na ameriško tržišče, hkrati pa predstavili še dva nova mobilnika. Gre za modela View3 in View3 Pro, glavna prednost obeh pa je baterija kapacitete 4000 mAh, pri podjetju pa so zatrdili, da bosta zdržala dva dni tipične uporabe. Seveda imajo v svojem prodajnem programu tudi nekaj mobilnikov iz vstopnih cenovnih razredov, vendar jih namenoma na dogodku ne izpostavljajo. Cena za View3 Pro, ki bi po prvem preizkusu lahko bil dober nakup, znaša 299 €, s tem pa dobite osem jedrni procesor Helio P60, 6 GB pomnilnika RAM ter 128 GB prostora za vaše podatke. Pri podjetju so napovedali tudi 5G naprave, izpostavili pa so 5G Wi-Fi usmerjevalnik 5G Lynx.

Honor

Honor na sejmu ni predstavil nove naprave, govorili so predvsem o svojem View 20 in njegovi primerjavi s konkurenco, predvsem so tu omenjali majhno luknjo v zaslonu, ker se nahaja sprednja kamera. Predstavili so svoje prodajne številke, govorili o načrtih, dodatno pa predstavili Fortnite HONOR Guard Outfit. Gre za brezplačni avatar za igro Fortnite, ki bo na voljo vsem uporabnikom mobilnika View 20. Smo pa bili zbrani novinarji kar malo presenečeni, da so na koncu imeli tudi Q&A, torej del za vprašanja, kar je zadnje čase na teh dogodkih prej izjema kot pravilo.

Lenovo

Za Lenovo se je pričakovalo, da bo s svojo podznamko Motorola predstavil reinkarnacijo serije Razr. To se žal ni zgodilo, tako da pravzaprav nismo videli novosti. Edina omembe vredna novost moto 5G mod. Gre za dodatek, ki bo podpiral 5G, dodal pa se bo lahko na njihove naprave Z3.

HTC

Tudi HTC ni predstavil novih mobilnikov, so pa predstavili 5G Hub, ki je pravzaprav usmerjevalnik s podporo 5G. So eni redkih, ki še vedno stavijo tudi na virtualno resničnost, saj so prikazovali svojo rešitev HTC Vive Cosmos. So pa potrdili, da ne izstopajo iz mobilnega trga in da bodo v 2019 predstavili nove naprave.

Na sejmu je bilo seveda tudi precej drugih proizvajalcev mobilnikov, nekateri izmed njih bolj znanih (ZTE, Oppo, uleFone, Dodgee, ...), drugi malo manj. Glede na to, da se njihovih produktov pri nas uradno ne da kupiti, smo njihove prostore bolj kot ne preleteli. Žal je čas obiska sejma precej kratek, tako da se vsega seveda ne zmore pregledati.

Naj za konec še omenim, da nas je letos zopet pričakala stavka. V času sejma so stavkali vozniki metroja, tako da so bile vožnje v glavnih časovnicah za sejem praktično prepolovljene. Za nas je bila sreča v nesreči to, da smo na sejem hodili v urah, ko je bilo manj ljudi. So pa nekateri novinarski kolegi, ki so za dostop uporabili nadzemne prevoze precej potarnali, še posebej za ponedeljek, ko se je nadzemni promet dobesedno ustavil zaradi obiska španskega kralja.

Več slik z dogodka najdete v naši galeriji.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki