marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaV Googlovem klepetu boste lahko klepetali z uporabniki storitev Slack in Microsoft Teams
26.04.2024

Google svojo aplikacijo za klepet odpira tudi drugim platformam, kot sta Slack in Microsoft Teams. Nova integracija vam omogoča, da sporočate uporabnikom v aplikacijah Slack in Teams, ne da bi vam bilo treba preklapljati med aplikacijami.

slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

članki

Misli po sejmu MWC 2018


05.03.2018
Objavil: Dare Gliha

Prejšnji četrtek se je v Barceloni končal največji mobilni kongres v tem delu sveta, kjer smo bili že sedmo leto zapored prisotni tudi mi. Letošnje številke obiskovalcev so res velike, sploh če vzamemo v račun, da so cene vstopnine na ta dogodek precej zasoljene in se gibljejo od 800 evrov dalje.

Tako je štiridnevni dogodek obiskalo preko 107.000 obiskovalcev (od tega preko 7.700 vodilnih v svojih podjetjih) iz 205-ih držav, svoje produkte in rešitve pa je prikazalo preko 2.400 razstavljalcev. Med njimi pa je bilo tudi preko 3.500 predstavnikov medijev in analistov.

Letošnje leto nekih revolucionarnih novosti ni bilo prikazanih, se je pa tema sejma vrtela okoli omrežij naslednje generacije 5G, vsi so predstavljali svojo različico umetne inteligence, nikakor pa nismo mogli ubežati niti internetu stvari. Precej razstavnega prostora je zavzemalo tudi področje prihodnosti mobilne tehnologije, skoraj tretjina obiskovalcev je obiskala tudi Innovation City, kjer so prikazali tehnologije kot so 5G, AI, IoT in razne drone.

Nas je najbolj zanimal mobilni del kongresa, udeležili smo se precej uradnih predstavitev novih mobilnikov in opreme, ki pa so se pričele že dva dni pred uradnim odprtjem sejma. Tega smo iz preteklih let seveda že vajeni. V živo smo spremljali predstavitve Alcatela, Wikota, Asusa, ZTEja, Huaweija, Sonya, NOA in seveda Samsunga, spotoma pa smo skočili še na nekaj predstavitev kitajskih znamk, ki pa so se po večini izkazale za bolj neposrečene.

In kaj so nam prikazali omenjeni proizvajalci? Pravzaprav nič revolucionarno novega. Samsung je večinoma izboljšal svoj lanski model, Huawei ni predstavil novega mobilnika, pač pa le prenosnik in dve tablici, Sony je končno ugotovil, da njihova dosedanja oblika ni preveč posrečena in so sedaj ubrali novo pot, Nokia pa je glede na lanski uspeh legendarne 3310 posegla po podobni taktiki in predstavila novo »banano« 8110, hkrati pa trg napada z dodatnimi štirimi pametnimi mobilniki.

LG se ni proslavil, saj ni predstavil novega vrhunskega modela, pač pa le nekaj srednjecenovnikov, agresivneje pa na trg sedaj vstopajo pri Alcatelu in Wikotu. Tudi Asus je predstavil zanimivo trojico Zenfone 5, ki pa jo bo pri nas težko kupiti, saj uradnega zastopnika za te mobilnike nimamo. Zanimiv je tudi nov model podjetja CAT in sicer S61, ki je drugi mobilnik, ki ima vgrajeno termalno kamero. Letos so novi model še dodatno založili z laserskim merilnikom razdalje, žal pa je poskočila tudi cena, ki je sedaj primerljiva s Samsungovim Galaxy S9. Zanimiva rešitev je bil tudi mobilnik Axon M od ZTE, ki ima dvojni zaslon. Žal bo na bolj uporabno rešitev potrebno počakati do drugega leta, ko naj bi predstavili prepogljiv zaslon. Videli smo tudi poskus obuditve prvotnih dlančnikov Psion s tipkovnico. Gemini PDA je mobilnik velikosti šest palčnih mobilnikov s polno tipkovnico, ki ga bo poganjal Android, opcijsko pa bo na njem lahko tekel tudi Linux ter Sailfish.

Kot smo pričakovali pred sejmom, se je velika večina proizvajalcev potrudila skopirati zarezo na zaslonu, ki jo je med prvimi prikazal ameriški Apple. Tudi na predstavitvi je bilo kar nekaj govora o primerjavi zareze med jabolčnim X ter predstavljenim mobilnikom, predvsem v smeri, da njihova zareza zavzame manj prostora na zaslonu. Omeniti velja, da so predvsem kitajski proizvajalci predstavljali precej novosti, ki pa so bile nedelujoče. Tega prijema se je poslužil tudi Leagoo, ki sponzorira nogometni klub Tottenham Hotspur. Za predstavitev so najeli celo nekdanjega člana Ledley Kinga, žal pa smo imeli občutek, da bi omenjeni gospod precej raje bil nekje drugje.

Letos so na distancirani lokaciji (na starem sejmišču) petič zapored pripravili start-up prostor 4YFN (four years from now), katerega je obiskalo preko 20.000 obiskovalcev, na njej pa smo videli tudi inovativne rešitve naših podjetij Koruza in Fabrikor. Gre sicer za iste ljudi, predstavili pa so precej zanimivo rešitev za optično omrežje preko svetlobe ter naprave, ki so namensko razvite za določeno stranko. Med bolj zanimivimi je števec pingvinov na Antarktiki ter zdravstveni senzor za merjenje kisika v krvi, ki ga lahko sestavi pravzaprav vsakdo v svoji kuhinji. Seveda pa na sejmu ni manjkal niti Iskratel, ki je prisoten že vsa leta, kar sejem obiskujemo mi.

Med sejmom smo se kot eni redkih novinarjev v Evropi udeležili predstavitve Huaweijevega samovozečega avtomobila, katerega upravlja umetna inteligenca, ki jo najdemo v njihovih mobilnikih. Precej zanimiva in tudi futuristična rešitev, potrebno pa bo seveda počakati, da bodo vso elektroniko spravili na velikost manjše škatle.

In na koncu še naša statistika. V štirih dneh, kar smo se udeleževali dogodkov na sejmu smo prehodili preko 80.000 korakov ter ob tem naredili preko 70 kilometrov. To se sicer ne sliši tako veliko, vendar je ob tem potrebno povedati, da si ob tem od jutra do večera na nogah, redko le na uradnih predstavitvah najdemo sedišča. Seveda pa nas to ne bo odvrnilo, da se nebi prihodnje leto na sejem zopet vrnili in tako iz prve roke ponovno videli vse novosti v mobilni industriji.

Več slik z dogodka in predstavitev si lahko ogledate v našem albumu slik MWC 2018.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki