marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaAmeriška vlada umaknila Xiaomi iz črne liste
17.05.2021

Kitajsko družbo Xiaomi ameriška vlada po tožbi na ameriških sodiščih ne uvršča več na črno listo. Po poročanju Bloomberga so se strani dogovorile "o nadaljnji poti, ki bi rešila ta pravni spor brez potrebe po izpodbijanih sestankih", kar pomeni, da je ameriško obrambno ministrstvo Xiaomi odstranilo s seznama proizvajalcev s svetovnih referenčnih indeksov.

slikaPradeo opozarja na novo varnostno grožnjo za mobilne telefone
15.05.2021

Pradeo, vodilni na področju mobilne varnosti, je naletel na napredno kampanjo za mobilne napade, ki s pomočjo tehnike lažnega predstavljanja ukrade podatke o kreditnih karticah žrtev in jih okuži z zlonamerno programsko opremo, ki se lažno predstavlja kot aplikacija za Android Google Chrome

slikaHMD Global je lansiral storitev EMM, HMD Enable Pro
14.05.2021

HMD Global je predstavil rešitev Enterprise Mobility Management (EMM) za IoT in poslovno uporabo HMD Enable Pro. Ta poteza dodatno povečuje raznovrstnost ponudbe storitev podjetja in v kombinaciji s pametnimi telefoni Nokia ter storitvijo podatkovnega gostovanja HMD Connect Pro ponuja vse na enem mestu za vse, ki iščejo prilagodljivo celovito rešitev na področju mobilnosti.

slikaCounterpoint napoveduje 310 milijonov slušalk TWS v letu 2021
12.05.2021

Popularnost pravih brezžičnih stereo slušalk TWS, ki smo jo videli v preteklih letih, naj bi se nadaljevala tudi v letošnjem letu. V svojem najnovejšem poročilu Counterpoint Research napoveduje, da bo leta 2021 prodano okoli 310 milijonov slušalk TWS, kar je za 33 odstotkov več kot 233 milijonov prodanih primerkov leta 2020. Apple, Xiaomi in Samsung naj bi ostali trije največji igralci v tem segmentu.

slikaNapaka v Qualcomm modemih hekerjem omogoča snemanje klicev
10.05.2021

V novem poročilu varnostnega podjetja Check Point Research je navedeno, da lahko hekerji izkoriščajo Qualcommov mobilni modem in ga uporabljajo tudi za snemanje telefonskih klicev. Uporaba teh modemov sega v začetek devetdesetih let in se uporablja v 2G, 3G, 4G in celo 5G napravah ter predstavlja resno ranljivost, saj jo je preprosto izkoristiti na daljavo.

članki

DIGITEL toži Republiko Slovenijo za 315 milijonov evrov


24.04.2008
Objavil: Thomas Bergant

Družba Digitel d.o.o., ki jo zastopa odvetnik Vladimir Bilić iz Odvetniške družbe Mramor Sorta, Bilić & Holec o.p.-d.n.o. iz Ljubljane, je v petek 18. aprila pri Okrožnem sodišču v Ljubljani, zoper Republiko Slovenijo vložila tožbo za odškodnino v višini 315 milijonov evrov.

S tožbo Digitel terja plačilo odškodnine, ki jo mora Republika Slovenija plačati zato, ker Digitelu pred več kot desetletjem ni podelila dovoljenj za opravljanje storitev mobilne telefonije.

Digitel je že leta 1994 pri Upravi Republike Slovenije za telekomunikacije podal svojo prvo vlogo za opravljanje storitev mobilne telefonije. Uprava je v letih 1996 in 1997 podelila dovoljenja Mobitelu, Digitelu pa ne. Zato se je Digitel obrnil na Ustavno sodišče, ki je v odločbi z dne 10. 07. 1997 zapisalo, da uživa Mobitel monopolni položaj, da je takšno stanje protiustavno in da to povzroča škodo konkurenci in uporabnikom. Višje sodišče v Ljubljani pa je v sodbi z dne 25. 01. 2005 zapisalo, da je Republika Slovenija s tem, ko je ustvarila monopol, ravnala protipravno in nezakonito. Digitel je zoper dovoljenja, podeljena Mobitelu leta 1996 in 1997, predlagal obnovo postopka, vendar zadeva še po 12 letih ni zaključena. O tem še vedno poteka upravni spor pred Upravnim sodiščem Republike Slovenije.

Zaradi nezakonitega ravnanja Republike Slovenije in kršitve ustave Digitel zahteva od Republike Slovenije odškodnino v višini, kot če bi Mobitel ne ustvaril monopola na nezakonit in protiustaven način in sicer v višini 315 milijonov evrov. Toliko bi bilo namreč danes vredno podjetje Digitel, če bi dosegel 25 odstotni tržni delež na področju storitev mobilne telefonije, kar je navajal poslovni načrt podjetja. Digitel toži tudi za plačilo zamudnih obresti in za povračilo stroškov postopka.

Sočasno je Digitel po odvetniku Vladimirju Biliću zoper Republiko Slovenijo vložil tudi predlog za izvršbo v višini 212.514 evrov, kar skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi znaša več kot 430.000 evrov. Navedeni znesek je bil v sporu pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani prisojen, potrjen pa tudi s strani Višjega sodišča v Ljubljani dne 02. 10. 2007, in sicer kot odškodnina v zvezi z nespoštovanjem pravil postopka pri izvedba javnega razpisa GSM iz leta 1998, kjer je bila ena od dveh razpisanih koncesij podeljena Simobilu, druga pa Mobitelu, pri čemer pa se slednji na razpis sploh ni prijavil. Prav tako mora Republika Slovenija plačati Digitelu stroške izvršbe.

V zaključni fazi pa je tudi priprava dveh novih tožb zoper Republiko Slovenijo, ki jih bo Digitel vložil na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu zaradi kršenja 6. in 13. člena Konvencije o človekovih pravicah. S prvo tožbo iz leta 2001 je Digitel že uspel, saj je bila Republika Slovenija obsojena zaradi kršenja Konvencije o človekovih pravicah.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki