marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaNEO sedaj tudi kot aplikacija za pametne TV sprejemnike
04.12.2020

Platforma NEO je odslej naročnikom televizije Telekoma Slovenije na voljo tudi kot aplikacija NEO TV Lite, ki deluje na pametnih TV sprejemnikih z operacijskim sistemom Android TV od različice 7.0 dalje. Na ta način je rešitev NEO naročnikom na voljo prek NEO Smartboxa, aplikacije NEO za mobitele in tablice ter odslej tudi aplikacije za pametne televizorje.

slikaA1 Slovenija omogoča plačevanje storitev in vsebin podjetja Apple preko mesečne položnice
04.12.2020

Danes so pri A1 Slovenija pričeli svojim naročnikom ponujati možnost plačevanja za njihove najljubše vsebine in storitve, ki jih ponuja podjetje Apple, vključno z aplikacijami iz App Store, Apple Music, Apple TV+, serijami in filmi iz aplikacije Apple TV, knjigami iz Apple Books in storitvi shranjevanja podatkov v oblaku iCloud z vsemi Applovimi izdelki prek mesečne položnice za mobilne storitve.

slikaFrancozi prvi z nalepko o popravljivosti naprav
02.12.2020

Prejšnji teden so Evropski poslanci glasovali o zakonu, ki bi potrošnikom zagotovil informacijo o popravljivosti naprave, ki jo kupujejo. S tem bi lahko še pred nakupom dobili informacijo o življenjski dobi naprave in njeni popravljivosti.

slikaNT Remote uspešno končana
30.11.2020

Microsoft je sporočil, da je bila letošnja virtualna konferenca NT Remote dobro sprejeta med udeleženci. V dveh dneh se je tako 946 udeležencev pridružilo 76 predavateljem na skupno 119 predavanjih, delavnicah in okroglih mizah, ki so potekali v okviru 6 tehnoloških in 10 poslovnih vsebinskih sklopov. Dogodek pa je podprlo kar 30 partnerjev.

slikaMediatek kupil Intlovo podjetje za upravljanje porabe energije
27.11.2020

Mediatek je sporočil, da je od Intla odkupil podjetje Enpirion, ki skrbi za rešitve upravljanja z energijo. Cena nakupa znaša 85 milijonov dolarjev. To je že drugo podjetje, ki ga je Intel prodal, lani je namreč Apple za milijardo dolarjev odkupil posel modemov za pametne telefone.

članki

DIGITEL toži Republiko Slovenijo za 315 milijonov evrov


24.04.2008
Objavil: Thomas Bergant

Družba Digitel d.o.o., ki jo zastopa odvetnik Vladimir Bilić iz Odvetniške družbe Mramor Sorta, Bilić & Holec o.p.-d.n.o. iz Ljubljane, je v petek 18. aprila pri Okrožnem sodišču v Ljubljani, zoper Republiko Slovenijo vložila tožbo za odškodnino v višini 315 milijonov evrov.

S tožbo Digitel terja plačilo odškodnine, ki jo mora Republika Slovenija plačati zato, ker Digitelu pred več kot desetletjem ni podelila dovoljenj za opravljanje storitev mobilne telefonije.

Digitel je že leta 1994 pri Upravi Republike Slovenije za telekomunikacije podal svojo prvo vlogo za opravljanje storitev mobilne telefonije. Uprava je v letih 1996 in 1997 podelila dovoljenja Mobitelu, Digitelu pa ne. Zato se je Digitel obrnil na Ustavno sodišče, ki je v odločbi z dne 10. 07. 1997 zapisalo, da uživa Mobitel monopolni položaj, da je takšno stanje protiustavno in da to povzroča škodo konkurenci in uporabnikom. Višje sodišče v Ljubljani pa je v sodbi z dne 25. 01. 2005 zapisalo, da je Republika Slovenija s tem, ko je ustvarila monopol, ravnala protipravno in nezakonito. Digitel je zoper dovoljenja, podeljena Mobitelu leta 1996 in 1997, predlagal obnovo postopka, vendar zadeva še po 12 letih ni zaključena. O tem še vedno poteka upravni spor pred Upravnim sodiščem Republike Slovenije.

Zaradi nezakonitega ravnanja Republike Slovenije in kršitve ustave Digitel zahteva od Republike Slovenije odškodnino v višini, kot če bi Mobitel ne ustvaril monopola na nezakonit in protiustaven način in sicer v višini 315 milijonov evrov. Toliko bi bilo namreč danes vredno podjetje Digitel, če bi dosegel 25 odstotni tržni delež na področju storitev mobilne telefonije, kar je navajal poslovni načrt podjetja. Digitel toži tudi za plačilo zamudnih obresti in za povračilo stroškov postopka.

Sočasno je Digitel po odvetniku Vladimirju Biliću zoper Republiko Slovenijo vložil tudi predlog za izvršbo v višini 212.514 evrov, kar skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi znaša več kot 430.000 evrov. Navedeni znesek je bil v sporu pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani prisojen, potrjen pa tudi s strani Višjega sodišča v Ljubljani dne 02. 10. 2007, in sicer kot odškodnina v zvezi z nespoštovanjem pravil postopka pri izvedba javnega razpisa GSM iz leta 1998, kjer je bila ena od dveh razpisanih koncesij podeljena Simobilu, druga pa Mobitelu, pri čemer pa se slednji na razpis sploh ni prijavil. Prav tako mora Republika Slovenija plačati Digitelu stroške izvršbe.

V zaključni fazi pa je tudi priprava dveh novih tožb zoper Republiko Slovenijo, ki jih bo Digitel vložil na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu zaradi kršenja 6. in 13. člena Konvencije o človekovih pravicah. S prvo tožbo iz leta 2001 je Digitel že uspel, saj je bila Republika Slovenija obsojena zaradi kršenja Konvencije o človekovih pravicah.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki