marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaV Googlovem klepetu boste lahko klepetali z uporabniki storitev Slack in Microsoft Teams
26.04.2024

Google svojo aplikacijo za klepet odpira tudi drugim platformam, kot sta Slack in Microsoft Teams. Nova integracija vam omogoča, da sporočate uporabnikom v aplikacijah Slack in Teams, ne da bi vam bilo treba preklapljati med aplikacijami.

slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

članki

Mobilno tiskanje fotografij


18.03.2006
Objavil: Thomas Bergant

Tokrat se bom poskusil dotakniti teme okoli tiskanja fotografij direktno iz mobilnih telefonov oziroma, kot jih vedno raje poimenujemo, fotofonov. Vedno več novejših mobilnikov ima dodano možnost neposrednega tiskanja na tiskalnik.

Poznamo več različnih standardov, najbolj razširjena pa sta PictBridge in Direct Print Standard (DPS). Vsi omogočajo izpis fotografij brez dodatne uporabe osebnega računalnika. Obe napravi, ki se povezujeta bodisi preko USB kabla, bodisi preko brezžične bluetooth ali infrardeče povezave, morata biti združljivi po specifikacijah posameznega standarda. Poleg tega je možna izbira le tistih funkcij posamezne specifikacije, ki jih poznata obe napravi. V večini primerov so to vsaj osnovni ukazi. Recimo izbira formata papirja že sodi med napredne ukaze in nekateri mobilniki tako omogočajo samo izpis na eno velikost (ponavadi je to 10 x 15 cm oziroma točneje 4" x 6".

Direct Print Standard (DPS) je nastal na pobudo nekaterih večjih proizvajalcev tovrstne opreme (Canon, Fuji Photo Film, Hewlett-Packard, Olympus, Seiko Epson in Sony) z željo po nekem skupnem standardu za komunikacijo med različnimi napravami različnih proizvajalcev, brez da bi vmes priključili osebni računalnik. Do nekje koncem leta 2002, ko so obelodanili skupen standard, je imel vsak proizvajalec svoj način komunikacije med napravami, ki jih je razvil. To je pomenilo, da sta se recimo medsebojno znala "pogovarjati" le kamera in tiskalnik istega proizvajalca. Skoraj istočasno pa so drugje razmišljali zelo podobno in tako je malce kasneje bil predstavljen podoben projekt z imenom PictBridge. Standard PictBridge poznamo nekje od pomladi leta 2003. Ta je nastal na pobudo japonske organizacije CIPA (Camera & Imaging Products Association) in je danes podprt s strani večine proizvajalcev tovrstnih tehnologij. Bolj v podrobnosti se tukaj ne bom spuščal, lahko pa si sami kaj preberete na naslednji spletni strani: http://www.cipa.jp. Danes praktično večina proizvajalcev v svojih napravicah obljublja povezljivost po obeh najbolj razširjenih standardih.

Proizvajalcem digitalnih fotoaparatov ter tiskalnikov za izpis fotografij so se pri podpori temu standardu pridružili še proizvajalci mobilnih telefonov, saj je tudi pri teh v zadnjem času dodana možnost fotografiranja. Zmogljivost fotofonov postaja vse boljša in danes lahko rečem, da nekateri fotofoni že znajo posneti fotografijo podobne kakovosti, kot so to znali prvi cenejši digitalni fotoaparati. Ločljivosti se povečujejo in prav kmalu bodo na voljo mobilniki z vgrajenim senzorjem, ki zna zapisovati fotografije v ločljivosti, večji od treh milijonov pik. Prav tako imajo že danes nekateri fotofoni možnost samodejnega ostrenja ter optično povečavo. Prav zato je dobrodošlo tudi to, da te fotografije lahko takoj sami doma izpišemo. Ker teh mobilnikov s podporo PictBridge/Direct Print še ni prav veliko, jih lahko tukaj nekaj naštejem:

  • Nokia: 6630, 6680, 6681, N70, N90, …
  • Siemens oz. BenQ-Siemens: S75, S88, …
  • Samsung: SGH-E730, SGH-X700, …

Verjetno sem katerega izpustil oziroma nisem našel dovolj informacij. Informacij o tem, ali določen model podpira katerega od standardov za direkten izpis fotografij, so zelo skope. Ostali proizvajalci sicer še malce zaostajajo. Zelo me je presenetilo dejstvo, da Sony Ericsson v svojih mobilnikih, ki imajo med drugim vgrajene odlične leče, samodejno ostrenje in napovedane modele z optično povečavo, nima dodane možnosti povezaovanja z napravami, ki podpirajo enega od teh standardov. Začudenje oz. presenečenje pa predvsem zato, ker je Sony tudi v združenju ustanoviteljic Direct Print standarda.

Pri tiskalnikih pa je zadeva malce drugačna. Vsi večji proizvajalci imajo vsaj en model, ki zna tiskat neposredno iz združljivih napravic. Sicer pri teh vsaj z marketinškega stališča prednjači Canon a tudi drugi ne zaostajajo.

Če sem že naštel nekaj modelov mobilnikov, naj naštejem še nekaj modelov tiskalnikov:

  • Canon: CP-200, CP-330, CP-400, CP-510, CP-600, CP-710, DS700, DS810, iP4200, iP5200, iP6000d, iP6210d, iP6600d, i9900, iP5200R, iP90, …
  • Epson: Stylus R340, …
  • Hewlett Packard: 325, 375, 375b, 8250, 8450, 8750, …
  • Kodak: EASYSHARE Printer Dock Series 3, …
  • Olympus: PS100, P10, P11, …
  • Sony: DPP-FP30, DPP-FP50, PVP-MSH, …

Večinoma imajo ti tiskalniki na sprednji strani USB vtičnico, kamor priključimo kabel in z njim povežemo mobilnik ali fotoaparat. Potem samo na mobilniku izberemo fotografijo, ki jo želimo izpisati, v naslednjem koraku izberemo format ter izpišemo fotografijo.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki