marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaIDC predvideva 12 odstotni padec prodaje mobilnikov v letošnjem letu
05.06.2020

Zadnja napoved analitikov IDC glede prodaje mobilnikov je razkrila, da bo padec v letošnjem letu kar 12 odstoten. Pričakuje se, da bo letos prodanih 1,2 milijarde mobilnikov, kar je 11,9 odstotni padec glede na lansko leto. Nova predvidevanja bazirajo na rezultatih prvega četrtletja.

slikaiPhone 12 šele konec novembra?
03.06.2020

Na spletu se je pojavilo več govoric, da namerava Apple zaradi letošnje pandemije novo serijo iPhone 12 predstaviti šele konec novembra, kar je posledica enomesečnega zamika tako pri pričetku proizvodnje, kot predstavitve.

slikaSamsung avgusta s 5 nm Exynos čipom
01.06.2020

Samsung je zadnjih nekaj mesecev razvijal 5nm EUV proces, sedaj pa iz Južne Koreje prihajajo novice, da je proizvajalec pripravljen na množično proizvodnjo. ZDNet je še razkril, da bo nov 5nm čip imenovan Exynos 992.

slikaA1 Slovenija z novo serijo pametnih telefonov A1 Alpha 20 in A1 Alpha 20+
29.05.2020

A1 Slovenija predstavlja dovršena telefona serije A1 Alpha z zmogljivo kamero, vzdržljivo baterijo in 3-letno garancijo. Modela A1 Alpha 20 in A1 Alpha 20+ z operacijskim sistemom Android 10 in vrhunskimi funkcionalnostmi zagotavljata napredno uporabniško izkušnjo, dodatno pa A1 z vsakim prodanim telefonom namenja 1 EUR boju proti pandemiji COVID- 19.

slikaPrihaja Motorola Razr 2 z bolšo strojno opremo
27.05.2020

Motorola je obudila legendarno serijo Razr z mobilnikom, ki je imel prepogljiv zaslon, a žal precej slabo strojno opremo, od povprečnega procesorja, do slabe kamere. Očitno so pri tem vse stavili na nostalgijo kupcev.

članki

Navigacija za "telebane" - 2. del: Pojmi razjasnjeni, ampak kje pa naj začnem?


20.02.2006
Objavil: Aleš Tomšič

Odlično vprašanje, pa vendarle, pojdimo lepo počasi in po vrsti. Najprej morate vedeti nekaj stvari oz. se vprašati, kaj sploh potrebujete. Če želite iz Kopra v Maribor, potem vam takoj povem, da bolje, da ostanete kar doma ali pa v najboljšem primeru, pojdite z vlakom. Če ste iz Ajdovščine, iščete pa neko podjetje v Murski Soboti, potem imamo tudi težavo.

Če ste pohodnik, pilot, jadralec ali potujete precej po Evropi potem pa obstaja precej rešitev. Eno izmed podjetij, ki je tudi med slovenci precej poznano, je Garmin. Slednje ima pestro ponudbo različnih navigacijskih pripomočkov, tako za navtike, pilote, pohodnike in voznike. Sistemi so vgradni ali pa prenosni (nekateri celo zapestni). Če v Googlov spletni iskalnik vpišete magično besedico Garmin, boste našli precej izdelkov, obstaja pa tudi slovenska različica strani. Slaba stran teh sistemov je ta, da so oz. je večina njih uporabnih le za navigacijo. Obstajajo tudi Garmin izdelki na dlančnikih na platformi Windows Mobile, ki so uporabni še za kaj drugega. Garmin ima v svoji paleti pestro izbiro zemljevidov, tudi tiste, ki so uporabni onkraj luže.

Za Slovenijo pa sta pomembna CroGuide 3, kjer se nahaja cestna karta Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine ter AdriaRoute, ki vsebuje rutabilno cestno karto istih držav. Na žalost pa so hišne številke vnesene le po večjih mestih, v manjših krajih pa se lahko zanje obrišemo pod nosom. AdriaRoute je z nekaj ''nelegalnimi'' prijemi uporaben tudi na normalnih dlančnik s platformo Windows Mobile, a tega zaradi pravniških razlogov ne bom opisoval. Garmin produkti so samostojni, kar pomeni, da ne potrebujemo nobene druge opreme za njihovo delovanje in uporabo. Če vam stvar sploh ni všečna ali predraga, obstajajo še druge možnosti.

Dva mobilna operaterja v Sloveniji sta pred kratkim lansirala novo storitev, Simobil svojega Si.navigatorja, Mobitel pa svoj MobiKompas. Prvi ima v akcijski ponudbi GPS-sprejemnik s telefonom ali sprejemnik posamezno, drugi pa le sprejemnik. Če imate združljiv telefon (prej se prepričajte pri centru za pomoč naročnikom vašega operaterja), si lahko za sorazmerno ugodno ceno omislite GPS-sprejemnik, na telefon naložite aplikacijo in že ste pripravljeni za potovanje. Gre za nekoliko specifičen sistem, ki se pri uporabi povezuje s strežnikom preko prenosa podatkov GPRS, od kjer črpa zemljevid. Torej ni potrebno zemljevidov vnaprej nalagati na telefon. Zadeva je trenutno še v testni fazi, zatorej vam bodo zaračunali le prenos podatkov po ceniku vašega operaterja. V tujini pa zna biti takšna pot hudo draga, zatorej vam je ne priporočam, razen če imate polno denarnico. Poleg tega je Slovenija pokrita, a se najde precej napak in cvetk, kar je za resno uporabo trenutno še precej neuporabno. Menda naj bi bilo ob komercialnem polnem zagonu urejeno tudi to. Pa vseeno, če dodam za konec, Simobilov sistem je precej bolj uporabniško prijazen, zmogljiv, omogoča pa tudi glasovno vodenje. Mobitelov MobiKompas je v primerjavi korak nižje.

Si.navigator v akciji:

Mobikompas v akciji:

Če še vedno niste zadovoljni s ponujenim, vam ostane še dvoje. Osebni računalnik, (najverjetneje prenosnik) ali pa dlančnik oz. pametni mobilni telefon z vgrajenim operacijskim sistemom (Windows, Symbian). S stališča okornosti je prenosnik manj priljubljena izbira med uporabniki. Zatorej je dlančnik ali pa pametni telefon najbolj logična izbira. In kakšne karakteristike mora imeti? Načeloma je vsak dlančnik z barvnim zaslonom in primerno ''mladim'' operacijskim sistemom zadovoljiv, isto velja za telefone. Če naprave še nimate priporočam, racionalno izbiro glede na vaše potrebe. Za delovanje navigacije ne potrebujete najzmogljivejše igračke. Pred nakupom pa se lahko nekoliko pozanimate tudi o združljivosti določenih stvari, da ne bo kasneje slabe volje.

Naslednjič v Navigaciji za "telebane": Vrste GPS-sprejemnikov ...

Preberite tudi uvodni članek z naslovom "Navigacija za ''telebane'' ali kako se s sodobno tehniko ni možno izgubiti"

Uporabne povezave:

Garmin – pripomočki:
http://www.navigo-sistem.hr/kategorija.php?KATEGORIJA_ID=3

Si.navigator
http://www.simobil.si/personal.asp?nodeid=4765

MobiKompas
http://www.mobitel.si/slo/.../Informacije/Mobikompas.asp

Kartografija – CroGuide, AdriaRoute ...
http://www.navigo-sistem.hr/kategorija.php?KATEGORIJA_ID=38

http://www.pocketnavigation.de/

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki