marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Procesor:
Intel Xscale processor 416 MHZ
Pomnilnik RAM:
64MB
Pomnilnik ROM:
256MB
Zaslon:
240 × 320
Operacijski sistem:
Win Mobile 5.0
Priklop:
miniUSB
Teža in dimenzije:
11,7 x 7,08 x 15,7 mm
Baterija:
165 g (z baterijo)

zunanja povezavaTehnična specifikacija na strani proizvajalca
Za in proti

Dlančnik je posrečena mešanica vseh funkcij, ki jih današnji poslovnež ali pa povprečni uporabnik potrebuje. Zadeva žal nima mobilnega modula, tako da bomo še vedno potrebovali mobilnik za opravljanje pogovorov. Vendar, če bi imel na voljo izbrati kakšnega Garmina ali A696 za podobno vsoto denarja, ne bi dolgo okleval. A696 ponudi veliko več, je tanek, simpatičen in kar je najbolj pomembno – bistveno bolj uporaben, kot kakšna navigacijska naprava, ki služi za razliko od A696 le – navigaciji. Logično, ne?

Priloge
Fotografije dlančnika/tablice
dlančniki/tablice
arhiv test
Asus

Vse v enem.. skoraj

Asus MyPal A696 


Asus MyPal A696

20.11.2007
Objavil: Mitja Zupančič

Novi dlančnik proizvajalca ASUS, bolj znanega po opremi za osebne računalnike ima vgrajen SiRF Star III GPS čip, ima na zaslonu premaz proti bleščanju, je dovolj tanek in daje z jeklenim ohišjem občutek dražjega izdelka. Malo zmoti le dejstvo, da ni dodane nobene programske GPS opreme, tako da bo ob nakupu treba upoštevati še strošek le-te.
Dlančnik poganja Intelov Xscale procesor z 416 MHz. Obenem ima vgrajenega 64 MB SD rama in pa 256 MB flash roma. Zaslon se bohoti z ločljivostjo 240 x 320 točk in premore 65.000 barv. Ima tudi antirefleksni premaz, ki skrbi za to, da se nam zaslon ne bo bleščal med gledanjem v katero ulico nas GPS pošilja. Za napajanje so vgradili 1200 mAh Li-Ion baterijo. Z dlančnikom pa se ne boste ravno družili nekaj tednov brez polnjenja. V bistvu bo treba igračko polniti vsak dan. Baterija je preprosto majhna in premalo zmogljiva za tako napravo, kljub temu, da zaslon ni ravno najnovejši krik tehnologije. Če bi dlančnik imel zaslon z ločljivostjo 640 x 480 točk in imel še malo zmogljivejši procesor bi baterija zdržala... malo? Urico, mogoče dve? No, pustimo če-je in kaj bi bilo, če bi bilo.

Vgrajen WLAN 802.11b+g bo poskrbel, da boste v stiku s svetom vsepovsod. Če le to ne bo dovolj, je tu še modri zob različice 2.0. Na ta zob boste obenem lahko pripeli 2 napravi. Recimo slušalke za komuniciranje in povezavo s telefonom, kjer ne bo dostopa do interneta preko WLAN protokola. Ne smemo pa pozabiti tudi na najbolj osnovno povezavo. Dlančnik ima vgrajen miniUSB priključek, preko katerega se polni in poveže z osebnim računalnikom. Prav tako ima vgrajen 3,5 mm priključek za klasične slušalke, na voljo pa je tudi (pod gumastimi nogicami) priključek za zunanjo GPS anteno.

Če bomo mobilnik dolgo valjali po rokah, bomo našli tudi vložišče za SD kartico. Tako je, samo za SD kartico, če se vam doma valja kakšna starejša kartica tipa CF, si žal z njo ne boste veliko pomagali.

S priloženimi programi Pocket Outlook, Internet Explorer Mobile, Excel Mobile, Word Mobile itd., boste imeli vedno na voljo tudi pravo malo mini pisarno. Tako, kot pri večini dlančnikov/pametnih mobilnikov z Windows Mobile operacjiskim sistemom. Prav tako je možno naložiti enormno število dodatnih programov, ki nam bodo olajšali vsak dan.

Dlančnik je v osnovi podoben modelu A639, s to razliko, da so Asusovi mojstri spravili vso to periferijo v manjše, bolj elegantno in predvsem tanjše jekleno ohišje. Vstavili so še močnejši srček s 416 MHz, prav tako ima novejši bratec 256 MB roma, napram starejši izvedenki s 128 MB. Novost je tudi, že omenjeni antirefleksivni zaslon, ki pride zelo prav ob navigaciji v avtu. Da bo le-ta še bolj uspešna je prodajnemu paketu priložen še avto polnilec in nosilec, ki se obrača za 90°.

Uporaba v praksi, operacijski sistem

V vsakdanjiku je A696 uporaben, tako kot vsak drugi dlančnik. Nameščen ima operacijski sistem Microsoft Windows Mobile 5.0. To pomeni, da je dlančnik, kar se tiče programske opreme zelo prijazen zahtevnejšemu uporabniku (možna je sicer tudi nadgradnja na novejšo različico 6.0). Naložiti se da praktično vse, kar si zaželimo, vendar vseeno malo pokvari vtis že kar zastarel zaslon z ločljivostjo 240 × 320 točk. Želel bi si zaslon z boljšo (večjo) ločljivostjo, vendar ob tem bi verjetno baterija umrla še prej. V primeru večje baterije, bi se verjetno tudi mere dlančnika povečale.

Prednost dlančnika so majhne mere. Prepriča s tankostjo, kljub temu, da je vgrajen GPS čip. Torej, če seštejemo minuse in pluse, imamo tukaj majhen, eleganten dlačnik z Windows Mobile 5.0 operacijskim sistemom, torej visoka prilagodljivost vsakemu posamezniku je tu na mestu, tu je GPS, velik na dotik občutljiv zaslon in pa dovolj večpredstavnih bonbončkov za dolgočasne dni..

In za konec še GPS

Za uporabo GPS navigacije bo kot prvo potrebno v sami napravi nastaviti preko katerega COM porta bo vgrajeni GPS deloval. Ko to storimo, potrebujemo le še pravo programsko opremo. Na trgu obstaja več rešitev za Windows Mobile operacijski sistem, najpogosteje omenjeni pri nas pa sta rešitvi Garmina in TomToma. Za delovanje GPS dela sem si pomagal kar s slednjim. Po nameščenem programu in karti je potrebno kot prvo nastaviti, kateri GPS bo program uporabljal. Ko le-to nastavimo, je praktično vse narejeno. Zaradi vgrajenega SiRF Star III GPS čipa je iskanje satelitov hitro, tako da je navigacija pripravljena za delo skoraj takoj, ko zaženete program. Zaradi lažjega dela lahko zaslon ob tem na dlančniku zasukamo za 90 stopinj, kar pomeni, da ga lahko uporabljamo tako v vodoravni kot pokončni drži. Navigacijski program je bolj doma v ležečem položaju. Kako nas navigacija vodi do iskane točke je pravzaprav škoda kaj veliko govoriti, saj ta rešitev s samim dlančnikom nima povezave, je le odvisna od pokritosti karte. Vseeno pa v Ljubljani TomTom deluje odlično. Kot sem že omenil je za uporabo v avtu priložen še avto polnilec ter nosilec, ki se ga preprosto namesti na vetrobransko steklo. Tako bo vsaj navzven izgledalo, kot da uporabljate namensko navigacijsko rešitev. A vendar ima Asus nekaj prednosti več, predvsem dodatno vgrajen Wi-Fi ter vse dlančniške zmogljivosti, ki vam lahko polepšajo dan.

Posodil na test:
AGT Računalniki d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
AGT Računalniki d.o.o.
Cena na dan testa:
370,66
albumfotografije
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine:
oprema: Asus
povezani članki
povezane novice
aktualno: Asus