marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Teža:
50 gramov
Čas uporabe:
do 1 ure
Čas pripravljenosti:
do 50 ur

zunanja povezavaTehnična specifikacija dodatne opreme na strani proizvajalca
dodatna oprema
arhiv test
Nokia

Nokia HDR-1


Nokia HDR-1

10.05.2003
Objavil: Andrej Bergant

Nokiina Music player HDR-1 je že precej časa na tržišču, vendar je še vedno zanimiv in prav zato smo se ga odločili preizkusiti. Samo 50 gramov težka napravica lahko predvaja skladbe v formatu AAC in MP3, poslušamo lahko tudi radio, poleg vsega pa lahko HDR-1 uporabljamo tudi kot komplet za prostoročno telefoniranje.
Poganja ga ena AAA baterija. V škatli dobimo vse, kar potrebujemo za poslušanje in nalaganje skladb na predvajalnik. Tako dobimo slušalke, zgoščenko s programsko opremo, kabel za povezavo z računalnikom, kabel za povezavo telefona in predvajalnika ter trakec, da lahko HDR-1 nosimo tudi okoli vratu.

Vtič na slušalkah je tak, kot smo jih navajeni že od drugih naprav (discman, walkman…) tako, da imamo možnost priklopa lastnih slušalk. Poleg vtičnice za slušalke najdemo še eno vtičnico, ki je namenjena povezovanju z drugimi napravami (telefon ali računalnik). Za poslušanje moramo imeti vklopljene le slušalke, saj lahko HDR-1 deluje tudi samostojno. Naprava nima svojega fiksnega pomnilnika, pač pa glasbo prenašamo iz računalnika na MMC kartico (multimedia card) preko priložene programske opreme in kabla, ki ga vključimo na USB konektor.

Ime pesmi se ob začetku prikaže na majhnem zaslonu na sprednji strani predvajalnika, ki je osvetljen. Na sprednji strani pa najdemo še gumb za predvajanje (play/pause), gumba za premikanje po skladbah ali po frekvencah naprej in nazaj, ter gumb za sprejem klica. Za glasovno klicanje pa gumb za sprejem klica držimo dalj časa. Na eni strani telefona najdemo še gumb za vklop in izklop ter gumb mode, ki služi različnim funkcijam in se bom k njim vrnili kasneje. Na drugi strani predvajalnika pa najdemo še gumb za glasnost in gumb 'hold', ki onemogoči funkcioniranje ostalih gumbov.

Ko poslušamo radio, se lahko z gumboma levo in desno premikamo po frekvencah. Ob kratkem pritisku se premaknemo le za eno frekvenco, če pa gumb držimo dalj časa nam predvajalnik sam najde frekvenco, ki ima čist zvok. Če na pritisnemo na gumb mode, lahko izbiramo med mono in stereo načinom predvajanja. Med poslušanjem lahko z daljšim pritiskom na gumb mode preklopimo iz radia na pomnilniško kartico, kjer najdemo pesem, ki jo želimo in pritisnemo gumb za predvajanje. Če poslušamo pesmi na MMC kartic,i dobi gumb mode nekoliko drugačne funkcije in lahko izbiramo med vrstami glasbe (normal, classic, rock, jazz ali custom). Izbiramo pa lahko tudi po kakšnem zaporedju nam bo predvajalnik predvajal glasbo (zaigra samo to pesem, ponovi le to pesem, ponovi vse pesmi, predvaja mešano). Če predvajalnik uporabljamo kot prostoročni komplet in nas med poslušanjem kdo pokliče, se zvok takoj zatem, ko sprejmemo klic, utiša in lahko normalno govorimo. Ko pa klic končamo, se glasba zopet predvaja naprej. Če med poslušanjem glasbe izberemo govorno klicanje in koga pokličemo, se zvok ne utiša, vendar ga sogovornik ne sliši, saj so slušalke preveč oddaljene od mikrofona. Če nosimo predvajalnik okoli vratu, lahko v tišjih prostorih pogovor opravim normalno, v glasnejših prostorih pa vas sogovornik že nekoliko slabše sliši, saj je mikrofon na vrhu predvajalnika in pobere tudi zvoke iz okolice. Da se tega problema znebimo, predvajalnik preprosto podržimo bliže k ustom.

Nokiin Audio Manager, ki ga dobimo na zgoščenki poleg music playerja, ne uporabljamo samo za prenašanje glasbe iz računalnika na predvajalnik, temveč ga lahko uporabljamo tudi kot privzet predvajalnik glasbenih datotek na našem osebnem računalniku. Program lahko bere tudi glasbene zgoščenke in nam nato iz interneta pridobi naslove pesmi, če jih še nimamo. Zatem pa lahko še izberemo funkcijo branja zgoščenke, kjer nam o vsaki skladbi dobi podatke o velikosti, naslovu, izvajalcu… Pesmi pa se nato shranijo tudi v naš seznam vseh pesmi. Če pesmi še nimamo v seznamu, je lahko nalaganje le-teh dokaj dolgotrajno, saj moramo pesem najprej dodati v seznam, pri čemer se naredi še ena datoteka z imenom pesmi in s končnico 'ise'. Pesem moramo nato iz seznama vseh prenesti v seznam za nalaganje, nato pa pesmi le še prenesti na kartico.

Slušalko oz. predvajalnik je za testiranje posodilo podjetje Teleray, d.o.o. iz Ljubljane.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji