marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaHMD Global sodeluje z Nokio in CGI ter krepi zavezanost podjetniškemu trgu IoT
21.06.2021

HMD Global je predstavil dve strateški sodelovanji, ki bosta podkrepili rast in razvoj poslovne ponudbe interneta stvari, ki jo ponujajo podjetjem po vsem svetu. HMD Global bo sodeloval s priznanim finskim telekomunikacijskim infrastrukturnim podjetjem Nokia in globalnim svetovalnim podjetjem za informacijsko tehnologijo CGI.

slikaAndroid 12 beta je največkrat prenesena preizkusna različica v zgodovini
18.06.2021

Android 12 beta je "daleč najbolj prenesena / nameščena preizkusna različica doslej", je povedal Dave Burke, podpredsednik inženiringa za Android. Na žalost pa ob tem ni podal nobenih konkretnih številk, da bi jih lahko primerjali s prejšnjimi preizkusnimi različicami.

slikaNovi iPad mini bo pomanjšana različica iPada Air
16.06.2021

iPad mini je danes videti zastarel v primerjavi z najnovejšimi iPadi Air in iPadi Pro in tega se pri Applu dodobra zavedajo. Že neštetokrat smo slišali, da je na vrsti prenova najmanjšega tabličnega računalnika, sedaj pa novo poročilo poleg govoric pokaže tudi, kako bo izgledal novi iPad Mini.

slikaKitajske trgovine z aplikacijami odstranjujejo aplikacije za navidezne tipkovnice
14.06.2021

Kitajska si prizadeva za uveljavitev omejitve, katere vrste podatkov o uporabnikih lahko zbirajo mobilne aplikacije, posledično pa je to vplivalo že na več aplikacij. Po poročanju Reutersa sta Sogou in Iflytek virtualne tipkovnice že odstranila iz trgovin, kot sta Huawei AppGallery in App Store.

slikaAmeriška vlada prepovedala naložbe v Huawei in 58 drugih kitajskih podjetij
11.06.2021

Čeprav ima Amerika že nekaj časa novega predsednika, pa očitno ameriško-kitajskega geopolitičnega obračuna še ne bo konec. Predsednik Joe Biden namreč uveljavlja novo izvršilno odredbo, ki prepoveduje naložbe v 59 kitajskih podjetij, vključno s Huaweijem. Nova odločba preprečuje ameriške naložbe v kitajska podjetja, za katere se sumi povezava s Kitajsko Komunistično partijo.

članki

Napaka v Qualcomm modemih hekerjem omogoča snemanje klicev


10.05.2021
Objavil: Dare Gliha

V novem poročilu varnostnega podjetja Check Point Research je navedeno, da lahko hekerji izkoriščajo Qualcommov mobilni modem in ga uporabljajo tudi za snemanje telefonskih klicev. Uporaba teh modemov sega v začetek devetdesetih let in se uporablja v 2G, 3G, 4G in celo 5G napravah ter predstavlja resno ranljivost, saj jo je preprosto izkoristiti na daljavo.

Od izkoriščanju ranljivosti hekerji pridobijo možnost poslušanja klicev, branja besedilnih sporočil SMS, odklenejo pa lahko celo kartico SIM, da se izognejo omejitvam, ki jih nalagajo operaterji. Glede na podatke skoraj 30 % vseh pametnih telefonov uporablja nabore čipov Qualcomm, vsi ti pa so tako potencialna tarča napada. Edina stvar, ki jo lahko uporabniki trenutno storijo je, da na svoje naprave naložijo vse varnostne popravke, ki so na voljo.

"V podatkovni storitvi modema smo odkrili ranljivost, ki jo je mogoče uporabiti za nadzor modema in njegovo dinamično popravljanje iz procesorja aplikacij. Napadalec lahko s takšno ranljivostjo vbrizga zlonamerno kodo v modem iz Androida. To omogoča napadalca dostop do uporabnikove zgodovine klicev in SMS-ov, pa tudi možnost poslušanja uporabnikovih pogovorov. Heker lahko izkorišča ranljivost tudi za odklepanje SIM in s tem zaobide omejitve ponudnikov storitev, ki jih nalaga mobilna naprava," so zapisali pri Check Point Research.

V uradni izjavi je Qualcomm že decembra 2020 zagotovil popravke programske opreme za uporabo teh modemov, kasnejši varnostni popravki pa bi morali varnostno težavo odpraviti. Zanimivo je, da noben varnostni bilten Android ni omenil odprave te napake. Govori pa se, da naj bi Google javno obravnaval popravek izkoriščanja te ranljivosti v svojem junijskem varnostnem popravku.

Celotno poročilo je na voljo na njihovi spletni strani, dodana pa mu je varnostna oznaka CVE-2020-11292.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki