marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaŠtevilo uporabnikov sistema HarmonyOS preseglo 100 milijonov
22.09.2021

Sredi septembra je Huawei na posebnem dogodku predstavil več novih izdelkov, sočasno pa je podjetje objavilo, da je število uporabnikov, ki je svoje naprave nadgradilo na operacijski sistem HarmonyOS 2, preseglo mejo 100 milijonov.

slikaXiaomi predstavil pametna očala
20.09.2021

Xiaomi je predstavil pametna očala Xiaomi, ki združujejo slikovni sistem in senzorje v običajno obliko očal prek tehnologije MicroLED, to pa omogoča povsem novo uporabniško izkušnjo. S pametnimi očali lahko berete sporočila in opomnike, opravljate klice, krmarite, fotografirate ter prevajate besedilo tik pred vašimi očmi.

slikaSe v EU pripravlja obvezna sedemletna nadgradnja mobilnikov?
17.09.2021

Nemška vlada v EU lobira, da ta od proizvajalcev pametnih telefonov zahteva, da za vse svoje telefone zagotovijo vsaj sedem let varnostnih posodobitev, za isto obdobje pa tudi nadomestne dele. Novico o tem je prvi objaviia nemška tehnološka spletna stran Heise Online.

slikaMediatek vodilni proizvajalec čipov v drugem četrtletju 2021
15.09.2021

Counterpoint Research je objavil četrtletno analizo trga čipov za pametne telefone (SoC), Mediatek pa je v tem časovnem obdobju izšel kot velik zmagovalec. Podjetje je prodalo 43 odstotkov vseh naborov čipov na trgu, kar je več kot drugo uvrščeni Qualcomm in tretji Apple skupaj.

slikaApple je rešil produkcijske težave novih ur Watch Series 7
13.09.2021

Mark Gurman iz Bloomberga je pred kratkim zapisal, da naj bi nova generacija Applove ure Watch 7 imela zamudo, saj so nastale težave s proizvodnjo. Da pa zamuda ne bo tako velika meni analitik Ming-Chi Kuo, ki je dobil informacije, da so pri podjetju proizvodnje težave rešili.

članki

Napaka v Qualcomm modemih hekerjem omogoča snemanje klicev


10.05.2021
Objavil: Dare Gliha

V novem poročilu varnostnega podjetja Check Point Research je navedeno, da lahko hekerji izkoriščajo Qualcommov mobilni modem in ga uporabljajo tudi za snemanje telefonskih klicev. Uporaba teh modemov sega v začetek devetdesetih let in se uporablja v 2G, 3G, 4G in celo 5G napravah ter predstavlja resno ranljivost, saj jo je preprosto izkoristiti na daljavo.

Od izkoriščanju ranljivosti hekerji pridobijo možnost poslušanja klicev, branja besedilnih sporočil SMS, odklenejo pa lahko celo kartico SIM, da se izognejo omejitvam, ki jih nalagajo operaterji. Glede na podatke skoraj 30 % vseh pametnih telefonov uporablja nabore čipov Qualcomm, vsi ti pa so tako potencialna tarča napada. Edina stvar, ki jo lahko uporabniki trenutno storijo je, da na svoje naprave naložijo vse varnostne popravke, ki so na voljo.

"V podatkovni storitvi modema smo odkrili ranljivost, ki jo je mogoče uporabiti za nadzor modema in njegovo dinamično popravljanje iz procesorja aplikacij. Napadalec lahko s takšno ranljivostjo vbrizga zlonamerno kodo v modem iz Androida. To omogoča napadalca dostop do uporabnikove zgodovine klicev in SMS-ov, pa tudi možnost poslušanja uporabnikovih pogovorov. Heker lahko izkorišča ranljivost tudi za odklepanje SIM in s tem zaobide omejitve ponudnikov storitev, ki jih nalaga mobilna naprava," so zapisali pri Check Point Research.

V uradni izjavi je Qualcomm že decembra 2020 zagotovil popravke programske opreme za uporabo teh modemov, kasnejši varnostni popravki pa bi morali varnostno težavo odpraviti. Zanimivo je, da noben varnostni bilten Android ni omenil odprave te napake. Govori pa se, da naj bi Google javno obravnaval popravek izkoriščanja te ranljivosti v svojem junijskem varnostnem popravku.

Celotno poročilo je na voljo na njihovi spletni strani, dodana pa mu je varnostna oznaka CVE-2020-11292.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki