marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaMicrosoft Teams bo v telefone iPhone prinesel funkcijo walkie-talkie
29.03.2024

Microsoftova aplikacija Teams bo v skladu z razvojnim načrtom maja prinesla funkcionalnost walkie-talkie na Applove telefone iPhone. Pri tem bo uporabljeno Applovo ogrodje Push-to-Talk, ki bo omogočalo uporabo walkie-talkiejev v aplikaciji Teams.

slikaSamsung blizu pridobitve 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev
27.03.2024

Po poročanju agencije Reuters bo Samsung od ameriške vlade kmalu prejel 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev za širitev svojih tovarn za proizvodnjo čipov v ZDA. Nova nepovratna sredstva bodo del zakona CHIPS in zakona o znanosti, ki odobrava več kot 280 milijard dolarjev sredstev za spodbujanje raziskav in proizvodnje polprevodnikov v ZDA.

slikaXiaomijev prilagojeni čisti dobiček za leto 2023 se je povečal za 126,3 odstotka
25.03.2024

Xiaomi je objavil svoje revidirane konsolidirane rezultate za leto 2023. Skupni prihodek skupine je znašal 271,0 milijarde RMB, medtem ko se je njen prilagojeni čisti dobiček povečal za 126,3 % in dosegel 19,3 milijarde RMB. Povečanje prilagojenega čistega dobička je močno preseglo pričakovanja trga in pomeni drugo najvišjo raven dobičkonosnosti od uvrstitve skupine na borzo.

slikaMediatek konec leta 2023 najbolj prevladujoč ponudnik čipov
22.03.2024

Canalys je objavil poročilo o trgu pametnih telefonov v četrtem četrtletju 2023 z razdelitvijo po prodajalcih procesorjev. Analiza je pokazala, da je Mediatek v zadnjem četrtletju lanskega leta poganjal več naprav kot katerikoli drug proizvajalec čipov, in sicer z 21-odstotnim medletnim povečanjem.

članki

Napaka v Qualcomm modemih hekerjem omogoča snemanje klicev


10.05.2021
Objavil: Dare Gliha

V novem poročilu varnostnega podjetja Check Point Research je navedeno, da lahko hekerji izkoriščajo Qualcommov mobilni modem in ga uporabljajo tudi za snemanje telefonskih klicev. Uporaba teh modemov sega v začetek devetdesetih let in se uporablja v 2G, 3G, 4G in celo 5G napravah ter predstavlja resno ranljivost, saj jo je preprosto izkoristiti na daljavo.

Od izkoriščanju ranljivosti hekerji pridobijo možnost poslušanja klicev, branja besedilnih sporočil SMS, odklenejo pa lahko celo kartico SIM, da se izognejo omejitvam, ki jih nalagajo operaterji. Glede na podatke skoraj 30 % vseh pametnih telefonov uporablja nabore čipov Qualcomm, vsi ti pa so tako potencialna tarča napada. Edina stvar, ki jo lahko uporabniki trenutno storijo je, da na svoje naprave naložijo vse varnostne popravke, ki so na voljo.

"V podatkovni storitvi modema smo odkrili ranljivost, ki jo je mogoče uporabiti za nadzor modema in njegovo dinamično popravljanje iz procesorja aplikacij. Napadalec lahko s takšno ranljivostjo vbrizga zlonamerno kodo v modem iz Androida. To omogoča napadalca dostop do uporabnikove zgodovine klicev in SMS-ov, pa tudi možnost poslušanja uporabnikovih pogovorov. Heker lahko izkorišča ranljivost tudi za odklepanje SIM in s tem zaobide omejitve ponudnikov storitev, ki jih nalaga mobilna naprava," so zapisali pri Check Point Research.

V uradni izjavi je Qualcomm že decembra 2020 zagotovil popravke programske opreme za uporabo teh modemov, kasnejši varnostni popravki pa bi morali varnostno težavo odpraviti. Zanimivo je, da noben varnostni bilten Android ni omenil odprave te napake. Govori pa se, da naj bi Google javno obravnaval popravek izkoriščanja te ranljivosti v svojem junijskem varnostnem popravku.

Celotno poročilo je na voljo na njihovi spletni strani, dodana pa mu je varnostna oznaka CVE-2020-11292.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki