marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaApple v Evropi pričel s prodajo obnovljenih modelov iPhone 13
06.02.2023

Apple je pričel prodajati obnovljene modele iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro in iPhone 13 Pro Max v Veliki Britaniji, Nemčiji, Italiji in Španiji. To je prvič, da so ti specifični telefoni v teh državah na voljo v Applovi spletni trgovini v okviru programa Certified Refurbished.

slikaIDC: Trg pametnih telefonov v Q4 2022 doživel neverjeten 18,3-odstotni padec
03.02.2023

IDC Smartphone Tracker je poročal o precej podpovprečnih podatkih o svetovnih dobavah pametnih telefonov v četrtem četrtletju leta 2022, saj se je trg zmanjšal za 18,3 % na 300,3 milijona dobav. Vseh pet glavnih blagovnih znamk se je v primerjavi s 4. četrtletjem 2021 soočilo z dvomestnim upadom na letni ravni, skupna številka pa predstavlja največji četrtletni upad.

slikaHuawei predstavlja rezultate raziskave nakupnih navad
01.02.2023

Huawei predstavlja poročilo o vpogledu v trg pametnih ur. Poročilo predstavlja ugotovitve in ponuja poglobljen vpogled v vedenje strank in tržne namere ob nakupu osebnih nosljivih naprav. Sklepi v poročilu temeljijo na različnih študijah, ki jih je Huawei izvedel interno in v sodelovanju z uglednimi raziskovalnimi inštitucijami: Ipsos Poljska, Pollster in GfK.

slikaHONOR bo na mobilnem kongresu v Barceloni predstavil nove mobilnike
31.01.2023

Iz podjetja HONOR so sporočili, da bodo na letošnjem sejmu MWC v Barceloni predstavili najnovejša premijska mobilna telefona HONOR, zložljivi pameti telefon HONOR Magic Vs in serijo HONOR Magic5.

članki

Napaka v Qualcomm modemih hekerjem omogoča snemanje klicev


10.05.2021
Objavil: Dare Gliha

V novem poročilu varnostnega podjetja Check Point Research je navedeno, da lahko hekerji izkoriščajo Qualcommov mobilni modem in ga uporabljajo tudi za snemanje telefonskih klicev. Uporaba teh modemov sega v začetek devetdesetih let in se uporablja v 2G, 3G, 4G in celo 5G napravah ter predstavlja resno ranljivost, saj jo je preprosto izkoristiti na daljavo.

Od izkoriščanju ranljivosti hekerji pridobijo možnost poslušanja klicev, branja besedilnih sporočil SMS, odklenejo pa lahko celo kartico SIM, da se izognejo omejitvam, ki jih nalagajo operaterji. Glede na podatke skoraj 30 % vseh pametnih telefonov uporablja nabore čipov Qualcomm, vsi ti pa so tako potencialna tarča napada. Edina stvar, ki jo lahko uporabniki trenutno storijo je, da na svoje naprave naložijo vse varnostne popravke, ki so na voljo.

"V podatkovni storitvi modema smo odkrili ranljivost, ki jo je mogoče uporabiti za nadzor modema in njegovo dinamično popravljanje iz procesorja aplikacij. Napadalec lahko s takšno ranljivostjo vbrizga zlonamerno kodo v modem iz Androida. To omogoča napadalca dostop do uporabnikove zgodovine klicev in SMS-ov, pa tudi možnost poslušanja uporabnikovih pogovorov. Heker lahko izkorišča ranljivost tudi za odklepanje SIM in s tem zaobide omejitve ponudnikov storitev, ki jih nalaga mobilna naprava," so zapisali pri Check Point Research.

V uradni izjavi je Qualcomm že decembra 2020 zagotovil popravke programske opreme za uporabo teh modemov, kasnejši varnostni popravki pa bi morali varnostno težavo odpraviti. Zanimivo je, da noben varnostni bilten Android ni omenil odprave te napake. Govori pa se, da naj bi Google javno obravnaval popravek izkoriščanja te ranljivosti v svojem junijskem varnostnem popravku.

Celotno poročilo je na voljo na njihovi spletni strani, dodana pa mu je varnostna oznaka CVE-2020-11292.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki