marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaQualcomm bo Snapdragon 8 Gen 2 predstavil novembra
10.08.2022

Qualcomm je razkril datum naslednjega dogodka Snapdragon Summit, ki vedno poteka na Havajih. Običajno je sicer potekal decembra, letos pa bo ta tridnevni dogodek potekal od 15. do 17. novembra.

slikaApple se v ZDA sooča s potencialno skupinsko tožbo zaradi praks Apple Pay
08.08.2022

Kreditna družba Affinity Credit Union iz Iowe toži Apple zaradi domnevnega protikonkurenčnega ravnanja pri upravljanju storitve Apple Pay. To se lahko spremeni v skupinsko tožbo in je podobno tožbi, ki je bila lani vložena v EU.

slikaWhatsApp sedaj uradno podpira prenos klepeta med iOS in Androidom
05.08.2022

WhatsApp je testiral prenos zgodovine klepetov med Androidom in iOS, sewdaj pa je končno uradno omogočil polno funkcionalnost. Doslej je bilo mogoče zgodovino klepetov med ekosistemi prenesti le s pomočjo nekaterih orodij za prenos podatkov tretjih oseb, vendar te metode običajno niso brezplačne.

slikaSkoraj osem od desetih Slovencev do spleta dostopa prek mobilnega telefona
03.08.2022

Kar 79,45 odstotka Slovencev danes do spletnih vsebin dostopa prek mobilnega telefona, kaže najnovejša iPROMova analiza o tehnoloških značilnostih naprav, s katerimi spletni uporabniki dostopajo do digitalnih medijev. Mobilni dostop je od junija lani do letošnjega junija rasel z upočasnjeno stopnjo rasti, in sicer je zabeležil rast za pet odstotnih točk.

slikaTudi Xiaomi naj bi delal na telefonu s senzorjem 200 MP
01.08.2022

Motorola ni edino podjetje, ki dela na telefonu s kamero 200 MP - Digital Chat Station poroča, da je na poti telefon s senzorjem 200 MP, čipovjem Snapdragon 8+ Gen 1, zaslonom 120 Hz in baterijo 5 000 mAh.

članki

Evropska komisija predlaga odstranitev polnilnikov in poenotenje priključka


27.09.2021
Objavil: Dare Gliha

Evropska komisija pripravlja zakonodajo za standardizacijo polnilnega priključka za vse potrošniške naprave. Prav tako namerava "uskladiti" standard za hitro polnjenje in "ločiti prodajo polnilnikov od prodaje elektronskih naprav". Ta predlog bo veljal za pametne telefone, tablične računalnike, fotoaparate, slušalke, prenosne zvočnike in ročne konzole za videoigre.

Komisija uradno predlaga štiri stvari:

• Usklajena vrata USB-C za polnjenje elektronskih naprav
• Usklajena tehnologija hitrega polnjenja
• Ločitev prodaje polnilnika od prodaje elektronske naprave
• Izboljšane informacije za potrošnike

Po mnenju EU komisije evropski potrošniki letno porabijo 2,4 milijarde evrov za samostojne polnilnike, ki niso priloženi napravam. Po ocenah vsako leto 11.000 ton e-odpadkov sestavljajo odstranjeni/neuporabljeni polnilniki. EU komisija upa, da bi predlagana zakonodaja lahko potrošnikom prihranila 250 milijonov evrov na leto pri nepotrebnem nakupu polnilnika.

Še več zmede je pri hitrem polnjenju. Številni predvsem Kitajski proizvajalci namreč uporabljajo svoje rešitve, vseeno pa jih večina uporablja vsaj obliko USB-C Power Delivery. Komisija predlaga, da bi morali proizvajalci zagotoviti vse informacije o načinu polnjenja, s tem pa bi potrošniki za hitro polnjenje lahko uporabili že obstoječi polnilnik.

Predlagana zakonodaja bo najbolj prizadela Apple, saj bi morali preiti iz Lightninga v USB-C. To so že implementirali pri MacBookih in Ipadih, žal pa še vedno ne pri iPhonih in AirPodsih. Ker bi omenjeno škodilo dobičku od prodaje nadomestnih kablov, se seveda krčevito bojujejo proti tovrstni uredbi.

Če bo predlog sprejet, bodo proizvajalci imeli na vojo 24 mesecen za prehod. Kar pa je pravzaprav dovolj časa, da Apple preide na popolnoma brezžično polnjenje, brez fizičnega priključka, kar se tudi že kar nekaj časa pojavlja v raznoraznih govoricah.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki