marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Dimenzije:
91,5 x 58 x 24 mm
Teža:
90 gramov

zunanja povezavaTehnična specifikacija dodatne opreme na strani proizvajalca
Za in proti

Nokia Fun Camera PT-3 je zagotovo zanimiv izdelek, ki preseneča z veliko različnimi možnostmi poigravanja z nastavitvami, prednost pa je zagotovo ta, da za slikanje fotoaparata ni potrebno takoj priklopiti na združljiv mobilni telefon. In slabe strani? Morda že omenjena kvaliteta slik, vendar je treba v zakup vzeti dejstvo, da so slike v nizki in visoki kakovosti namenjene MMS sporočilom, tam pa slike izpadejo drugače kot na zaslonu računalniškega zaslona. Pri prenosu slik bi lahko zadevo rešili malo drugače, da bi lahko izbirali število slik, ki se naj prenesejo, saj ob zapolnjenem pomnilniku stvar preide na začetno točko.

dodatna oprema
arhiv test
Nokia

Nokia PT-3 Fun Camera


24.09.2003
Objavil: Andrej Bergant

Nokia je na trg poslala precej zanimiv dodatek za mobilne telefone. PT-3 je zabavna kamera oz. fotoaparat, ki je precej nenavadne oblike in marsikdo se ob prvem srečanju z napravico vpraša, kaj to sploh je. V prodajnem kompletu prejmemo knjižico z navodili, fotoaparat in kukalo, trakec za nošenje fotoaparata ter dve bateriji.
Ob prvi uporabi moramo v fotoaparat namestiti bateriji, s pomočjo katerih se fotoaparat napaja. Poleg baterij moramo v manjšo odprtino namestiti še plastično kukalo, ki ima v sredini že zarisane meje za orientacijo pri slikanju. Verjetno ne bo odveč tudi trakec za nošenje, ki poleg fotoaparata drži tudi kukalo. Ko smo vse to postorili, smo pripravljeni za prvo slikanje. Fotoaparat ima majhen, okrogel digitalni zaslon, ki je osvetljen v oranžni barvi in opremljen z vsemi potrebnimi informacijami. Ob zaslonu se nahajajo še štiri tipke, ki služijo vsaka svojemu namenu, na zgornji strani pa se nahaja še sprožilec.

Fotoaparat ima 1 MB notranjega pomnilnika. To pomeni, da lahko v PT-3 shranimo do 50 slik nizke kakovosti, 25 slike visoke kakovosti ali pa 12 slik fotografske kakovosti, kot so to poimenovali pri Nokii. Ko fotoaparat vklopimo, se na zaslonu pokažejo informacije o preostanku števila slik, ki jih lahko poslikamo, o stanju baterij, o morebitni vklopljeni bliskavici, kvaliteti slik ter o vklopljenem zvočnem signaliziranju. S pritiskom na tipko M pridemo v meni, kjer imamo možnost vklopa samosprožilca, brisanja ene ali vseh fotografij, vklopa in izklopa okroglih slik (PT-3 ponuja možnost slikanja kvadratnih slik kot tudi okroglih), spreminjanje kakovosti slik ter možnost vklopa oz. izklopa zvočnih signalov.

Najbolj pohvalno je, da za slikanje ne potrebujemo mobilnega telefona. Gre za prvi tovrsten digitalni fotoaparat na področju mobilne telefonije. Seveda v končni fazi brez mobilnega telefona ne bo šlo. Slike moramo nekako prenesti iz fotoaparata. Pod plastičnim pokrovom se skriva t.i. Pop Port priključek in nanj priklopimo združljiv mobilni telefon in slike se same od sebe začnejo pretakati v telefon. Paziti moramo, da imamo dovolj prostega pomnilnika v mobilnem telefonu, ker v nasprotnem primeru ne bomo mogli prenesti vseh slik. In pri naslednjem spajanju bo fotoaparat zopet začel prenašati vse slike od začetka, kar je malce nerodno rešeno in je potrebno nekaj iznajdljivosti. Slike kasneje v telefonu lahko pregledamo, jih zbrišemo ali shranimo ter jih kasneje preko MMS sporočil pošljemo naprej, ali pa preko kabla in PC Suita prenesemo na domači računalnik. Fotoaparat je združljiv z modeli Nokia 3100, 6100, 6610, 7210, 7250 ter 7250i.

Samo rokovanje s fotoaparatom je preprosto. Fotoaparat moramo držati cca. 30 cm oddaljenega od oči, ker je kukalo tako zasnovano, da s tiščanjem k očesu skozi kukalo ne bomo videli ničesar. Kukalo je občasno malo zavajajoče in kaj hitro se zgodi, da slikani objekt na sliki ne pristane na sredini slike, temveč izven centra. Na testu smo s PT-3 fotoaparatom slikali v različnih pogoji in v vseh možnih kvalitetnih možnostih, da bi dobili predstavo o kvaliteti slik. Slikam slikanim v nizki in visoki kvaliteti se pozna, da so namenjene pošiljanju na mobilne telefone preko MMS sporočil, saj smo bili pri pregledu slik na računalniku rahlo razočarani. Slike v fotografski kakovosti so boljše in primerljive z ostalimi digitalnimi fotoaparati na področju mobilne telefonije, a revolucije ne gre pričakovati.

Vrsta opreme: Digitalni fotoaparat
Barvna globina: 24-bitna
Velikost slik: 640 x 480 pik

Fotoaparat je na test posodilo podjetje Teleray, d.o.o..

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji