marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaMicrosoft Teams bo v telefone iPhone prinesel funkcijo walkie-talkie
29.03.2024

Microsoftova aplikacija Teams bo v skladu z razvojnim načrtom maja prinesla funkcionalnost walkie-talkie na Applove telefone iPhone. Pri tem bo uporabljeno Applovo ogrodje Push-to-Talk, ki bo omogočalo uporabo walkie-talkiejev v aplikaciji Teams.

slikaSamsung blizu pridobitve 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev
27.03.2024

Po poročanju agencije Reuters bo Samsung od ameriške vlade kmalu prejel 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev za širitev svojih tovarn za proizvodnjo čipov v ZDA. Nova nepovratna sredstva bodo del zakona CHIPS in zakona o znanosti, ki odobrava več kot 280 milijard dolarjev sredstev za spodbujanje raziskav in proizvodnje polprevodnikov v ZDA.

slikaXiaomijev prilagojeni čisti dobiček za leto 2023 se je povečal za 126,3 odstotka
25.03.2024

Xiaomi je objavil svoje revidirane konsolidirane rezultate za leto 2023. Skupni prihodek skupine je znašal 271,0 milijarde RMB, medtem ko se je njen prilagojeni čisti dobiček povečal za 126,3 % in dosegel 19,3 milijarde RMB. Povečanje prilagojenega čistega dobička je močno preseglo pričakovanja trga in pomeni drugo najvišjo raven dobičkonosnosti od uvrstitve skupine na borzo.

slikaMediatek konec leta 2023 najbolj prevladujoč ponudnik čipov
22.03.2024

Canalys je objavil poročilo o trgu pametnih telefonov v četrtem četrtletju 2023 z razdelitvijo po prodajalcih procesorjev. Analiza je pokazala, da je Mediatek v zadnjem četrtletju lanskega leta poganjal več naprav kot katerikoli drug proizvajalec čipov, in sicer z 21-odstotnim medletnim povečanjem.

članki

Znan prejemnik nagrade Sony World Photography Awards


18.01.2017
Objavil: Dare Gliha

Iz World Photography Organisation so sporočili, da je britanski dokumentarni fotograf Martin Parr prejemnik nagrade za izjemen prispevek k fotografiji. Fotograf bo nagrado prejel na slovesnosti Sony World Photography Awards v Londonu v četrtek, 20. aprila.

V času podelitve nagrad bodo na posebni razstavi v Somerset House v Londonu na ogled redko videne črno-bele fotografije iz zgodnejših časov kariere Martina Parra, poleg nekaterih njegovih najbolj znanih del, knjig in filmov. Kot del razstave 2017 Sony World Photography Awards bo Parrovo delo na ogled od 21. aprila do 7. maja 2017. Poleg tega bo imel fotograf javno predavanje na Londonski šoli za ekonomijo in politične vede (LSE) v petek, 21. aprila.

V več kot 40-letni karieri in pri pogostem osredotočanju na teme prostega časa, porabo in komunikacijo sta edinstvena in dvoumna vizija sveta Martina Parra občinstvo po vsem svetu napeljevala k iskanju drame v vsakdanjem življenju. Z beleženjem najmanjše podrobnosti sveta, kot ga vidi sam, je Parrov iskren odraz nacionalnih značilnosti in mednarodnih pojavov pionir novega tona v dokumentarni fotografiji.

Prav zaradi te predanosti mediju in potiskanju meja je bila izbira Parra za prejemnika nagrade World Photography Organisation lahka, kljub nedavni trditvi fotografa, da "če bi vedel, kako posneti odlično fotografijo, bi nehal".

Scott Gray, generalni direktor World Photography Organisation, komentira:
"Delo Martina Parra je preseglo vse običajne meje fotografije in dokazalo, da je medij zelo močno komunikacijsko sredstvo. Kot umetnik je Parr ustvaril edinstven vizualni jezik, ki je globoko resen, vendar mu humor kot njegov neločljivi del zagotavlja, da je njegovo delo mogoče razumeti tako rekoč globalno.

Izjemna integriteta in predanost mediju fotografije sta rdeča nit, ki povezuje vse naše dosedanje dobitnike nagrade za izjemen prispevek k fotografiji. To so lastnosti Martina Parra, dosledno izražane v vsej njegovi karieri, zato smo ponosni, da mu lahko podelimo ta naziv ob 10. obletnici Sony World Photography Awards."

Ko je izvedel, da je nagrajenec, je Martin Parr dejal: "Velika čast je prejeti priznanje za izjemen prispevek k fotografiji, še posebej zavedajoč se slavnih prejšnjih prejemnikov, kot sta William Klein in William Eggleston. Prav tako zelo pomirja dejstvo, da World Photography Organisation in Sony ves čas podpirata vse vidike sodobne fotografije, vsa ta leta do danes."

Med drugimi so prejšnji prejemniki nagrade za izjemen prispevek k fotografiji Mary Ellen Mark, Eve Arnold, Bruce Davidson in Elliott Erwitt.

Martin Parr se je rodil leta 1952 v Epsomu v britanski grofiji Surrey, nad fotografijo pa ga je kot najstnika navdušil dedek. Črno-bela fotografija označuje njegova zgodnja dela, k premiku k odločni uporabi barvne fotografije v 80. letih, za katero je postal sinonim, pa so ga spodbudila dela fotografov, kot so Stephan Shore, William Eggleston, Peter Fraser in Joel Meyerowitz.

Martin Parr, ki pogosto prisili gledalca, da si ponovno ogleda znano, se neredko srečuje z očitki, da se posmehuje fotografirancem. Zadnje zatočišče (The Last Resort; 1985) je splošno znana kot razstava, ki mu je omogočila preboj in fotograf je navdahnil generacijo mladih fotografov. Je plodovit zbiralec knjig o fotografiji in veliko jih je napisal tudi sam.

Parr je član Magnum Photos od leta 1988, leta 2014 pa je bil izbran za predsednika Magnum Photos International.

2017 Sony World Photography Awards & razstava Martina Parra

Tri sobe v prestižnem Somerset House v Londonu bodo posvečene fotografijam, knjigam in filmom Martina Parra kot delu razstave 2017 Sony World Photography Awards, kustosinja bo Zelda Cheatle.

Razstava se bo začela z izborom redko videnih fotografij iz Parrove serije Zapuščeni Morrisovi mladostniki oziroma Abandoned Morris Minors, posnetih na zahodni obali Irske med letoma 1980 in 1983. Na ogled bodo tudi originalni plakati za prvo razstavo, ob razstavljenih nekaterih Parrovih najbolj priljubljenih slikah s tematiko svetovnega turizma.

O izboru del kustosinja Zelda Cheatle pojasnjuje: "Večina prepozna ‘slog’ Martina Parra zaradi bliskavice dnevne svetlobe, njegove sposobnosti predvsem ujeti Britance pri delu, počitku in igri - enoličnem vsakdanu - in to preoblikovati v mešanico posmehljivega opazovanja in socialne ironije.
Ker poznam delo Martina Parra od zgodnjih dni, sem navdušena, da lahko pokažem njegove (večinoma neznane) nežne črno-bele fotografije z zahodne obale Irske. Te fotografije zapuščenih Morrisovih mladostnikov kažejo resnično naklonjenost do irske pokrajine. Tukaj ni posmeha, zagotovo je pa nekaj značilnega humorja in, upam si to reči o Martinu, tudi nekaj poezije.
Martinov spopad z velikansko industrijo turizma se zdi, da odlično dopolnjuje to zgodnje delo. Turizem je nujno zlo, ki ohranja gospodarstva mnogih držav, pa tudi grozi, da bo požrlo samo sebe v slogu kače, ki žre svoj rep. Ti dve plati Parra, ki ju visoko cenim, nista pogosto prikazani skupaj – morda nista znani, vendar si zaslužita več priznanja."

Sony World Photography Awards je največji svetovni fotografski natečaj. Ožji izbor za letošnje nagrajence bo objavljen 28. februarja.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki