marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaRuben Lehmann prevzema mesto direktorja za Evropo v podjetju HMD Global
26.02.2020

Podjetje HMD Global, dom telefonov Nokia, je naznanilo, da je Ruben Lehmann prevzel mesto direktorja za evropski trg. Njegove ključne naloge, ki jih bo pod vodstvom generalnega direktorja Floriana Seiche opravljal v pisarni v Švici, bodo osredotočene na razvoj, prodajo in poslovanje znamke Nokia na evropskem trgu.

slikaHuawei z napravami naslednje generacije vstopa v obdobje omrežja 5G
24.02.2020

Podjetje Huawei Consumer BG je v Barceloni predstavilo vrsto novih izdelkov in strategij za omrežja 5G, ki prikazujejo vse zmogljivosti in celovitost Huaweievega ekosistema za vse primere rabe naprav in storitev.

slikaDanes bi se moral pričeti mobilni kongres MWC 2020
24.02.2020

Danes bi se v Barceloni moral pričeti mobilni kongres, ki pa je bil pred dobrimi štirinajstimi dnevi s strani organizatorja odpovedan. Popolna odpoved je bila pravzaprav logična poteza, saj so vsi večji proizvajalci kot za stavo odpovedovali sodelovanje. Razlog? Strah pred korona virusom, ki razsaja na Kitajskem.

slikaApple naj bi iPhone SE 2 predstavil 31. marca
21.02.2020

Zadnje čase se je pojavljalo vse več novic o novem najugodnejšem iPhonu SE2 oz. iPhonu 9. Predvidevalo se je, da ga bo Apple predstavil sredi marca, sedaj pa je prišla novica, da je dogodek prestavljen na zadnji dan marca.

slikaTelefoni Nokia prejeli šest nagrad na iF DESIGN Awards 2020
19.02.2020

HMD Global je na iF DESIGN Awards 2020 dobil nagrade za šest telefonov Nokia za izjemen dizajn. HMD Global je neomajen pri svoji zavezi, da bo vsem oboževalcem po vsem svetu v vseh cenovnih razredih zagotovil vrhunske telefone, ki poosebljajo nordijsko dediščino.

članki

Zlonamerni program ZeuS-in-the-Mobile tudi na Androidu

Deli z ostalimi

22.07.2011
Objavil: Dare Gliha

Konec septembra 2010 je bila odkrita prva različica zlonamernega progama ZeuS-in-the-Mobile (ZitMo), s katero so želeli kiberkriminalci od uporabnikov mobilnega bančništva pridobiti njihove identifikacijske podatke, so zapisali v Kaspersky Labu na svojem blogu.

Sprva je ZitMo ciljal na uporabnike mobilnikov, ki jih poganja operacijski sistem Symbian, kasneje pa so se pojavile tudi različice za Windows Mobile in Blackberry. Vse do julija 2011 ni bilo dokazov, da bi se ZitMo razširili tudi na Android, a temu več ni tako.

ZitMo za Android se bistveno razlikuje od različic za Symbian, Windows Mobile and Blacberry. Funkcionalnost in način delovanja slednjih so si sicer podobni, saj imajo poleg spremljanja C&C številk mobilnika in SMS ukazov zmožnost posredovanja SMS sporočil z izbrane mobilne številke, prav tako pa lahko tudi spremenijo C&C številko.

Različica za Android pa je bolj preprosta. Zagonska datoteka formata .apk in velikosti 19kb uporabniku ponudi možnost namestitve varnostne opreme podjetja »Trusteer«, ki naj bi omogočala varno mobilno bančništvo. V koliko uporabnik zažene datoteko, se mu glavnem meniju pojavi ikona »Trusteer Rapport«, ki po kliku nanjo uporabniku sporoči lažno aktivacijsko kodo, ki jo mora uporabnik kasneje vnesti v aplikacijo.

V prvem koraku namestitve mora uporabnik najprej izbrati vrsto mobilnega operacijskega sistema. V primeru, da izbere Android, ga preusmeri na drugo spletno stran, kjer ga pozove k varnostne programske opreme, ki je škodljiva, in vpisu akivacijske kode. Da zlonamerna koda deluje le na operacijskem sistemu Android priča dejstvo, da aplikacija ob izbiri drugega operacijskega sistema uporabniku preprosto sporoči, da namestitve dodatne programske opreme ne potrebuje.

Kiberkriminalci so aplikacijo naložili tudi na portal »Android Market«. Tam so jo sicer že umaknili, še vedno pa obstaja kar nekaj zrcalnih spletnih strani, ki shranjujejo informacije o programih, potrjenih s strani Googla.

Več informacij o škodljivi aplikaciji si lahko preberete na njihovem blogu.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki