blogu." />
marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaHMD Global je Alaina Lejeuneja imenoval za globalnega vodjo operative
14.08.2020

HMD Global, dom telefonov Nokia, je Alaina Lejeuneja imenoval za globalnega vodjo operative. Lejeune ima več kot 25 let izkušenj na področju telekomunikacij, v podjetju OneWeb pa je do zdaj delal kot poseben svetovalec, osredotočen na operativno strategijo. Alain bo odgovoren za nadzor nad vso operativo za HMD Global, vodil in upravljal pa bo inženirsko ter dobavno verigo v podjetju.

slikaApple iPhone 12 z magnetnim priklopom brezžičnega polnjenja?
12.08.2020

Apple že v nekaj generacij iPhonov vgrajuje brezžično polnjenje, najnovejša generacija pa naj bi po nekaterih poročanjih dobila še dodatek, ki bo izboljšal uporabniško izkušnjo pri btovrstnem polnjenju.

slikaEkosistem HMS dosegel nov mejnik
10.08.2020

Huawei je predstavil napredek glede ekosistema mobilnih storitev HMS in trgovine z aplikacijami AppGallery. Ekosistem HMS je osegel že 700 milijonov uporabnikov Huaweievih naprav s celega sveta (32 % več kot v enakem obdobju lani), število registriranih razvijalcev pa se je povzpelo na 1,6 milijona (76 % medletna rast). Razvijalci so funkcionalnosti HMS Core integrirali že v več kot 81.000 aplikacij.

slikaHuawei je odprt za pogovore z Vlado Republike Slovenije o varnostnih vprašanjih 5G
07.08.2020

Kitajski Huawei sporoča, da je pripravljen na pogovore z Vlado Republike Slovenije in njihovimi strokovnjaki o varnostnih vprašanjih 5G tehnologije. Huawei slovenski vladi ponuja tudi podpis »no-spy agreement«.

slikaNa Sony Xperio 1 II prihaja podpora za RAW
05.08.2020

Sony je Xperio 1 II najavil kot mobilnik z vrhunsko kamero, v katerega je vgradil Photo Pro način. Le-ta omogoča prilagoditev kar nekaj fotografskih funkcij, žal pa pa ni podpiral RAW posnetkov. To pomanjkljivost pri Sonyu odpravljajo z julijsko nadgradnjo 58.0.A.3.88.

članki

Zlonamerni program ZeuS-in-the-Mobile tudi na Androidu


22.07.2011
Objavil: Dare Gliha

Konec septembra 2010 je bila odkrita prva različica zlonamernega progama ZeuS-in-the-Mobile (ZitMo), s katero so želeli kiberkriminalci od uporabnikov mobilnega bančništva pridobiti njihove identifikacijske podatke, so zapisali v Kaspersky Labu na svojem blogu.

Sprva je ZitMo ciljal na uporabnike mobilnikov, ki jih poganja operacijski sistem Symbian, kasneje pa so se pojavile tudi različice za Windows Mobile in Blackberry. Vse do julija 2011 ni bilo dokazov, da bi se ZitMo razširili tudi na Android, a temu več ni tako.

ZitMo za Android se bistveno razlikuje od različic za Symbian, Windows Mobile and Blacberry. Funkcionalnost in način delovanja slednjih so si sicer podobni, saj imajo poleg spremljanja C&C številk mobilnika in SMS ukazov zmožnost posredovanja SMS sporočil z izbrane mobilne številke, prav tako pa lahko tudi spremenijo C&C številko.

Različica za Android pa je bolj preprosta. Zagonska datoteka formata .apk in velikosti 19kb uporabniku ponudi možnost namestitve varnostne opreme podjetja »Trusteer«, ki naj bi omogočala varno mobilno bančništvo. V koliko uporabnik zažene datoteko, se mu glavnem meniju pojavi ikona »Trusteer Rapport«, ki po kliku nanjo uporabniku sporoči lažno aktivacijsko kodo, ki jo mora uporabnik kasneje vnesti v aplikacijo.

V prvem koraku namestitve mora uporabnik najprej izbrati vrsto mobilnega operacijskega sistema. V primeru, da izbere Android, ga preusmeri na drugo spletno stran, kjer ga pozove k varnostne programske opreme, ki je škodljiva, in vpisu akivacijske kode. Da zlonamerna koda deluje le na operacijskem sistemu Android priča dejstvo, da aplikacija ob izbiri drugega operacijskega sistema uporabniku preprosto sporoči, da namestitve dodatne programske opreme ne potrebuje.

Kiberkriminalci so aplikacijo naložili tudi na portal »Android Market«. Tam so jo sicer že umaknili, še vedno pa obstaja kar nekaj zrcalnih spletnih strani, ki shranjujejo informacije o programih, potrjenih s strani Googla.

Več informacij o škodljivi aplikaciji si lahko preberete na njihovem blogu.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki