marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaIDC predvideva 12 odstotni padec prodaje mobilnikov v letošnjem letu
05.06.2020

Zadnja napoved analitikov IDC glede prodaje mobilnikov je razkrila, da bo padec v letošnjem letu kar 12 odstoten. Pričakuje se, da bo letos prodanih 1,2 milijarde mobilnikov, kar je 11,9 odstotni padec glede na lansko leto. Nova predvidevanja bazirajo na rezultatih prvega četrtletja.

slikaiPhone 12 šele konec novembra?
03.06.2020

Na spletu se je pojavilo več govoric, da namerava Apple zaradi letošnje pandemije novo serijo iPhone 12 predstaviti šele konec novembra, kar je posledica enomesečnega zamika tako pri pričetku proizvodnje, kot predstavitve.

slikaSamsung avgusta s 5 nm Exynos čipom
01.06.2020

Samsung je zadnjih nekaj mesecev razvijal 5nm EUV proces, sedaj pa iz Južne Koreje prihajajo novice, da je proizvajalec pripravljen na množično proizvodnjo. ZDNet je še razkril, da bo nov 5nm čip imenovan Exynos 992.

slikaA1 Slovenija z novo serijo pametnih telefonov A1 Alpha 20 in A1 Alpha 20+
29.05.2020

A1 Slovenija predstavlja dovršena telefona serije A1 Alpha z zmogljivo kamero, vzdržljivo baterijo in 3-letno garancijo. Modela A1 Alpha 20 in A1 Alpha 20+ z operacijskim sistemom Android 10 in vrhunskimi funkcionalnostmi zagotavljata napredno uporabniško izkušnjo, dodatno pa A1 z vsakim prodanim telefonom namenja 1 EUR boju proti pandemiji COVID- 19.

slikaPrihaja Motorola Razr 2 z bolšo strojno opremo
27.05.2020

Motorola je obudila legendarno serijo Razr z mobilnikom, ki je imel prepogljiv zaslon, a žal precej slabo strojno opremo, od povprečnega procesorja, do slabe kamere. Očitno so pri tem vse stavili na nostalgijo kupcev.

članki

Zastrupljeni delavci v tovarnah Nokie in Motorole


25.12.2006
Objavil: Klemen Sterle

V najnovejšem poročilu SOMO (centra za raziskave o multinacionalnih korporacijah) trdi, da se dogajajo sistematične zlorabe v Kitajskih, Tajskih, Filipinskih in Indijskih tovarnah petih največjih proizvajalcev mobilnikov: Nokie, Motorole, Samsunga, Sony Ericssona in LG-ja.

Delavci v tovarni, ki proizvajajo dele za Nokio in Motorolo delajo brez ustrezne zaščite in so izpostavljeni kemikalijam, ki povzročajo kronična obolenja in resne fizične poškodbe.

Raziskovalec SOM-a Joseph Wilde je obrazložil: "Lepo število mednarodnih delavskih, zdravstvenih in varnostnih standardov je kršenih.Posebno v Kitajskih in Tajskih tovarnah, kjer izdelujejo dele za mobilnike. Prizadevanja zaposlenih za izboljšanje delovnih pogojev pa so zatrta s strani lastnikov tovarne.

Raziskave kažejo, da je plača pogosto pod minimumom minimalne plače, ter da počitnice in bolezenske odsotnosti niso plačane. Zaposleni delajo med dvema in petimi urami dnevno, šest ali sedem dni tedensko, brez kakrsnega koli nadomestila za daljši delovni čas. Zdravstvene in varnostne mere so nezadostne. Ni zadosti zaščite pred nevarnimi kemičnimi substancami, delavci pa niso deležni niti primernega usposabljanja za delo z njimi.
Neka ženska je bila celo noseča in je morala storiti splav zaradi komplikacij, ki so ji jih povzočili strupi. Vodstvo podjetja je zavrnilo medicinsko pomoč, s čimer so njeno trpljenje le še podaljšali in povečali.

V tovarni na Tajskem izdelujejo motorje za telefone Nokia. Tu morajo zaposleni kupiti svoje lastne maske in rokavice, zato ker hoče podjetje prihraniti na "višku". Delavci delajo s kovino, ki vsebuje 40% svinca in je tako nevarna, da so jo v nekaterih evropskih državah prepovedali. Tu pa namesto zaščitne opeme dobijo mleko za filtriranje toksinov iz njihove krvi. Prenekateri delavec je že končal v bolnici z diagnozo o nevarni stopnji zastrupitve s svincem.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki