marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaHuawei Pura 70 Ultra z najboljšimi kamerami in najvišjo oceno v zgodovini Dxomark
24.05.2024

Globalni laboratorij za ocenjevanje fotografskih zmogljivosti kamer je pametnemu telefonu Huawei Pura 70 Ultra podelil najvišjo oceno v zgodovini ocenjevanja – kar 163 točk. Mobilnik je tako daleč za sabo pustil vse največje konkurente.

slikaProdaja pametnih telefonov v ZDA še naprej upada, Apple pa je še vedno na vrhu
22.05.2024

Družba Counterpoint Research je objavila analizo trga pametnih telefonov v Združenih državah Amerike za prve tri mesece leta 2024. Glede na poročilo so se pošiljke na letni ravni zmanjšale za 8 %, kar pomeni šesto zaporedno četrtletje medletnega upada.

slikaHONOR na mobilnikih Magic6 Pro in Magic V2 s programom za razvijalce Android 15 Beta
20.05.2024

HONOR je objavil, da je Android 15 Beta 1 na voljo razvijalcem naprav HONOR. Mobilnika HONOR Magic6 Pro in HONOR Magic V2 sta prvi napravi, ki bosta prejeli to posodobitev. Ta program razvijalcem HONOR ponuja zgodnji dostop do najnovejših posodobitev sistema Android, s čimer lahko preizkušajo nove funkcije in izboljšajo združljivost svojih aplikacij na vodilnih pametnih telefonih HONOR.

slikaiPhone 16 Pro naj bi imel za 20 % svetlejši zaslon
17.05.2024

Po novih govoricah iz Kitajske, ki jih je na Weibo objavil uporabnik Instant Digital, bo imel iPhone 16 Pro, ki bo prišel konec letošnjega leta, za 20 odstotkov svetlejši zaslon kot njegov predhodnik.

članki

Z mobilnimi aplikacijami Museums SI na sprehod po muzejih


18.05.2016
Objavil: Dare Gliha

Podjetje Semantika, ki je avtor muzejske platforme Museums of the World, je predstavilo novo verzijo mobilnih aplikacij Museums SI. Osrednji slovenski muzejski portal Museums.si kot del globalnega sistema celovito predstavlja muzeje in galerije po Sloveniji, nudi podrobne informacije o njihovih zbirkah, razstavah, dogodkih in pedagoških programih, odslej pa muzejske zgodbe pripoveduje tudi z uporabo digitalnih tehnologij - z interaktivnimi vodiči po muzeju in okolici.

»Na enem mestu predstavljamo že več kot 30.000 predmetov iz zbirk slovenskih kulturnih ustanov, z novo verzijo mobilnih aplikacij pa želimo obisk muzeja obogatiti še z učinkovito izrabo mobilnih tehnologij. Le-te lahko, če so uporabljene na pravi način, bistveno izboljšajo uporabniško izkušnjo,« je dejala direktorica podjetja Semantika, Nina Zagoranski.

Prvo različico mobilnih aplikacij Museums je Semantika izdala že leta 2012, od takrat pa so skupaj z novimi tehnologijami naredili velik korak naprej. Nove mobilne aplikacije predstavljajo celovito muzejsko mobilno platformo, ki poleg raznovrstnih informacij o muzejih in galerijah v Sloveniji ponuja še številna orodja za hitro in učinkovito rabo digitalnih tehnologij v muzeju. Vse storitve so na voljo v enotnem muzejskem informacijskem sistemu Galis, ki je z leti zrasel v najbolj uporabljan program za vodenje muzejske dokumentacije v Sloveniji. Uporablja ga večina slovenskih muzejev in galerij, od letošnjega leta pa tudi uporabniki v tujini. Galis dopolnjuje vrsta povezanih storitev, ki pokrivajo vsa področja muzejskega delovanja. »Enotna platforma, ki vse to združuje, omogoča muzejem velik prihranek časa in denarja, uporabniki pa se lahko zanesejo tudi na prvovrstno uporabniško podporo in redne nadgradnje, ki so pri nas že od nekdaj sestavni del ponudbe,« dodaja Sašo Zagoranski, vodja razvoja podjetja Semantika.

Zaradi svoje priročnosti in hkratne zmogljivosti so mobilne naprave postale vsakodnevni pripomoček, ki ga v najrazličnejše namene uporablja vedno več ljudi. Prav je, da tudi muzeji ponudijo obveščanje javnosti preko mobilnih aplikacij, ki lahko delujejo tudi kot avdio vodnik in omogočajo trženje digitalnih vsebin. Serija mobilnih aplikacij Museums SI vsebine s spletnega portala Museums.si predstavlja še uporabnikom mobilnih naprav. Mobilne aplikacije vključujejo predstavitev slovenskih muzejev in galerij z informacijami za obiskovalce, podrobno predstavitev zbirk in predmetov, seznam razstav, dogodkov in pedagoških aktivnosti, povezave na socialna omrežja, publikacije, novice in še kaj. »V novi verziji aplikacij najdete tudi interaktivne vodiče po muzejih in njihovi okolici, ki jih lahko spremlja zvok, uporabite pa jih lahko tudi s pomočjo v zadnjem času zelo priljubljenih QR kod ali oddajnikov Bluetooth iBeacon,« opisuje Zagoranski.

Mobilne aplikacije poleg že omenjenih tehnologij izkoriščajo tudi GPS funkcionalnost in uporabnikom predstavijo muzeje v njegovi bližini. Nudijo muzejske vodnike, ki z zvočno spremljavo ali brez uporabnika popeljejo po zbirkah znotraj muzeja ali na tematsko pot po njegovi okolici. Vse to je danes mogoče pripraviti hitro in učinkovito s preprosto označitvijo predmetov in lokacij bodisi s številko ali z namestitvijo brezžičnih oddajnikov Bluetooth iBeacon. Semantika načrtuje številne nadgradnje, ki bodo še obogatile uporabniško izkušnjo, tako na strani kulturnih ustanov, kot tudi končnih uporabnikov – ljubiteljev kulturne dediščine.

Brezplačne aplikacije, ki jih je preneslo že več kot 400.000 uporabnikov iz celega sveta, odlikuje tudi večjezičnost, večkrat nagrajeni sistem Galis/Museums pa je kot tehnična platforma uporabljan tudi v okviru uspešnega partnerstva Semantike s svetovno muzejsko organizacijo ICOM. Ob hitrem naraščanju števila uporabnikov in sledilcev je dodaten dokaz, da se Museums razvija v vodilno spletno središče svetovne kulturne krajine, še ugledna nagrada .EU Web Award, ki jo je spletni portal Museums.EU kot del globalnega sistema Museums of the World prejel leta 2014 v Bruslju.

V Semantiki želijo z zbranimi informacijami o muzejih in galerijah pripomoči k ohranjanju kulturne dediščine in povečati promocijo predvsem slovenskih kulturnih ustanov. Podatke vpisujejo muzeji in galerije sami preko dokumentacijskega sistema Galis in preko spletnega urejevalnika, ki ga uporablja že več tisoč muzejev po vsem svetu.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki