marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

članki

Vsaka četrta dostopna točka uporabnikom ne zagotavlja ustrezne varnosti podatkov


28.11.2016
Objavil: Dare Gliha

Četrtina brezžičnih dostopnih točk (28 odstotkov) ni ustrezno zavarovanih in tako tveganju izpostavlja zasebne podatke uporabnikov. To ugotavlja Kaspersky Lab z analizo informacij o več kot 31 milijonih brezžičnih dostopnih točk po svetu. Posledično lahko ves promet prek teh omrežij, vključno z zasebnimi sporočili, gesli in dokumenti, prestrežejo in zlorabijo napadalci.

Po podatkih platforme Kaspersky Security Network četrtina (25 odstotkov) brezžičnih omrežij na svetu ne omogoča šifriranja podatkov ali zaščite gesel. Z drugimi besedami to pomeni, da so prenesene informacije popolnoma odprte in lahko do njih dostopajo tretje osebe. Manjši delež (3 odstotki) dostopnih točk za šifriranje podatkov uporablja zasebnost kot v žičnem omrežju (angl. Wired Equivalent Privacy). Ta nezanesljiv protokol je mogoče »zlomiti« v nekaj minutah z uporabo orodij, ki so prosto dostopna na internetu.

Preostale tri četrtine brezžičnih dostopnih točk uporablja bolj zanesljive oblike šifriranja, ki temeljijo na uporabi družine brezžičnih varnostnih protokolov (WPA). Napor, potreben za vdor v ta omrežja, je odvisen od nastavitev, vključno z močjo uporabljenega gesla. Na primer, če je geslo šibko ali javno dostopno (npr. na voljo obiskovalcem kavarne), lahko kriminalci prav tako dešifrirajo omrežni promet.

Ni zanemarljiv podatek, da je med 20 državami z najvišjim odstotkom nešifriranih brezžičnih dostopnih točk veliko tistih s priljubljenimi turističnimi destinacijami: Tajska, Francija, Izrael in Združene države Amerike, če izpostavimo le nekatere. Posledično so popotniki najbolj ogroženi, saj jim brezžična omrežja pogosto predstavljajo edini način za ohranjanje stikov. Hkrati druga raziskava kaže, da je 57 odstotkov internetnih uporabnikov zaskrbljenih, da bodo njihovi podatki prestreženi zaradi povezave na brezžično omrežje.

»Uporabnikom svetujemo, da so pri povezavi na brezžična omrežja pozorni. Naj ne uporabljajo dostopnih točk, ki so brez gesel, in javnih dostopnih točk za izvajanje tveganih aktivnosti, kot so denimo spletno bančništvo in spletno nakupovanje, prijava na razne strani ali prenos zaupnih informacij. In seveda, močno priporočamo uporabo dodatnih ukrepov za zaščito prometa, ko je tehnologija navideznega zasebnega omrežja,« pojasnjuje Denis Legezo, strokovnjak za protivirusne rešitve pri Kaspersky Labu.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki