marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

članki

Vsak peti uporabnik lahko ob namestitvi nove aplikacije pozabi na zasebnost


09.05.2016
Objavil: Dare Gliha

Kaspersky Lab je ugotovil, da uporabniki nameščajo aplikacije, ne da bi se ob tem zavedali potencialih posledic. Pretresljivih 63 % uporabnikov pred namestitvijo nove aplikacije na svoj telefon natančno ne prebere pogojev uporabe in kar vsak peti uporabnik ob nameščanju aplikacije nikoli ne prebere sporočil pri namestitvi. Namesto tega le sledijo predlogom aplikacije s klikom na opciji »naprej« in »se strinjam« brez razumevanja, na kaj so pristali.

Vprašalnik Kaspersky Laba z naslovom »Are you cyber savvy?«, ki ga je izpolnilo 18.507 uporabnikov, daje vpogled v njihove spletne navade. Rezultati so pokazali na zaskrbljujoče število uporabnikov, ki s tem ko ob nameščanju nove aplikacije na svojo napravo ne posvečajo pozornosti varnosti, svojo zasebnost in tudi podatke na telefonih izpostavljajo kibernetskim grožnjam.

Ko uporabniki zanemarijo branje pogojev uporabe ali sporočil med procesom nameščanja aplikacije, ne vedo, na kaj so pravzaprav pristali. Nekatere aplikacije lahko vplivajo na zasebnost uporabnikov ali spodbudijo namestitev drugih aplikacij. Še več, celo povsem zakonito lahko spremenijo nastavitve operacijskega sistema, saj so se uporabniki s tem »strinjali« med procesom njihove namestitve.

Vprašalnik je pokazal, da lahko aplikacije na mobilnih napravah predstavljajo grožnjo kar za slabo polovico (43 odstotkov) uporabnikov. Razlog za to je preslabo poznavanja kibernetskega okolja, kar preprečuje uporabnikom, da bi ustrezno omejili dovoljenja ob namestitvi aplikacij. 15 odstotkov vprašanih namreč sploh ne omeji delovanja aplikacij na svojih telefonih, 17 odstotkov jih ob ponujenih predlogih aplikacijam dodeli dovoljenja in nato nanje pozabi, 11 odstotkov uporabnikov pa meni, da sploh ne more spremeniti teh dovoljenj. V primeru, da se uporabniki ne poglobijo v dovoljenja, je možno in tudi zakonito dostopanje aplikacij do osebnih podatkov in zasebnih informacij na mobilnih napravah, vključno s kontaktnimi podatki, fotografijami in podatki o lokaciji.

David Emm, glavni varnostni raziskovalec pri Kaspersky Labu, je ob izsledkih vprašalnika pojasnil: »Internetni uporabniki svojim naprav zaupajo občutljive informacije o sebi in drugih, denimo kontaktni podatki, zasebna sporočila ipd. Kljub temu ne uspejo zagotoviti, da bi njihove informacije ostale povsem varne. To lahko spremeni njihove naprave v »lažne digitalne prijatelje«. Veliko uporabnikov zaradi nepazljivosti pri nameščanju aplikacijam dodeli dovoljenje za dostop do njihovega zasebnega življenja, shranjenih vsebin na napravi in informacije o lokaciji, kje se nahajajo. Vse od trenutka namestitve, lahko aplikacije povzročijo še nameščanje dodatnih neželenih aplikacij in spremembe nastavitev naprav uporabnikov. Pri Kaspersky Labu želimo pomagati uporabnikom, da izboljšajo poznavanje kibernetskega okolja in svoje dragocene podatke in sebe zaščitijo pred nevarnostmi.«

Uporabniki naj za večjo varnost upoštevajo naslednje ukrepe:

- Prenesite in namestite aplikacije le z zaupanja vrednih virov.
- Aplikacije, ki jih želite, izberite pametno.
- Med namestitvenim procesom pozorno preberite pogoje uporabe.
- Skrbno preberite seznam dovoljenj, ki jih predlaga aplikacija. Ne izberite le opcije »naprej«, ne da bi se pred tem seznanili, na kaj pravzaprav pristajate.
- Uporabljajte kibernetsko varnostno zaščito, ki bo zaščitila napravo pred kibernetskimi grožnjami.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki