marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaKuo: iPhone 15 Pro Max bo postal Ultra
23.09.2022

Čeprav je bila serija iPhone 14 šele predstavljena, pa se že pojavljajo govorice o naslednikih. In nekaj zanimivih govoric z nami že delita priljubljena analitika za jabolčne izdelke, Ming Chi Kuo in Mark Gurman.

slikaNapovedana različica USB4 2.0, ki omogoča pasovno širino 80 Gb/s
21.09.2022

Skupina USB Promoter Group je objavila nov standard USB4 različice 2.0, ki omogoča hitrosti prenosa do 80 Gb/s, kar je dvakrat več kot prejšnja različica istega protokola.

slikaRazvijalci za Android se lahko prijavijo na pilotni projekt zaračunavanja v Google Play
19.09.2022

Google je začel nov pilotni projekt, ki razvijalcem aplikacij za Android omogoča sprejemanje plačil z lastnimi sistemi zaračunavanja. Razvijalci po vsem svetu se lahko sedaj prijavijo na program, imenovan "User Choice Billing", ki bi strankam omogočil izbiro med zaračunavanjem prek storitve Google Play ali prek sistema, ki ga izberejo uporabniki aplikacije.

slikaTrgovina mobilnih aplikacij AppGallery dobitnica prestižne nagrade
16.09.2022

Priznana medijska hiša Newsweek je na berlinskem sejmu zabavne elektronike IFA 2022 Huaweievo trgovino za mobilne aplikacije AppGallery imenovala za »vzhajajočo zvezdo«.

slikaEU želi, da bi bile mobilne naprave trajnejše in lažje popravljive
14.09.2022

Evropska komisija bo v novem osnutku predloga preučila možnost, da bi proizvajalce pametnih telefonov in tabličnih računalnikov prisilila, da svoje naprave naredijo vzdržljivejše in lažje zamenljive. Cilj tega predloga je omejiti e-odpadke, in če bo sprejet, bo po besedah komisije zmanjšal količino odpadnega ogljika, ki je enakovredna 5 milijonom avtomobilov na cestah.

članki

Vsak osmi uporabnik je utrpel izgubo ali krajo mobilne naprave


15.11.2013
Objavil: Dare Gliha

Po navedbah KasperskyConsumerSecurityRisksraziskave, ki jo je izvedlo B2B International v sodelovanju s Kaspersky Lab poleti 2013, je bilo ugotovljeno, da je preko 12 % uporabnikov v Evropi že doživelo izgubo, krajo ali nepopravljivo škodo na svoji mobilni napravi v zadnjih 12 mesecih. Problem ne predstavlja izgubo naprave, temveč izguba dragocenih osebnih ali drugih podatkov, ki so shranjeni na napravi.

Prenosni in tablični računalniki ter pametni telefoni so že dolgo nepogrešljiv del našega vsakdana, bodisi je to na delovnem mestu, doma ali pa ob druženju s prijatelji in sorodniki. Kaj pa, če se mobilna naprava pokvari, izgubi ali jo ukradejo? Kaj se zgodi z vsemi fotografijami, videi in gesli za elektronsko bančništvo ali pošto, ki so shranjeni na napravi? Ali lahko res vsi ti podatki izginejo z izgubo ali okvaro naprave?

Raziskava kaže, da so mobilne naprave redno izgubljene, poškodovane ali ukradene, saj je več kot 12 % anketiranih poročalo, da so se soočili z enim izmed teh problemov v zadnjih 12 mesecih. Podrobnejši pregled je pokazal, da je bilo 8 % naprav nepopravljivo poškodovanih, 2 % izgubljenih in 3 % ukradenih. Ta podatek potrjuje, da je izguba ali kraja mobilne naprave pogost problem. Toda poleg izgube mobilne naprave, s kakšnimi problemi se še sooča uporabnik?

Glede na raziskavo so na mobilnih napravah shranjene naslednje vrste podatkov:

• osebne fotografije in videi: 74 % pametni telefoni in 68 % tablični računalniki,
• osebna elektronska pošta: 64 % pametni telefoni in 62 % tablični računalniki,
• gesla za družbena omrežja in elektronsko pošto: 17 % pametni telefoni in 15 % tablični računalniki,
• službena elektronska pošta: 30 % pametni telefoni in 27 % tablični računalniki,
• službeni ali poslovni dokumenti: 17 % pametni telefoni in 25 % tablični računalniki,
• finančne informacije, med drugim tudi gesla za dostop do elektronskega bančništva: 8 % pametni telefoni in tablični računalniki.

Z drugimi besedami, uporabniki shranjujejo vse vrste informacij na svojih mobilnih napravah in vrednost teh informacij ali podatkov je pogosto bolj pomembna kot vrednost same naprave.

Izguba podatkov je več kot dober razlog za skrb. Če zaupni podatki ali informacije pristanejo v nepravih rokah, so lahko posledice katastrofalne – zaupni službeni podatki lahko pridejo v javnost, uporabnikov račun na družbenih omrežjih ali straneh za elektronsko bančništvo je lahko zlorabljen. Na srečo obstaja priročen in zanesljiv način za občutno zmanjšanje tveganja.

Kaspersky Internet Securityfor Android je rešitev razvita z namenom, da zaščiti najbolj priljubljene svetovne mobilne platforme. Poleg naprednih tehnologij, ki zaznajo in onemogočijo vse kibernetske grožnje, ima program obilico funkcij, ki preprečujejo izgubo ali krajo dragocenih podatkov. Programska oprema Kaspersky Laba lahko celo pomaga najti in obnoviti izgubljeno ali ukradeno mobilno napravo.

• Lock&Locate funkcija lahko onemogoči delovanje izgubljene naprave in določi njeno lokacijo s pomočjo GPS-a na mobilni napravi;
• DataWipe funkcija lahko v celoti izbriše vse podatke shranjene na napravi;
• Mugshot funkcija lahko na skrivaj posname fotografijo kogarkoli, ki uporablja mobilno napravo v času izgube in jo pošlje policiji;
• SIM Watch funkcija omogoča lastniku, da onemogoči uporabo mobilno naprave ali izbriše v celoti pomnilnik oziroma shranjene podatke, četudi je bila SIM kartica na napravi zamenjana.

Vse zgoraj naštete funkcije lahko uporabnik daljinsko upravlja preko Anti-TheftManagement, ki je spletni center, ki omogoča lastniku dostop do izgubljene naprave preko računalnika ali druge mobilne naprave. Na žalost, pa ni vedno mogoče najti napravo ali ohraniti podatke, ki so bili shranjeni na pogrešani mobilni napravi. Vendar pa lahko Kaspersky Internet Securityfor Android zagotovi, da dragoceni in zaupni osebni ali službeni podatki ne padejo v neprave roke.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki