marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaSamsung blizu pridobitve 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev
27.03.2024

Po poročanju agencije Reuters bo Samsung od ameriške vlade kmalu prejel 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev za širitev svojih tovarn za proizvodnjo čipov v ZDA. Nova nepovratna sredstva bodo del zakona CHIPS in zakona o znanosti, ki odobrava več kot 280 milijard dolarjev sredstev za spodbujanje raziskav in proizvodnje polprevodnikov v ZDA.

slikaXiaomijev prilagojeni čisti dobiček za leto 2023 se je povečal za 126,3 odstotka
25.03.2024

Xiaomi je objavil svoje revidirane konsolidirane rezultate za leto 2023. Skupni prihodek skupine je znašal 271,0 milijarde RMB, medtem ko se je njen prilagojeni čisti dobiček povečal za 126,3 % in dosegel 19,3 milijarde RMB. Povečanje prilagojenega čistega dobička je močno preseglo pričakovanja trga in pomeni drugo najvišjo raven dobičkonosnosti od uvrstitve skupine na borzo.

slikaMediatek konec leta 2023 najbolj prevladujoč ponudnik čipov
22.03.2024

Canalys je objavil poročilo o trgu pametnih telefonov v četrtem četrtletju 2023 z razdelitvijo po prodajalcih procesorjev. Analiza je pokazala, da je Mediatek v zadnjem četrtletju lanskega leta poganjal več naprav kot katerikoli drug proizvajalec čipov, in sicer z 21-odstotnim medletnim povečanjem.

slikaDomača predstavitev telefona HONOR Magic6 Pro
21.03.2024

Najnovejša okrepitev prvorazredne serije pametnih telefonov HONOR Magic HONOR Magic6 Pro je danes doživela domačo premiero v prelepem ambientu posestva Guerila na Planini. Ob prihodu najnovejšega paradnega konja podjetja HONOR v Slovenijo je vrsta aktivnosti pokazala pravo moč najnovejše inovacije globalne tehnološke znamke HONOR.

članki

Velik potencial mobilnega interneta


27.11.2008
Objavil: Thomas Bergant

iPROM je objavil izsledke raziskave o rabi mobilnega dostopa do interneta med slovenskimi uporabniki interneta, ki jo je opravil skupaj z raziskovalno družbo Valicon. Vsaj eno od internetnih storitev (splet, vključno z mobilnimi portali, e-pošta, aplikacije za takojšnje sporočanje) prek mobilnih aparatov uporablja 30 odstotkov uporabnikov interneta.

Od pogostejše rabe mobilnega dostopa jih odvrača percepcija, da so stroški visoki, v prihodnje pa ga namerava uporabljati vse več lastnikov zmogljivejših mobilnih telefonov.

Mobilni internet ima trenutno še status občasne, dopolnilne uporabe. Na dnevni ravni mobilne internetne storitve uporablja manj kot deset odstotkov internetnih uporabnikov, pri čemer je pregledovanje elektronske pošte najpogostejša dejavnost. Med uporabniki te storitve je namreč 50 odstotkov takih, ki to počnejo dnevno. Dve tretjini mobilnih uporabnikov ostale storitve, kot so brskanje po spletu, aplikacije za takojšnje sporočanje, spletne skupnosti, uporablja le občasno.

Ovira, ki uporabnikom interneta preprečuje pogostejšo uporabo mobilnega dostopa do interneta, so visoki stroški uporabe, kar navaja tri četrtine vprašanih. Dobrih 40 odstotkov je izpostavilo še premajhne zaslone ter počasne povezave. Zenel Batagelj iz raziskovalne družbe Valicon je ob tem dejal: »Do podobnih rezultatov prihajajo tudi tuje raziskave, pri čemer je dojemanje visokih stroškov pri nas še toliko bolj izrazito. Zanimivo pri vsem je, da je večina ovir izrazito percepcijske narave – veliko paketov, sploh za mlade, namreč že vključuje velike količine prenosa podatkov.«

Namere uporabe mobilnega interneta so velike. Kar 30 odstotkov uporabnikov je izjavilo, da nameravajo v naslednjih 12 mesecih uporabljati mobilne telefone kot točko dostopa do interneta. Ta številka sovpada z željami uporabnikov, da bi na svojih mobilnih telefonih imeli dostop do storitev za takojšnje sporočanje, možnost nameščanja iger, polno tipkovnico in potisno pošto BlackBerry. Veliko večji potencial imajo lokacijske storitve (GPS), ki bi lahko pospešile in dodatno razširile uporabo mobilnega interneta. Izstopa še podatek o povprečni starosti uporabnikov – kar 74 odstotkov jih je mlajših od 30 let. Za primerjavo, med vsemi uporabniki interneta je ta delež 47-odstoten.

Simon Cetin, direktor podjetja Iprom, je povedal: »Rezultati raziskave so dodatno potrdili že znano dejstvo, to je, da je internet med uporabniki že zdavnaj dosegel raven vsakdanjega, običajnega medija. Z zmogljivejšimi prenosnimi telefoni in nižjimi cenami dostopa do mobilnega interneta izginjajo še zadnje ovire do tega, da bodo ljudje povezani kjerkoli in kadarkoli. To pa je pomemben podatek za oglaševalce.«

Prva obširnejša raziskava o mobilnem internetu pri nas je bila izvedena oktobra 2008 s kombinacijo spletnega in telefonskega anketiranja, na spletni vprašalnik je odgovorilo 347 spletnih uporabnikov, na telefonsko anketo pa 600 anketirancev, starih med 15 in 65 let.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki