marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaŠtevilo uporabnikov sistema HarmonyOS preseglo 100 milijonov
22.09.2021

Sredi septembra je Huawei na posebnem dogodku predstavil več novih izdelkov, sočasno pa je podjetje objavilo, da je število uporabnikov, ki je svoje naprave nadgradilo na operacijski sistem HarmonyOS 2, preseglo mejo 100 milijonov.

slikaXiaomi predstavil pametna očala
20.09.2021

Xiaomi je predstavil pametna očala Xiaomi, ki združujejo slikovni sistem in senzorje v običajno obliko očal prek tehnologije MicroLED, to pa omogoča povsem novo uporabniško izkušnjo. S pametnimi očali lahko berete sporočila in opomnike, opravljate klice, krmarite, fotografirate ter prevajate besedilo tik pred vašimi očmi.

slikaSe v EU pripravlja obvezna sedemletna nadgradnja mobilnikov?
17.09.2021

Nemška vlada v EU lobira, da ta od proizvajalcev pametnih telefonov zahteva, da za vse svoje telefone zagotovijo vsaj sedem let varnostnih posodobitev, za isto obdobje pa tudi nadomestne dele. Novico o tem je prvi objaviia nemška tehnološka spletna stran Heise Online.

slikaMediatek vodilni proizvajalec čipov v drugem četrtletju 2021
15.09.2021

Counterpoint Research je objavil četrtletno analizo trga čipov za pametne telefone (SoC), Mediatek pa je v tem časovnem obdobju izšel kot velik zmagovalec. Podjetje je prodalo 43 odstotkov vseh naborov čipov na trgu, kar je več kot drugo uvrščeni Qualcomm in tretji Apple skupaj.

slikaApple je rešil produkcijske težave novih ur Watch Series 7
13.09.2021

Mark Gurman iz Bloomberga je pred kratkim zapisal, da naj bi nova generacija Applove ure Watch 7 imela zamudo, saj so nastale težave s proizvodnjo. Da pa zamuda ne bo tako velika meni analitik Ming-Chi Kuo, ki je dobil informacije, da so pri podjetju proizvodnje težave rešili.

članki

V omrežju Telekoma Slovenije uporabniki že dve tretjini mobilnih podatkov prenesejo prek tehnologije LTE/4G


21.10.2015
Objavil: Thomas Bergant

Telekom Slovenije je v teh dneh z mobilnim omrežjem LTE/4G pokril 600 lokacij po vsej Sloveniji, s čimer s signalom LTE/4G pokriva že 92,68 odstotkov prebivalstva. S tem je Telekom Slovenije dosegel načrtovano pokritost za letošnje leto, s širitvijo omrežja LTE/4G pa v družbi nadaljujejo.

Telekom Slovenije, ki v letošnjem letu skupno načrtuje do 107 milijonov evrov naložb, izvaja obsežno nadgradnjo osrednjega dela mobilnega jedrnega omrežja in modernizacijo radijskega omrežja ter krepi fiksno omrežje.

Telekom Slovenije bo do konca leta zaključil s prenovo osrednjega dela mobilnega jedrnega omrežja, kamor sodi tudi prenova štirih podsistemov mobilnega jedrnega omrežja, s čimer bo zagotovil dolgoročno kakovost storitev ter še boljšo stabilnost in pretočnost omrežja. Z intenzivnim vlaganjem v razvoj Telekom Slovenije sledi strategiji zagotavljanja najsodobnejših telekomunikacijskih tehnologij in storitev prek zmogljivega mobilnega in fiksnega omrežja, pri tem pa bo zagotavljanje storitev v prihodnje še bolj neodvisno od posameznih tehnologij. V prihodnje bo s t. i. hibridno pokritostjo uporabnikom v še večji meri zagotavljal storitve preko različnih prenosnih medijev - žičnih in brezžičnih, uporabniška izkušnja pa bo enaka ne glede na tehnologijo, ki deluje v ozadju.

»Danes se v omrežju Telekoma Slovenije že dve tretjini mobilnih podatkov prenese prek tehnologije LTE/4G, v zadnjem letu pa se je prenos podatkov prek LTE/4G skoraj potrojil. Na letni ravni se sicer prenos podatkov prek vseh mobilnih tehnologij (2G, 3G in LTE/4G) povečuje za okoli 40 odstotkov. Pri tem zaznavamo izjemen porast uporabe videovsebin, storitev v oblaku, interaktivnih aplikacij, interneta svari in ostalih storitev. Navedeno potrjuje, da je vzpostavitev vrhunskega mobilnega omrežja LTE/4G, ki uporabnikom zagotavlja najvišje prenosne hitrosti, skladna s trendi v panogi, ki odražajo vse večje potrebe uporabnikov po hitrem in zanesljivem prenosu podatkov kjerkoli in kadarkoli,« pravi Matjaž Beričič, direktor Sektorja za konvergentno jedrno omrežje v Telekomu Slovenije.

Zaradi rastočih potreb po hitrem prenosu podatkov se panoga telekomunikacij že pripravlja tudi na uvedbo tehnologije 5G. Nova generacija mobilnih komunikacij s konsolidacijo omrežij 2G, 3G, 4G in WiFi bo prinesla še boljšo uporabniško izkušnjo, hkrati pa zaradi vse večjih potreb po velikih količinah prenosa podatkov predvideva manjšo zakasnitev (manj kot 1 ms) in večje prenosne hitrosti (več kot 1 Gb/s v smeri do uporabnika), in sicer v dejanski uporabi, ne le kot teoretične hitrosti. Telekom Slovenije se na uvedbo tehnologije 5G pripravlja tudi skozi sodelovanje pri razvoju v okviru projekta iCirrus iz programa Obzorje 2020. Projekt iCirrus se z namenom zagotavljanja večje spektralne in energetske učinkovitosti osredotoča na razvoj sistemskih rešitev za izgradnjo sistemov 5G s poudarkom na komunikaciji med napravami (D2D) ter centraliziranem omrežnem radijskem dostopu (C-RAN). Telekom Slovenije kot član mednarodnega konzorcija pri tem vodi pilotiranje razvojnih projektnih rešitev in analizo novih poslovnih modelov.

fotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki