marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaEkosistem HMS dosegel nov mejnik
10.08.2020

Huawei je predstavil napredek glede ekosistema mobilnih storitev HMS in trgovine z aplikacijami AppGallery. Ekosistem HMS je osegel že 700 milijonov uporabnikov Huaweievih naprav s celega sveta (32 % več kot v enakem obdobju lani), število registriranih razvijalcev pa se je povzpelo na 1,6 milijona (76 % medletna rast). Razvijalci so funkcionalnosti HMS Core integrirali že v več kot 81.000 aplikacij.

slikaHuawei je odprt za pogovore z Vlado Republike Slovenije o varnostnih vprašanjih 5G
07.08.2020

Kitajski Huawei sporoča, da je pripravljen na pogovore z Vlado Republike Slovenije in njihovimi strokovnjaki o varnostnih vprašanjih 5G tehnologije. Huawei slovenski vladi ponuja tudi podpis »no-spy agreement«.

slikaNa Sony Xperio 1 II prihaja podpora za RAW
05.08.2020

Sony je Xperio 1 II najavil kot mobilnik z vrhunsko kamero, v katerega je vgradil Photo Pro način. Le-ta omogoča prilagoditev kar nekaj fotografskih funkcij, žal pa pa ni podpiral RAW posnetkov. To pomanjkljivost pri Sonyu odpravljajo z julijsko nadgradnjo 58.0.A.3.88.

slikaVstopni iPhone 12 še vedno z LCD zaslonom
03.08.2020

Do predstavitve nove serije iPhonov je še dobra dva meseca, zato ni presenetljivo, da se govorice pojavljajo vse pogosteje. Zadnja prihaja s strani DigitalChatStationa, kjer trdijo, da bo zaslon vstopnega iPhona 12 še vedno LCD velikosti 5,4 palca in hkrati enak kot pri sedanjem iPhonu 11, velikost mobilnika pa bo bolj podobna iPhonu SE (2020).

slikaOnePlus Nord ni prestal testa upogljivosti
31.07.2020

Novo predstavljeni OnePlus Nord je cenejša različica modelov OnePlus 8 in 8 Pro, zato so pri podjetju zelo verjetno varčevali pri njegovi izdelavi. Uporablja manj zmogljiv procesor Snapdragon 765G, manjši zaslon in plastičen okvir.

članki

V omrežju Telekoma Slovenije uporabniki že dve tretjini mobilnih podatkov prenesejo prek tehnologije LTE/4G


21.10.2015
Objavil: Thomas Bergant

Telekom Slovenije je v teh dneh z mobilnim omrežjem LTE/4G pokril 600 lokacij po vsej Sloveniji, s čimer s signalom LTE/4G pokriva že 92,68 odstotkov prebivalstva. S tem je Telekom Slovenije dosegel načrtovano pokritost za letošnje leto, s širitvijo omrežja LTE/4G pa v družbi nadaljujejo.

Telekom Slovenije, ki v letošnjem letu skupno načrtuje do 107 milijonov evrov naložb, izvaja obsežno nadgradnjo osrednjega dela mobilnega jedrnega omrežja in modernizacijo radijskega omrežja ter krepi fiksno omrežje.

Telekom Slovenije bo do konca leta zaključil s prenovo osrednjega dela mobilnega jedrnega omrežja, kamor sodi tudi prenova štirih podsistemov mobilnega jedrnega omrežja, s čimer bo zagotovil dolgoročno kakovost storitev ter še boljšo stabilnost in pretočnost omrežja. Z intenzivnim vlaganjem v razvoj Telekom Slovenije sledi strategiji zagotavljanja najsodobnejših telekomunikacijskih tehnologij in storitev prek zmogljivega mobilnega in fiksnega omrežja, pri tem pa bo zagotavljanje storitev v prihodnje še bolj neodvisno od posameznih tehnologij. V prihodnje bo s t. i. hibridno pokritostjo uporabnikom v še večji meri zagotavljal storitve preko različnih prenosnih medijev - žičnih in brezžičnih, uporabniška izkušnja pa bo enaka ne glede na tehnologijo, ki deluje v ozadju.

»Danes se v omrežju Telekoma Slovenije že dve tretjini mobilnih podatkov prenese prek tehnologije LTE/4G, v zadnjem letu pa se je prenos podatkov prek LTE/4G skoraj potrojil. Na letni ravni se sicer prenos podatkov prek vseh mobilnih tehnologij (2G, 3G in LTE/4G) povečuje za okoli 40 odstotkov. Pri tem zaznavamo izjemen porast uporabe videovsebin, storitev v oblaku, interaktivnih aplikacij, interneta svari in ostalih storitev. Navedeno potrjuje, da je vzpostavitev vrhunskega mobilnega omrežja LTE/4G, ki uporabnikom zagotavlja najvišje prenosne hitrosti, skladna s trendi v panogi, ki odražajo vse večje potrebe uporabnikov po hitrem in zanesljivem prenosu podatkov kjerkoli in kadarkoli,« pravi Matjaž Beričič, direktor Sektorja za konvergentno jedrno omrežje v Telekomu Slovenije.

Zaradi rastočih potreb po hitrem prenosu podatkov se panoga telekomunikacij že pripravlja tudi na uvedbo tehnologije 5G. Nova generacija mobilnih komunikacij s konsolidacijo omrežij 2G, 3G, 4G in WiFi bo prinesla še boljšo uporabniško izkušnjo, hkrati pa zaradi vse večjih potreb po velikih količinah prenosa podatkov predvideva manjšo zakasnitev (manj kot 1 ms) in večje prenosne hitrosti (več kot 1 Gb/s v smeri do uporabnika), in sicer v dejanski uporabi, ne le kot teoretične hitrosti. Telekom Slovenije se na uvedbo tehnologije 5G pripravlja tudi skozi sodelovanje pri razvoju v okviru projekta iCirrus iz programa Obzorje 2020. Projekt iCirrus se z namenom zagotavljanja večje spektralne in energetske učinkovitosti osredotoča na razvoj sistemskih rešitev za izgradnjo sistemov 5G s poudarkom na komunikaciji med napravami (D2D) ter centraliziranem omrežnem radijskem dostopu (C-RAN). Telekom Slovenije kot član mednarodnega konzorcija pri tem vodi pilotiranje razvojnih projektnih rešitev in analizo novih poslovnih modelov.

fotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki