marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaXiaomi predstavil pametna očala
20.09.2021

Xiaomi je predstavil pametna očala Xiaomi, ki združujejo slikovni sistem in senzorje v običajno obliko očal prek tehnologije MicroLED, to pa omogoča povsem novo uporabniško izkušnjo. S pametnimi očali lahko berete sporočila in opomnike, opravljate klice, krmarite, fotografirate ter prevajate besedilo tik pred vašimi očmi.

slikaSe v EU pripravlja obvezna sedemletna nadgradnja mobilnikov?
17.09.2021

Nemška vlada v EU lobira, da ta od proizvajalcev pametnih telefonov zahteva, da za vse svoje telefone zagotovijo vsaj sedem let varnostnih posodobitev, za isto obdobje pa tudi nadomestne dele. Novico o tem je prvi objaviia nemška tehnološka spletna stran Heise Online.

slikaMediatek vodilni proizvajalec čipov v drugem četrtletju 2021
15.09.2021

Counterpoint Research je objavil četrtletno analizo trga čipov za pametne telefone (SoC), Mediatek pa je v tem časovnem obdobju izšel kot velik zmagovalec. Podjetje je prodalo 43 odstotkov vseh naborov čipov na trgu, kar je več kot drugo uvrščeni Qualcomm in tretji Apple skupaj.

slikaApple je rešil produkcijske težave novih ur Watch Series 7
13.09.2021

Mark Gurman iz Bloomberga je pred kratkim zapisal, da naj bi nova generacija Applove ure Watch 7 imela zamudo, saj so nastale težave s proizvodnjo. Da pa zamuda ne bo tako velika meni analitik Ming-Chi Kuo, ki je dobil informacije, da so pri podjetju proizvodnje težave rešili.

slikaHarmonyOS 2.0 že z 90 milijoni uporabnikov
10.09.2021

Huawei si je za HarmonyOS 2.0 zastavil ambiciozen cilj - do konca leta doseči 300 milijonov naprav. Precej ambiciozna številka, ki pa očitno ne bo nedosegljiva, saj se novi operacijski sistem precej hitro širi.

članki

TeliaSonera Norway in Huawei predstavljata prvo in najhitrejše obratujoče omrežje 4,5G


18.12.2015
Objavil: Thomas Bergant

Podružnica podjetja TeliaSonera na Norveškem je pred šestimi leti postala prvi operater na svetu, ki je uvedel 4G. Danes je podjetje napravilo korak naprej, ko se je zapisalo v zgodovino telekomunikacij s prikazom hitrosti do 1Gbps.

TeliaSonera Norway in Huawei sta preko obratujočega komercialnega omrežja napovedala prvo in najhitrejše LTE Advanced Pro (4,5G) mobilno omrežje. To je pomemben mejnik na poti do pričakovane javne dostopnosti 4,5G v prihodnjem letu.

TeliaSonera po prvem javnem 4G omrežju v letu 2009 zopet podira rekorde, saj so prvi pokazali delovanje 4,5G v pravem okolju z enakimi frekvencami in opremo, kakršno uporablja običajno mobilno omrežje.

"To je mobilno omrežje prihodnosti za telekomunikacijska podjetja nove generacije. TeliaSonera je inovativno podjetje, ki bo vedno stremelo, da bi bilo v vrhu razvoja. Pri razvijanju in preizkušanju te nove tehnologije smo ponosni na sodelovanje s Huawei na Norveškem. Naša vizija je, da bi svet tesneje povezali pod pogoji, prikrojenimi uporabnikom. Želimo biti gonilna sila za digitalizacijo in ustvarjati vrednost tako za naše stranke kot tudi družbo," je dejal G. Abraham Foss, generalni direktor TeliaSonera Norway.

Generalni direktor in direktor za tehnološki razvoj podjetja TeliaSonera sta prisostvovala svetovnemu rekordu v družbi direktorja trženja Huawei Wireless Product Line, generalnega direktorja Huawei Norveška ter številnih drugih predstavnikov obeh podjetij.

"Danes smo bili priča le začetku obdobja brezžične komunikacije 4,5G, kjer bo 1Gbps novo merilo za širokopasovno mobilno omrežje. Huawei bo bo kot strateški partner telekomunikacijskih podjetij, kakršno je TeliaSonera Norveška, operaterjem pomagal graditi brezžična omrežja, s katerimi bodo širila svoje poslovanje in tesneje povezala naš svet," je dejal G. Yang Chaobin, direktor trženja Huawei Wireless Product Line.

Prihaja HD-glas, ultra-visokoločljivostni video, pametni domovi in pametne zdravstvene aplikacije. Rastoče število povezav in potreba po višjih hitrostih pomenita, da nujno potrebujemo še naprednejšo tehnologijo od današnje 4G. Z uvedbo tehnologije 4,5G bodo operaterji lahko izboljšali uporabniško izkušnjo in podprli rast komunikacije med stroji ter medmrežja stvari (Internet of Things), pa tudi novosti kot so VR očala in droni.

"Nordijske države so za Huawei straško pomemben trg, Norveška pa je primeren kraj, kjer lahko pokažemo novo tehnologijo, kakršna je 4,5G. Prisotnost tam je ključnega pomena, če želimo biti na tehnološkem vrhu na področju telekomunikacij in informacijsko-komunikacijske tehnologije nasploh," je povedal Jim Lu, predsednik Huawei CEE & Nordic.


Fotografija, posneta med predstavitvijo

Omrežje 4G podjetja TeliaSonera danes pokriva 95 odstotkov prebivalstva Norveške, 4G+ pa dosega preko petino prebivalstva. 4G in 4G+ omogočata hitrosti do 80 in 300 Mbps. 4,5G bo zagotovil hitrosti do 1Gbps, kar pomeni, da bo film velikosti 1GB mogoče pretočiti v pičlih nekaj sekundah. Za doseganje hitrosti, pokazanih na današnji predstavitvi, so bili hkrati uporabljeni štirje frekvenčni pasovi. Uporabljene so bile le frekvence, ki so že na voljo v mobilni komunikaciji: 800MHz, 1800MHz, 2100MHz in 2600MHz.

Huawei pričakuje, da bo 4,5G operaterjem na voljo od začetka leta 2016.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki