marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaXiaomi predstavil pametna očala
20.09.2021

Xiaomi je predstavil pametna očala Xiaomi, ki združujejo slikovni sistem in senzorje v običajno obliko očal prek tehnologije MicroLED, to pa omogoča povsem novo uporabniško izkušnjo. S pametnimi očali lahko berete sporočila in opomnike, opravljate klice, krmarite, fotografirate ter prevajate besedilo tik pred vašimi očmi.

slikaSe v EU pripravlja obvezna sedemletna nadgradnja mobilnikov?
17.09.2021

Nemška vlada v EU lobira, da ta od proizvajalcev pametnih telefonov zahteva, da za vse svoje telefone zagotovijo vsaj sedem let varnostnih posodobitev, za isto obdobje pa tudi nadomestne dele. Novico o tem je prvi objaviia nemška tehnološka spletna stran Heise Online.

slikaMediatek vodilni proizvajalec čipov v drugem četrtletju 2021
15.09.2021

Counterpoint Research je objavil četrtletno analizo trga čipov za pametne telefone (SoC), Mediatek pa je v tem časovnem obdobju izšel kot velik zmagovalec. Podjetje je prodalo 43 odstotkov vseh naborov čipov na trgu, kar je več kot drugo uvrščeni Qualcomm in tretji Apple skupaj.

slikaApple je rešil produkcijske težave novih ur Watch Series 7
13.09.2021

Mark Gurman iz Bloomberga je pred kratkim zapisal, da naj bi nova generacija Applove ure Watch 7 imela zamudo, saj so nastale težave s proizvodnjo. Da pa zamuda ne bo tako velika meni analitik Ming-Chi Kuo, ki je dobil informacije, da so pri podjetju proizvodnje težave rešili.

slikaHarmonyOS 2.0 že z 90 milijoni uporabnikov
10.09.2021

Huawei si je za HarmonyOS 2.0 zastavil ambiciozen cilj - do konca leta doseči 300 milijonov naprav. Precej ambiciozna številka, ki pa očitno ne bo nedosegljiva, saj se novi operacijski sistem precej hitro širi.

članki

Telekom Slovenije krepi svoje mobilno omrežje


04.06.2015
Objavil: Thomas Bergant

Telekom Slovenije je v okviru aktivnosti modernizacije svojega mobilnega omrežja že presegel koncesijske zahteve, ki so izhajale iz dražbe frekvenc za zagotavljanje javnih mobilnih komunikacijskih storitev AKOS-a, v okviru katere je aprila lani pridobil frekvenčni spekter 2 x 10 MHz v 800 MHz pasu, 2 x 15 MHz v 900 MHz pasu, 2 x 25 MHz v 1800 MHz pasu, 2 x 35 MHz v 2600 MHz pasu in 1 x 25 MHz v 2600 MHz TDD pasu.

Telekom Slovenije je v navedenih frekvenčnih pasovih že vzpostavil delovanje mobilnega signala na tehnologiji LTE/4G.

Telekom Slovenije trenutno zagotavlja prek 84-odstotno pokritost prebivalstva z mobilnim omrežjem LTE/4G, od tega ima 67 odstotkov prebivalstva na voljo tehnologijo LTE v 1800 MHz pasu, ki omogoča hitrosti do 150 Mb/s. S tem je Telekom Slovenije dosegel in presegel koncesijske zahteve.

»Do konca letošnjega leta načrtujemo 92-odstotno pokritost prebivalstva z mobilnim signalom LTE/4G, pri tem pa bomo posebno pozornost namenjali LTE/4G pokritosti v 800 MHz pasu, ki je primarno namenjen območjem z manjšo pričakovano podatkovno obremenitvijo, je pa s stališča pokrivanja bolj učinkovit. Prehod na najsodobnejšo radijsko tehnologijo nam omogoča prožno prilagajanje radijskega omrežja tako trenutnim kot pričakovanim prometnim zahtevam uporabnikov. Kjer je potrebno, za širitev kapacitet uporabljamo LTE 2600 MHz frekvenčni pas, za izboljšanje pokrivanja v notranjosti stavb pa vključujemo bazne postaje LTE v 900 MHz frekvenčnem pasu,« ob tem pojasnjuje Matjaž Pogačnik, direktor Sektorja za dostopovna omrežja Telekoma Slovenije. Kakovost in stabilnost mobilnega omrežja LTE/4G Telekoma Slovenije se odraža tudi v tem, da je Telekom Slovenije v teh dneh med prvimi operaterji uporabnikom komercialno ponudil paket, ki vključuje internet, televizijo in fiksno telefonijo prek mobilnega omrežja LTE/4G.

V Telekomu Slovenije omrežje LTE/4G, skladno s potrebami po dodatni prepustnosti in kapacitetah omrežja na posameznih lokacijah, nadgrajujejo z omrežjem LTE-Advanced (LTE-A), ki uporabnikom zagotavlja še višje in še stabilnejše hitrosti prenosa podatkov. Glavna prednost LTE-A je predvsem v tem, da omogoča visoke prenosne hitrosti uporabnikom, ki na določeni lokaciji prenos podatkov uporabljajo istočasno, skupno do 450 Mb/s v radijskem sektorju.

Ob tem se Telekom Slovenije pripravlja tudi na naslednjo generacijo mobilnih telekomunikacijskih omrežij 5G. Tako je Telekom Slovenije član mednarodnega konzorcija, ki je marca letos pridobil prvi evropski projekt s področja razvoja 5G mobilnega omrežja, ki poteka v okviru programa Evropske komisije »Horizon 2020«. Nova generacija mobilnih telekomunikacij 5G zaradi vse večjih potreb po velikih količinah prenosa podatkov predvideva manjšo zakasnitev in večje prenosne hitrosti (prek 1 Gb/s v smeri do uporabnika), in sicer v dejanski uporabi ne le kot teoretične hitrosti. S tem se odpirajo številne možnosti zagotavljanja novih storitev, ki z dosedanjimi telekomunikacijskimi tehnologijami niso možne, kot so virtualna realnost, samostojna vozila ipd. Telekom Slovenije v okviru projekta vodi pilotiranje razvojnih projektnih rešitev in analizo novih poslovnih modelov.

fotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki