marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaXiaomi predstavil pametna očala
20.09.2021

Xiaomi je predstavil pametna očala Xiaomi, ki združujejo slikovni sistem in senzorje v običajno obliko očal prek tehnologije MicroLED, to pa omogoča povsem novo uporabniško izkušnjo. S pametnimi očali lahko berete sporočila in opomnike, opravljate klice, krmarite, fotografirate ter prevajate besedilo tik pred vašimi očmi.

slikaSe v EU pripravlja obvezna sedemletna nadgradnja mobilnikov?
17.09.2021

Nemška vlada v EU lobira, da ta od proizvajalcev pametnih telefonov zahteva, da za vse svoje telefone zagotovijo vsaj sedem let varnostnih posodobitev, za isto obdobje pa tudi nadomestne dele. Novico o tem je prvi objaviia nemška tehnološka spletna stran Heise Online.

slikaMediatek vodilni proizvajalec čipov v drugem četrtletju 2021
15.09.2021

Counterpoint Research je objavil četrtletno analizo trga čipov za pametne telefone (SoC), Mediatek pa je v tem časovnem obdobju izšel kot velik zmagovalec. Podjetje je prodalo 43 odstotkov vseh naborov čipov na trgu, kar je več kot drugo uvrščeni Qualcomm in tretji Apple skupaj.

slikaApple je rešil produkcijske težave novih ur Watch Series 7
13.09.2021

Mark Gurman iz Bloomberga je pred kratkim zapisal, da naj bi nova generacija Applove ure Watch 7 imela zamudo, saj so nastale težave s proizvodnjo. Da pa zamuda ne bo tako velika meni analitik Ming-Chi Kuo, ki je dobil informacije, da so pri podjetju proizvodnje težave rešili.

slikaHarmonyOS 2.0 že z 90 milijoni uporabnikov
10.09.2021

Huawei si je za HarmonyOS 2.0 zastavil ambiciozen cilj - do konca leta doseči 300 milijonov naprav. Precej ambiciozna številka, ki pa očitno ne bo nedosegljiva, saj se novi operacijski sistem precej hitro širi.

članki

Število mobilnih groženj se je podvojilo


04.04.2011
Objavil: Dare Gliha

Kaspersky Labovi podatki kažejo, da se je število zlonamernih programov, ki ciljajo na mobilne naprave, več kot podvojilo med avgustom 2009 in decembrom 2010. V letu 2010 je bilo zaznanih čez 65 % več novih mobilnih groženj kot v prejšnjem letu, v Kaspersky Labovo podatkovno bazo pa je bilo do konca leta 2010 vključenih čez 1000 različic mobilnih groženj iz 153 različnih družin.

Denis Maslennikov, višji analitik zlonamernih programov v Kaspersky Labu in avtor publikacije »Mobile Malware Evolution: An Overview, Part 4«, je povedal: »Seznam platform, ki jih ciljajo zlonamerni programi, se je v letu 2010 bistveno razširil.«

Naraščajoča popularnost operacijskega sistema Android je pritegnila pozornost spletnih kriminalcev. Od avgusta 2010, ko je bil zaznan prvi zlonamerni program za Android, je ta številka dosegla 15 programov iz skupno sedmih družin. Pred kratkim se je pojavila tudi prva grožnja Applovemu iPhone OS, vendar je okužila le nekaj naprav, ki so uporabniki odklenili (t.u. jailbreak) z namenom uporabe iger in druge programske opreme, ki ni bila proizvedena v Applu. Največ mobilnih groženj še naprej cilja Java 2 Micro Edition (J2ME) platformo, ki jo podpira tudi veliko število mobilnih naprav. To pa pomeni tveganje ne samo za pametne telefone, ampak tudi za »navadne« mobilne telefone. Drugi najbolj pogosto napadena platforma je Symbian, na tretjem mestu pa je Python.

»Uporaba SMS trojancev je še vedno najlažje in najbolj učinkovito sredstvo, s katerimi zlonamerni uporabniki služijo denar. Razlog za to je relativno preprost: katerakoli mobilna naprava, pa naj bo pametni telefon, ali navaden mobilni telefon, ima neposredno povezavo do lastnikovega denarja preko njegovega mobilnega računa. In to neposredno povezavo aktivno izkoriščajo spletni nepridipravi,« je razložil Denis Maslennikov.

Od leta 2010 naprej pošiljanje komercialnih tekstovnih sporočil ni edini nelegalni način za pridobitev dobička za ustvarjalce virusov. Pojavili so se še drugi nezakoniti načini, kot je preusmeritev mobilnega internetnega bančništva na spletne strani za ribarjenje in krajo bančnih gesel. Mobilne grožnje so postale tudi bolj kompleksne. Danes tako že vključujejo t.i. mobilne bote in drugo programsko opremo za oddaljeni nadzor. Po besedah Denisa Maslennikova: »To pomeni, da so napadi z mobilnimi grožnjami dosegli povsem nov nivo.«

Kaspersky Lab predvideva, da se bo povečalo število najdenih ranljivosti mobilnih platform, prav tako pa bomo soočeni tudi z povečanjem števila varnostnih groženj za Android.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki