marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaV Googlovem klepetu boste lahko klepetali z uporabniki storitev Slack in Microsoft Teams
26.04.2024

Google svojo aplikacijo za klepet odpira tudi drugim platformam, kot sta Slack in Microsoft Teams. Nova integracija vam omogoča, da sporočate uporabnikom v aplikacijah Slack in Teams, ne da bi vam bilo treba preklapljati med aplikacijami.

slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

članki

Slovenci mnenja, da je brezstično plačevanje najhitrejše


01.07.2016
Objavil: Dare Gliha

Plačilne kartice so med Slovenci široko sprejeto plačilno sredstvo, več kot polovica meni, da bodo kartice v naslednjih letih najbolj zaželen način plačevanja. Tudi uporaba pametnih mobilnikov in plačevanje preko njih vsako leto narašča.

Uporaba kartic je priljubljena tudi za plačevanje v tujini, 80 odstotkov jih namreč vzame s seboj na potovanje. Vse bolj pa se širi tudi brezstično plačevanje, ki ga je preizkusilo že 66 odstotkov imetnikov kartic, kaže pa se tudi povečanje plačevanja z mobilnim telefonom. To so med drugim izsledki raziskave MasterIndex, ki jo je za družbo MasterCard Europe v Sloveniji izvedla Mediana.

Plačilne kartice v Sloveniji

Povprečno število kartic na imetnika je malo več kot dve kartici (2,2), 87 odstotkov pa ima do tri plačilne kartice. Skoraj polovica (49,2 odstotkov) kartice uporablja vsaj trikrat tedensko, 61 odstotkov pa s kartico opravi vsaj polovico nakupov.

Več kot 83,8 odstotkov uporablja osnovno kartico (za razliko od premium ipd.), kar je 1,6 odstotka več od novembrske raziskave MasterIndex. Pri izbiri ponudnika kartice odločilno vlogo igra predvsem široka sprejetost kartice tako v Sloveniji kot v tujini, za tem pa uporabniki navajajo različne ugodnosti, ki jih posamezna kartica omogoča – zavarovanje, revolving in podobno.

Več kot polovica (57,1 odstotka) vprašanih je pripravljenih s kartico plačati tudi zneske nižje od 5 evrov, še vedno pa s kartico najbolj pogosto plačujejo vsakodnevne potrebščine in gorivo, na tretjem mestu pa ostajajo spletna plačila.

Brezstično plačevanje

Brezstično plačevanje, ki je v Sloveniji prisotno od preteklega leta, je med Slovenci vzbudilo precej pozornosti. 61 odstotkov je zainteresiranih za tovrsten način plačevanja, kar 65,7 odstotkov je ta način že preizkusilo. To je 9 odstotkov več od lanskoletne novembrske raziskave. Tokratna raziskava kaže, da največ posameznikov (32,5 odstotkov) meni, da je najhitrejše plačilno sredstvo brezstična kartica. To je kar 6,3 odstotka več kot novembra lani. Vse manj ljudi (25, odstotkov) pa je tudi letos mnenja, da je najhitrejše plačilno sredstvo gotovina.

Kako pa plačujemo v tujini?

82 odstotkov Slovencev je v zadnjem letu potovalo ali bivalo v tujini, tri četrtine pa tudi letos načrtuje potovanje v tujino. Za nakup tuje valute skoraj 60 odstotkov poskrbi še pred odhodom, valuto kupijo v banki ali menjalnici, kljub temu pa jih več kot 80 odstotkov s seboj vzame tudi plačilno kartico. Povprečno v tujini s kartico opravijo približno četrtino nakupov.

Glavne prednosti uporabe kartic v tujini na podlagi odgovorov raziskave ostajajo predvsem široka sprejetost, dobra zaščita pred zlorabo in ugodno menjalno razmerje pri plačevanju.

Kar polovica Slovencev bo dopustovala na Hrvaškem

Na hrvaško obalo se bo to poletje odpravilo 51,7 odstotkov Slovencev, od tega jih bo 77 odstotkov nastanjenih na mestih, kjer bodo za bivanje morali plačati. Skoraj polovica slovenskih dopustnikov na hrvaškem bo s plačilno kartico plačalo nakup goriva, 34,8 odstotka bo plačilno kartico uporabilo za plačilo hrane in pijače. Na Hrvaškem bo 59 odstotkov Slovencev v 20 odstotkih za plačilo uporabilo plačilno kartico.

Spletno nakupovanje se nam zdi vse bolj varno

Približno 90 odstotkov Slovencev je že opravilo nakup prek spleta, več kot polovica vprašanih je nakup prek spleta opravila v zadnjem mesecu. Zaupanje v spletno nakupovanje je med Slovenci visoko, tako 80 odstotkov meni, da je spletno nakupovanje varno, več kot tretjina na spletu plačuje s kartico. Slovenci na spletu nakupujemo tako v slovenskih kot tujih spletnih trgovinah, najpogosteje pa na tak način kupujemo oblačila, obutev in modne dodatke, elektroniko in potovalne storitve.

Pametni telefoni še vedno v porastu

Uporaba pametnih telefonov še vedno strmo narašča. V primerjavi z novembrom 2015 ima pametni telefon v lasti 5 odstotkov več posameznikov, tako da pametni telefon danes uporablja 85,9 odstotkov Slovencev. V letu 2013 je pametni telefon uporabljalo 54 odstotkov, leto za tem pa 66 odstotkov. Najpogosteje jih še vedno uporabljamo za telefonske pogovore, zelo veliko, v 74,8 odstotkih (novembra 2015 68,6), za brskanje po spletu. Vse več posameznikov (20 odstotkov) mobilni telefon uporablja tudi za plačevanje, kar je velik porast od 16 odstotkov novembra lani.

Dve petini je že opravilo nakup prek mobilne naprave, najpogosteje tako plačujejo storitve javnega prevoza in nakupe v trgovini. Več kot tretjina uporabnikov mobilnega telefona bi za mobilno plačevaje uporabilo aplikacije, pri čemer je 90 odstotkom najpomembnejša varnost in priročnost plačevanja.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki