marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaMicrosoft Teams bo v telefone iPhone prinesel funkcijo walkie-talkie
29.03.2024

Microsoftova aplikacija Teams bo v skladu z razvojnim načrtom maja prinesla funkcionalnost walkie-talkie na Applove telefone iPhone. Pri tem bo uporabljeno Applovo ogrodje Push-to-Talk, ki bo omogočalo uporabo walkie-talkiejev v aplikaciji Teams.

slikaSamsung blizu pridobitve 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev
27.03.2024

Po poročanju agencije Reuters bo Samsung od ameriške vlade kmalu prejel 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev za širitev svojih tovarn za proizvodnjo čipov v ZDA. Nova nepovratna sredstva bodo del zakona CHIPS in zakona o znanosti, ki odobrava več kot 280 milijard dolarjev sredstev za spodbujanje raziskav in proizvodnje polprevodnikov v ZDA.

slikaXiaomijev prilagojeni čisti dobiček za leto 2023 se je povečal za 126,3 odstotka
25.03.2024

Xiaomi je objavil svoje revidirane konsolidirane rezultate za leto 2023. Skupni prihodek skupine je znašal 271,0 milijarde RMB, medtem ko se je njen prilagojeni čisti dobiček povečal za 126,3 % in dosegel 19,3 milijarde RMB. Povečanje prilagojenega čistega dobička je močno preseglo pričakovanja trga in pomeni drugo najvišjo raven dobičkonosnosti od uvrstitve skupine na borzo.

slikaMediatek konec leta 2023 najbolj prevladujoč ponudnik čipov
22.03.2024

Canalys je objavil poročilo o trgu pametnih telefonov v četrtem četrtletju 2023 z razdelitvijo po prodajalcih procesorjev. Analiza je pokazala, da je Mediatek v zadnjem četrtletju lanskega leta poganjal več naprav kot katerikoli drug proizvajalec čipov, in sicer z 21-odstotnim medletnim povečanjem.

članki

Si.mobilovo omrežje je največje in najhitrejše 3G omrežje v Sloveniji


30.03.2012
Objavil: Thomas Bergant

Si.mobil je lani z najobsežnejšo nadgradnjo omrežja v svoji zgodovini dosegel več kot 90-odstotno pokritost s širokopasovnim internetom, kar predstavlja največje 3G omrežje v Sloveniji.

Uveljavljena berlinska družba za opravljanje meritev kakovosti omrežja Netcheck pa je pokazala, da je Si.mobilovo omrežje tudi najhitrejše 3G omrežje v Sloveniji in tako najboljša izbira za uporabnike pametnih telefonov, tablic in prenosnih računalnikov.

»Zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje je naša ključna strateška usmeritev in del te strategije je tako prilagajanje ponudbe potrebam uporabnikov kot tudi nenehen razvoj in optimizacija omrežja,« poudarja Dejan Turk, predsednik uprave Si.mobila. »Z nadgradnjami bomo nadaljevali tudi v letu 2012, saj želimo presegati pričakovanja uporabnikov po vse večjem in hitrejšem prenosu podatkov kjer koli in kadar koli. Že proti koncu lanskega leta smo bili priča izjemnemu porastu prenosa podatkov, ki ga povezujemo z intenzivnejšo uporabo pametnih telefonov in prihodom iPhona v našo ponudbo«.

Da bi ugotovil, kako je pripravljen na vse večje potrebe uporabnikov po prenosu podatkov, se je Si.mobil odločil za preizkus slovenskih mobilnih omrežij. Omrežja je testirala ISO certificirana družba Netcheck, ki zagotavlja objektivnost rezultatov za področje meritev kakovosti. Meritve so potekale v februarju na 2.000 kilometrih lokalnih, regionalnih cest in avtocest po Sloveniji ter na stacionarnih točkah.

»Z meritvami prenosa podatkov, ki nam jih je opravil NET CHECK, smo primerjali rezultate internih meritev omrežja. Želeli smo videti objektivno sliko kakovosti omrežij v Sloveniji, predvsem pa preveriti, ali smo zadostili najvišjim standardom kakovosti, ki smo si jih pred obsežno nadgradnjo našega omrežja v lanskem letu zadali,« je razloge za izvedbo neodvisnega testa omrežja pojasnil član uprave za tehniko Ulrich Rokita. »Certificirane meritve so potrdile, da je Si.mobil najhitrejše slovensko omrežje za prenos podatkov in zato najboljša izbira za uporabnike pametnih telefonov, tablic in prenosnih računalnikov.«

Ključno merilo za izbor parametrov merjenja je bila njihova relevantnost za uporabnika, zato je ekipa iz podjetja NET CHECK merila hitrost prenosa datoteke (k uporabniku/ od uporabnika), izkušnjo brskanja po internetu (hitrost in čas prenosa podatkov ter odpiranja spletnih strani), izkušnjo ogleda video vsebin na portalu YouTube (hitrost prenosa video vsebin), dostopnost širokopasovnega interneta (kakšne hitrosti so dostopne uporabnikom) in odzivnost omrežja (angl. ping).

Rezultati so pokazali, da najvišje povprečne hitrosti prenosa podatkov k uporabniku in od uporabnika zagotavlja Si.mobil, da se spletne strani najhitreje naložijo v Si.mobilovem omrežju, da so najvišje povprečne hitrosti pri brskanju po spletu v Si.mobilovem omrežju, da najboljšo odzivnost omrežja zagotavljata Si.mobil in Tušmobil, da je Si.mobilovo omrežje najboljše omrežje za ogled video vsebin na portalu YouTube in da Si.mobilovo omrežje veliki večini svojih uporabnikov zagotavlja hitrosti, ki izpolnjujejo zahtevne potrebe dostopanja do interneta. Velja pa poudariti, da so meritve kakovosti omrežij mobilnih operaterjev potrdile že znano dejstvo, da imamo v Sloveniji omrežja, ki so med najboljšimi v Evropi. Za uporabnika je najpomembnejše, da operaterji zagotovijo zmogljiva omrežja, ki omogočajo visoke hitrosti prenosa podatkov, kar Si.mobilovo omrežje omogoča.

Nadaljevanje nadgradnje omrežja v letu 2012
Si.mobil je v lanskem letu opravil najobsežnejšo nadgradnjo omrežja in na trg investiral 20 milijonov evrov. Tako je v manj kot enem letu povečal pokritost prebivalstva s 3G omrežjem s 60 odstotkov na več kot 90 odstotkov.

Si.mobil bo z nadgradnjo in nadaljnjimi posodobitvami omrežja nadaljeval tudi v letu 2012, in sicer na območju zahodne in jugozahodne Slovenije. Obseg nadgradnje v letu 2012 bo nekoliko manjši kot v letu 2011, prenova pa se bo zaključila konec poletja. V tem času bo na novo vključenih 24 2G baznih postaj in 103 UMTS900/UMTS2100 bazne postaje, 165 obstoječih baznih postaj pa bo prenovljenih. Vrednost investicije v Si.mobilu ocenjujejo, da bo ostala na nivoju prejšnjih let.

»Nadgradnjo omrežja skrbno načrtujemo tako v stroškovnem kot okoljskem smislu«, je dejal Milan Zaletel, član uprave za finance. »Tudi v novem valu prenove omrežja bomo izbrali opremo, ki je energetsko učinkovita in z manj vplivi na okolje, hkrati pa bodo bazne postaje že pripravljene za nadgradnjo na nove tehnologije, kot je četrta generacija mobilne tehnologije LTE.« Nove UMTS bazne postaje pa že podpirajo tudi HSPA+ in Dual Carrier tehnologijo, ki omogoča prenos podatkov do 42 Mbit/s

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki