marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaXiaomi predstavil pametna očala
20.09.2021

Xiaomi je predstavil pametna očala Xiaomi, ki združujejo slikovni sistem in senzorje v običajno obliko očal prek tehnologije MicroLED, to pa omogoča povsem novo uporabniško izkušnjo. S pametnimi očali lahko berete sporočila in opomnike, opravljate klice, krmarite, fotografirate ter prevajate besedilo tik pred vašimi očmi.

slikaSe v EU pripravlja obvezna sedemletna nadgradnja mobilnikov?
17.09.2021

Nemška vlada v EU lobira, da ta od proizvajalcev pametnih telefonov zahteva, da za vse svoje telefone zagotovijo vsaj sedem let varnostnih posodobitev, za isto obdobje pa tudi nadomestne dele. Novico o tem je prvi objaviia nemška tehnološka spletna stran Heise Online.

slikaMediatek vodilni proizvajalec čipov v drugem četrtletju 2021
15.09.2021

Counterpoint Research je objavil četrtletno analizo trga čipov za pametne telefone (SoC), Mediatek pa je v tem časovnem obdobju izšel kot velik zmagovalec. Podjetje je prodalo 43 odstotkov vseh naborov čipov na trgu, kar je več kot drugo uvrščeni Qualcomm in tretji Apple skupaj.

slikaApple je rešil produkcijske težave novih ur Watch Series 7
13.09.2021

Mark Gurman iz Bloomberga je pred kratkim zapisal, da naj bi nova generacija Applove ure Watch 7 imela zamudo, saj so nastale težave s proizvodnjo. Da pa zamuda ne bo tako velika meni analitik Ming-Chi Kuo, ki je dobil informacije, da so pri podjetju proizvodnje težave rešili.

slikaHarmonyOS 2.0 že z 90 milijoni uporabnikov
10.09.2021

Huawei si je za HarmonyOS 2.0 zastavil ambiciozen cilj - do konca leta doseči 300 milijonov naprav. Precej ambiciozna številka, ki pa očitno ne bo nedosegljiva, saj se novi operacijski sistem precej hitro širi.

članki

Si.mobil v letu 2005 pozitiven


21.03.2006
Objavil: Thomas Bergant

Si.mobil je v letu 2005 občutno izboljšal svoje rezultate poslovanja. Prvič doslej je leto zaključil s čistim dobičkom. Celotni poslovni prihodki so narasli za 14,8%. Poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) se je dvignil za 20,4%. Izjemno je narasel tudi poslovni izid iz poslovanja (EBIT).

Izboljšala se je kakovost skupnosti uporabnikov, povečal se je delež naročnikov in uporaba podatkovnih storitev. Si.mobil je že peto leto del rastoče skupine mobilkom austria.

Si.mobil se je z jasno strategijo cenovne prednosti in visoke kakovosti ter z uvajanjem novih storitev in produktov še bolj približal uporabnikom. Z modrim poslovanjem, ki vključuje tudi strogo upravljanje stroškov, je Si.mobil v letu 2005 dosegel izjemen napredek. Prihodki so se v primerjavi z letom 2004 povečali za 14,8% in so znašali 100,8 milijona evrov. V primerjavi z enakim obdobjem leto poprej se je poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) povečal za 20,4% in je znašal 24,5 milijona evrov. Poslovni izid iz poslovanja (EBIT) je zabeležil izjemno rast in je ob koncu leta znašal 3,5 milijona evrov. Prvič doslej je Si.mobil leto zaključil tudi s čistim dobičkom, ki je znašal 10 milijonov evrov. Visokokakovostno omrežje in ugledna blagovna znamka Si.mobil – Vodafone sta pripomogla k nadaljnjemu večanju prihodkov iz gostovanja tujih uporabnikov v Sloveniji, ki so se v preteklem letu povečali za 10,9%.

Uvajanje novih produktov in storitev ter njihova uporaba je še dodatno pripomogla k ustvarjanju vse bolj kakovostne skupnosti uporabnikov. Povprečni mesečni prihodek na uporabnika (ARPU) se je v primerjavi z letom poprej zvišal za 12,5% in je znašal 16,9 evra. Si.mobil je leto 2005 zaključil s 359.560 uporabniki, kar predstavlja 22,7-odstotni tržni delež. Delež naročnikov se je v letu 2005 povečal na 49%. Povečal se je delež prihodkov iz podatkovnih storitev, ki je ob koncu leta 2005 znašal 16,7% od celotnih prihodkov iz storitev.

K temu je prispevala tudi prenova portala Vodafone live!, pregledno zaračunavanje vsebin in brezplačno surfanje po portalu. Portal je obiskalo že 86,8% Vodafone live! uporabnikov, to je imetnikov portalu posebej prilagojenih telefonov. Število uporabnikov GPRS/EDGE se je v primerjavi z letom poprej skoraj podvojilo. V primerjavi z letom 2004 je uporaba sporočil MMS narasla za 85%, naloženih iger za 38%, slik za 77% ter melodij za 15%.

Si.mobil je v letu 2005 intenzivno skrbel za vse segmente uporabnikov. Poslovnim uporabnikom je predstavil novo tarifo Business Smart ter vrsto produktov in storitev, ki izboljšajo učinkovitost poslovanja – VPN, iVPN, BlackBerry® iz Vodafona, Vodafone Mobile Connect Card s podporo EDGE.
Za predplačaniške uporabnike je Si.mobil uvedel novo, enotno tarifo – Halo36. Ob koncu leta je Si.mobil predstavil storitev Si.Navigator – prvo GPS navigacijo na mobilnih telefonih v Sloveniji.

Zaupanje in podporo nadaljnjemu poslovanju Si.mobila je ob koncu leta 2005 izkazal tudi večinski lastnik mobilkom austria, saj se je odločil, da predčasno odkupi preostali delež 25% minus ena delnica od šestih slovenskih delničarjev; mobilkom austria bo predvidoma v mesecu maju 2006 postal 100-odstotni lastnik drugega najmočnejšega slovenskega mobilnega operaterja. Si.mobil se je skupini mobilkom austria pridružil že februarja 2001, dve leti po začetku svojega delovanja na slovenskem trgu mobilnih komunikacij.

Ob koncu leta 2005 je Si.mobil s signalom GSM/GPRS pokrival 99,6% slovenskega prebivalstva ter 70% z omrežjem EDGE. Količina prenesenih podatkov preko EDGE-a v omrežju Si.mobil – Vodafone je v drugi polovici leta 2005 že presegla uporabo GPRS-a.

Si.mobil deluje v skupini mobilkom austria, katere lastnik je Telekom Austria, ki kotira na newyorški borzi (NYSE) in pripravlja konsolidirane računovodske izkaze v skladu z ameriškimi računovodskimi standardi (US GAAP). Si.mobil za namene konsolidacije računovodskih izkazov na ravni Telekoma Austria AG pripravlja finančne podatke v skladu z internimi računovodskimi navodili in usmeritvami skupine, enkrat letno pa jih objavlja tudi v skladu s Slovenskimi računovodskimi standardi. Zgoraj navedeni podatki so pripravljeni v skladu z internimi računovodskimi usmeritvami skupine za namene konsolidacije računovodskih izkazov na ravni Telekoma Austria v skladu z US GAAP. V prilogi se nahajajo tudi podatki v skladu s SRS ter razlaga ključnih razlik. Vsi podatki so v valuti evro.

Primerjava poslovnih rezultatov Si.mobila za leto 2005 v skladu z internimi navodili in usmeritvami mobilkom austria za konsolidacijo po ameriških računovodskih standardih (US GAAP) in slovenskih računovodskih standardih (SRS) v mio EUR

Zadnji uradni rezultati
Poslovni rezultati Si.mobila za leto 2005 (v evrih)


*Administrativni upad števila uporabnikov zaradi nove definicije štetja aktivnih uporabnikov mobilne telefonije, kar je uvedla Agencija za pošto in elektronske komunikacije 1. julija 2005.

Ključni poslovni kazalci Si.mobila v tolarjih in evrih za leto 2005

Poslovni rezultati skupine mobilkom austria za leto 2005 (v evrih)

albumfotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki