marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaVstopni iPhone 12 še vedno z LCD zaslonom
03.08.2020

Do predstavitve nove serije iPhonov je še dobra dva meseca, zato ni presenetljivo, da se govorice pojavljajo vse pogosteje. Zadnja prihaja s strani DigitalChatStationa, kjer trdijo, da bo zaslon vstopnega iPhona 12 še vedno LCD velikosti 5,4 palca in hkrati enak kot pri sedanjem iPhonu 11, velikost mobilnika pa bo bolj podobna iPhonu SE (2020).

slikaOnePlus Nord ni prestal testa upogljivosti
31.07.2020

Novo predstavljeni OnePlus Nord je cenejša različica modelov OnePlus 8 in 8 Pro, zato so pri podjetju zelo verjetno varčevali pri njegovi izdelavi. Uporablja manj zmogljiv procesor Snapdragon 765G, manjši zaslon in plastičen okvir.

slikaiPhone 12 šele konec oktobra?
29.07.2020

Applova nova generacija mobilnikov iPhone 12 bo na voljo šele konec oktobra oz. na začetku novembra. Vsaj tako v novem poročilu trdijo na japonski strani macotakara.jp.

slikaGoogle Pay dodaja podporo za nove banke
27.07.2020

Google Pay dobiva podporo za vse več finančnih institucij. Iz podjetja so sporočili, da so sedaj dodali podporo za novih 25 bank, od katerih je večina iz Evrope, nekaj novosti pa je tudi v Avstraliji in na Japonskem.

slikaNemci bodo lahko osebno izkaznico prenesli na Samsungov mobilnik
24.07.2020

Iz Nemčije prihaja zanimiva novica o dogovoru s podjetjem Samsung, ki bo državljanom omogočil namestitev osebne izkaznice na Samsungovih pametnih telefonih. To omogoča namensko razvita strojna arhitehtura, ki je plod sodelovanja med nemškim zveznim uradom za varnost informacij, Bundesdruckerei (bdr), Deutsche Telekom Security in Samsungom.

članki

Si.mobil gradi najsodobnejše mobilno omrežje


07.07.2011
Objavil: Thomas Bergant

Si.mobil začenja s temeljito prenovo svojega omrežja. Najsodobnejša in energetsko varčna oprema bo podpirala tehnologijo UMTS 900. Si.mobil bo z njo širokopasovni mobilni internet pripeljal tudi na podeželje. Po nadgradnji bo omrežje zmogljivejše, hitrejše in bolj odzivno. Širokopasovni mobilni internet bo na voljo več kot 85 % prebivalstva. Prenova omrežja bo trajala predvidoma do konca oktobra.

V približno štirih mesecih bo Si.mobil 40 % svojega GSM omrežja nadgradil s tehnologijo UMTS 900, ki bo omogočala prenose podatkov s hitrostjo do 21 Mbit/s. Po prenovi bo več kot 85% odstotkov slovenskega prebivalstva lahko dostopalo do širokopasovnega mobilnega interneta.

Tehnologija UMTS 900 bo odlično dopolnjevala Si.mobilovo obstoječe UMTS omrežje, ki deluje v frekvenčnem prostoru 2100 Mhz. Z njim je Si.mobil doslej zagotavljal širokopasovni mobilni internet predvsem v mestih, kongresnih središčih in turističnih krajih. S tehnologijo UMTS 900 pa bo Si.mobil ponudil širokopasovni mobilni internet prebivalcem na podeželju in odročnejših delih države. Ker ima signal UMTS na frekvenci 900 MHz širši domet od signala UMTS na frekvenci 2.100 MHz, je za ustrezno pokritost ozemlja potrebno bistveno manj oddajnikov. Zato je uvedba UMTS 900 na podeželju racionalnejša tako v ekonomskem kot v okoljskem smislu. Nova infrastruktura bo tudi energetsko učinkovita, saj bo porabila 30 % manj električne energije kot dosedanja oprema.

Do konca oktobra bo Si.mobil z omrežjem UMTS 900 pokril območje zgornje Gorenjske ter celotni vzhodni del Slovenije - Štajersko, Koroško, Posavje, Dolenjsko in Kočevsko. V času posodabljanja omrežja bo prihajalo do kratkotrajnih, predvidoma 20-minutnih prekinitev delovanja na posamezni bazni postaji, kjer se bo potekala nadgradnja, vendar zaradi zmožnosti medsebojnega pokrivanja bližnjih oddajnikov večje motnje storitev niso predvidene.

Si.mobil bo hkrati z uvajanjem tehnologije UMTS 900 nadgradil tudi del že obstoječega omrežja UMTS s tehnologijo HSPA+. Po izvedenih nadgradnjah bo Si.mobil omogočal širokopasovni mobilni dostop do interneta 85 % slovenskega prebivalstva, pri čemer bo večina omrežja omogočala hitrosti prenosa podatkov do 21 Mbit/s.

Si.mobil bo z nadgradnjami in investicijami v omrežje nadaljeval tudi v prihodnjih letih.

Najsodobnejša oprema v Si.mobilovem omrežju bo pripravljena tudi za morebitno kasnejšo nadgradnjo s prihodnjimi tehnologijami, kot sta Dual Carrier in LTE, tj. četrta generacija mobilnih komunikacij.

Si.mobil že sedaj načrtuje tudi prihodnje nadgradnje omrežja s tehnologijami prihodnosti. Družba je v preteklih tednih opravila obširen preizkus tehnologije LTE, ki omogoča hitrosti prenosa podatkov nad 100 Mbit/s. Si.mobil je tehnologijo LTE testiral na frekvencah 800 MHz in 2600 MHz. Telekomunikacijsko opremo za preizkus delovanja tehnologije LTE in celovito strokovno podporo je zagotovila družba Alcatel-Lucent.

fotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki