marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaRuben Lehmann prevzema mesto direktorja za Evropo v podjetju HMD Global
26.02.2020

Podjetje HMD Global, dom telefonov Nokia, je naznanilo, da je Ruben Lehmann prevzel mesto direktorja za evropski trg. Njegove ključne naloge, ki jih bo pod vodstvom generalnega direktorja Floriana Seiche opravljal v pisarni v Švici, bodo osredotočene na razvoj, prodajo in poslovanje znamke Nokia na evropskem trgu.

slikaHuawei z napravami naslednje generacije vstopa v obdobje omrežja 5G
24.02.2020

Podjetje Huawei Consumer BG je v Barceloni predstavilo vrsto novih izdelkov in strategij za omrežja 5G, ki prikazujejo vse zmogljivosti in celovitost Huaweievega ekosistema za vse primere rabe naprav in storitev.

slikaDanes bi se moral pričeti mobilni kongres MWC 2020
24.02.2020

Danes bi se v Barceloni moral pričeti mobilni kongres, ki pa je bil pred dobrimi štirinajstimi dnevi s strani organizatorja odpovedan. Popolna odpoved je bila pravzaprav logična poteza, saj so vsi večji proizvajalci kot za stavo odpovedovali sodelovanje. Razlog? Strah pred korona virusom, ki razsaja na Kitajskem.

slikaApple naj bi iPhone SE 2 predstavil 31. marca
21.02.2020

Zadnje čase se je pojavljalo vse več novic o novem najugodnejšem iPhonu SE2 oz. iPhonu 9. Predvidevalo se je, da ga bo Apple predstavil sredi marca, sedaj pa je prišla novica, da je dogodek prestavljen na zadnji dan marca.

slikaTelefoni Nokia prejeli šest nagrad na iF DESIGN Awards 2020
19.02.2020

HMD Global je na iF DESIGN Awards 2020 dobil nagrade za šest telefonov Nokia za izjemen dizajn. HMD Global je neomajen pri svoji zavezi, da bo vsem oboževalcem po vsem svetu v vseh cenovnih razredih zagotovil vrhunske telefone, ki poosebljajo nordijsko dediščino.

članki

Si.mobil gradi najsodobnejše mobilno omrežje

Deli z ostalimi
Si.mobil

07.07.2011
Objavil: Thomas Bergant

Si.mobil začenja s temeljito prenovo svojega omrežja. Najsodobnejša in energetsko varčna oprema bo podpirala tehnologijo UMTS 900. Si.mobil bo z njo širokopasovni mobilni internet pripeljal tudi na podeželje. Po nadgradnji bo omrežje zmogljivejše, hitrejše in bolj odzivno. Širokopasovni mobilni internet bo na voljo več kot 85 % prebivalstva. Prenova omrežja bo trajala predvidoma do konca oktobra.

V približno štirih mesecih bo Si.mobil 40 % svojega GSM omrežja nadgradil s tehnologijo UMTS 900, ki bo omogočala prenose podatkov s hitrostjo do 21 Mbit/s. Po prenovi bo več kot 85% odstotkov slovenskega prebivalstva lahko dostopalo do širokopasovnega mobilnega interneta.

Tehnologija UMTS 900 bo odlično dopolnjevala Si.mobilovo obstoječe UMTS omrežje, ki deluje v frekvenčnem prostoru 2100 Mhz. Z njim je Si.mobil doslej zagotavljal širokopasovni mobilni internet predvsem v mestih, kongresnih središčih in turističnih krajih. S tehnologijo UMTS 900 pa bo Si.mobil ponudil širokopasovni mobilni internet prebivalcem na podeželju in odročnejših delih države. Ker ima signal UMTS na frekvenci 900 MHz širši domet od signala UMTS na frekvenci 2.100 MHz, je za ustrezno pokritost ozemlja potrebno bistveno manj oddajnikov. Zato je uvedba UMTS 900 na podeželju racionalnejša tako v ekonomskem kot v okoljskem smislu. Nova infrastruktura bo tudi energetsko učinkovita, saj bo porabila 30 % manj električne energije kot dosedanja oprema.

Do konca oktobra bo Si.mobil z omrežjem UMTS 900 pokril območje zgornje Gorenjske ter celotni vzhodni del Slovenije - Štajersko, Koroško, Posavje, Dolenjsko in Kočevsko. V času posodabljanja omrežja bo prihajalo do kratkotrajnih, predvidoma 20-minutnih prekinitev delovanja na posamezni bazni postaji, kjer se bo potekala nadgradnja, vendar zaradi zmožnosti medsebojnega pokrivanja bližnjih oddajnikov večje motnje storitev niso predvidene.

Si.mobil bo hkrati z uvajanjem tehnologije UMTS 900 nadgradil tudi del že obstoječega omrežja UMTS s tehnologijo HSPA+. Po izvedenih nadgradnjah bo Si.mobil omogočal širokopasovni mobilni dostop do interneta 85 % slovenskega prebivalstva, pri čemer bo večina omrežja omogočala hitrosti prenosa podatkov do 21 Mbit/s.

Si.mobil bo z nadgradnjami in investicijami v omrežje nadaljeval tudi v prihodnjih letih.

Najsodobnejša oprema v Si.mobilovem omrežju bo pripravljena tudi za morebitno kasnejšo nadgradnjo s prihodnjimi tehnologijami, kot sta Dual Carrier in LTE, tj. četrta generacija mobilnih komunikacij.

Si.mobil že sedaj načrtuje tudi prihodnje nadgradnje omrežja s tehnologijami prihodnosti. Družba je v preteklih tednih opravila obširen preizkus tehnologije LTE, ki omogoča hitrosti prenosa podatkov nad 100 Mbit/s. Si.mobil je tehnologijo LTE testiral na frekvencah 800 MHz in 2600 MHz. Telekomunikacijsko opremo za preizkus delovanja tehnologije LTE in celovito strokovno podporo je zagotovila družba Alcatel-Lucent.

fotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki