marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaIDC predvideva 12 odstotni padec prodaje mobilnikov v letošnjem letu
05.06.2020

Zadnja napoved analitikov IDC glede prodaje mobilnikov je razkrila, da bo padec v letošnjem letu kar 12 odstoten. Pričakuje se, da bo letos prodanih 1,2 milijarde mobilnikov, kar je 11,9 odstotni padec glede na lansko leto. Nova predvidevanja bazirajo na rezultatih prvega četrtletja.

slikaiPhone 12 šele konec novembra?
03.06.2020

Na spletu se je pojavilo več govoric, da namerava Apple zaradi letošnje pandemije novo serijo iPhone 12 predstaviti šele konec novembra, kar je posledica enomesečnega zamika tako pri pričetku proizvodnje, kot predstavitve.

slikaSamsung avgusta s 5 nm Exynos čipom
01.06.2020

Samsung je zadnjih nekaj mesecev razvijal 5nm EUV proces, sedaj pa iz Južne Koreje prihajajo novice, da je proizvajalec pripravljen na množično proizvodnjo. ZDNet je še razkril, da bo nov 5nm čip imenovan Exynos 992.

slikaA1 Slovenija z novo serijo pametnih telefonov A1 Alpha 20 in A1 Alpha 20+
29.05.2020

A1 Slovenija predstavlja dovršena telefona serije A1 Alpha z zmogljivo kamero, vzdržljivo baterijo in 3-letno garancijo. Modela A1 Alpha 20 in A1 Alpha 20+ z operacijskim sistemom Android 10 in vrhunskimi funkcionalnostmi zagotavljata napredno uporabniško izkušnjo, dodatno pa A1 z vsakim prodanim telefonom namenja 1 EUR boju proti pandemiji COVID- 19.

slikaPrihaja Motorola Razr 2 z bolšo strojno opremo
27.05.2020

Motorola je obudila legendarno serijo Razr z mobilnikom, ki je imel prepogljiv zaslon, a žal precej slabo strojno opremo, od povprečnega procesorja, do slabe kamere. Očitno so pri tem vse stavili na nostalgijo kupcev.

članki

Dokončali državno omrežje za satelitsko lociranje


28.12.2006
Objavil: Thomas Bergant

Geodetska uprava je 20. decembra zagnala državno omrežje permanentnih postaj GPS. Omrežje s kratico SIGNAL (SlovenIja-Geodezija-NAvigacija-Lokacija), je temeljna državna infrastruktura za določanje natančnega položaja s satelitsko tehnologijo, z njim pa bo Slovenija prešla na nov državni koordinatni sistem, ki bo skladen z evropskim.

Omrežje SIGNAL sestavlja 15 stalnih postaj GPS po Sloveniji in nadzorno-distribucijski center v Ljubljani in omogoča določanje položaja oz. koordinat na območju celotne države; uporabnik lahko s sprejemnikom GPS brez uporabe permanentnih postaj meri položaj na 10 do 15 metrov natančno, povezava z omrežjem postaj pa omogoča določanje položaja s centimetrsko natančnostjo. Za uporabo, ki je brezplačna, se je treba prijaviti na geodetskem inštitutu in imeti ustrezno opremo.

"V sedanjem državnem koordinatnem sistemu so nakopičene deformacije, ki presegajo natančnost sodobnih merskih metod," je povedal generalni direktor Geodetske uprave RS Aleš Seliškar. Zato bo Slovenija prešla na nov koordinatni sistem, ki bo temeljil na evropskem ETRS 89 in bo zagotovil bolj kakovostne podatke o prostoru, s tem pa tudi večjo varnost nepremičninskih podatkov. Od leta 2008 bodo vse meritve v zemljiškem katastru izvajali v tem sistemu, postopno pa bodo vanj preračunane vse koordinate nepremičninskih in topografskih objektov.

Omrežje, ki so ga začeli postavljati leta 2000, bodo največ uporabljali geodeti, v veliko pomoč pa bo tudi v prometu, znanosti, vojski, pri zaščiti in reševanju, v kmetijstvu, gradbeništvu, varstvu okolja in drugod, je dejal Seliškar. Ker pot podatkov od sprejema v omrežje do uporabnika traja manj kot dve sekundi, lahko uporabnik natančen položaj pridobi praktično v realnem času, tudi če se giba. Komunikacija med postajami in centrom teče preko omrežja ADSL, med centrom in uporabniki pa preko mobilnega interneta ali mobilne telefonije.

Omrežje bodo potem, ko bo začel delovati evropski satelitski navigacijski sistem Galileo (predvidoma leta 2011), nadgradili, tako da bosta sistema kompatibilna in bo mogoče uporabljati tudi evropski sistem, je povedal Dalibor Radovan z Geodetskega inštituta Slovenije. Kot pravi, naj bi bili v prihodnje vsi satelitski navigacijski sistemi interoperabilni.

Vir: STA

Kaj je SIGNAL?
Omrežje SIGNAL (SlovenIja-Geodezija-NAvigacija-Lokacija) je temeljna državna geoinformacijska infrastruktura za določanje preciznega položaja s sodobno satelitsko tehnologijo GPS povsod na ozemlju Slovenije. Vzpostavila ga je Geodetska uprava Republike Slovenije. Sestavlja ga omrežje 15 permanentnih postaj GPS (sprejemnik in antena GPS) in nadzorno-distribucijski center Službe za GPS na Geodetskem inštitutu Slovenije v Ljubljani, ki z njim tehnično upravlja. Postaja v Ljubljani je vključena v evropsko mrežo permanentnih postaj GPS. Omrežje SIGNAL v realnem času izmenjuje tudi podatke s petih postaj avstrijske mreže APOS in s postajo v Zagrebu.

Omrežje SIGNAL se je začelo vzpostavljati leta 2000 in je z letošnjim letom dokončno izgrajeno. Je del sistema za distribucijo geodetskih podatkov, ki obsegajo še podatke o nepremičninah in topografiji državnega ozemlja.

Kaj je namen SIGNALa?
Strateški cilj omrežja SIGNAL je uvedba novega državnega koordinatnega sistema, ki bo zaradi svoje natančnosti prinesel večjo varnost in kakovost nepremičninskih in drugih prostorskih podatkov. Praktični namen pa je omogočanje natančnih meritev s satelitsko tehnologijo po celotni državi.

Kakšna je povezava SIGNALA z GPS?
GPS ali Global Positioning System je svetovni navigacijski sistem, sestavljen iz 28 satelitov v lasti ameriške vojske. S sprejemnikom GPS lahko sprejemamo signale satelitov GPS. S signali vsaj 4 satelitov hkrati lahko določimo položaj sprejemnika na Zemlji na 10 do 15 m natančno. Omrežje SIGNAL uporablja signale sistema GPS.

Kakšna je povezava SIGNALA z GALILEOM?
GALILEO je evropska različica svetovnega navigacijskega sistema GPS, ki je še v preizkusni fazi. V orbiti je od leta 2005 prvi satelit, predvidenih pa je skupaj 30. Signali GALILEA zaenkrat še niso javno dostopni. Prve lokacijske storitve GALILEA so predvidene leta 2011. GALILEO bo kompatibilen z GPS, pa tudi omrežje SIGNAL bo kompatibilno z GALILEOM, ko bodo vzpostavljene tehnične možnosti.

Slovenija v okviru EU kandidira za vzpostavitev nadzornega centra GALILEA.

Kaj omogoča omrežje SIGNAL?
Omrežje SIGNAL ima izreden pomen za delovanje državne geodetske službe in za razvoj uporabe prostorskih podatkov na ravni celotne države. Geodetom, drugim strokovnjakom in tudi laikom omogoča določitev položaja oz. koordinat. Omogoča meritve in pridobitev rezultatov v realnem času s centimetrsko natančnostjo povsod na ozemlju Slovenije. Izmerjene koordinate se nanašajo na evropski koordinatni sistem ETRS 89 (European Terrestrial Reference System 1989), kar zagotavlja primerljivost koordinat v Sloveniji s koordinatami v drugih državah v Evropi. Kakovostne meritve zagotavljajo večjo varnost nepremičninskih podatkov (stavbe, zemljiški kataster).

Za geodete je omrežje SIGNAL sredstvo za prehod na nov državni koordinatni sistem, ki bo temeljil na evropskem ETRS 89. Od leta 2008 naprej bodo vse meritve v zemljiškem katastru izvajane v tem sistemu. Postopoma bodo vse koordinate nepremičninskih in topografskih objektov preračunane v nov sistem. V nov sistem bodo transformirane tudi druge prostorske evidence.

Zakaj nov koordinatni sistem?
Vsaka država izbere koordinatni sistem, ki je matematična osnova za meritve, opisovanje in kartiranje stanj ter posegov v prostor. Koordinatni sistem je realiziran z geodetskimi točkami. Če so te ponekod določene manj natančno kot drugje, se pojavijo deformacije koordinatnega sistema, kot posledica pa se napačno evidentirajo podatki o položajih, dolžinah, oblikah in površinah objektov, ki so izmerjeni s pomočjo teh geodetskih točk. V sedanjem državnem koordinatnem sistemu nakopičene deformacije že presegajo natančnost sodobnih merskih metod, zato smo se odločili za prehod na nov državni koordinatni sistem, ki bo zagotovil tudi kakovostnejše podatke o prostoru.

Države zelo redko menjajo svoj koordinatni sistem. V zadnjih 200 letih je bil na ozemlju Republike Slovenije zamenjan le enkrat. Podlago za vpeljavo novega dajeta Zakon o evidentiranju nepremičnin in Strategija osnovnega geodetskega sistema, ki jo je sprejela Vlada Republike Slovenije.

Kako deluje SIGNAL?
Uporabnik lahko z lastnim prenosnim sprejemnikom GPS meri položaj brez uporabe permanentnih postaj le na 10 do 15 metrov natančno, saj so satelitski signali popačeni zaradi atmosferskih in drugih motenj. Položaj vsake permanentne postaje pa je zelo natančno geodetsko izmerjen vnaprej. Permanentna postaja lahko zato iz prejetih satelitskih signalov določi lastni položaj in ga primerja z znanim, ter tako dobi diferencialne popravke položaja. Če uporabnik svoje meritve izboljša s popravki ene same permanentne postaje omrežja, potem v radiju 20 km okrog nje meri z natančnostjo nekaj centimetrov. Če pa se uporabnik naveže na omrežje permanentnih postaj SIGNAL, ki v centru Službe za GPS popravke izračunava iz več postaj hkrati, pa takšno centimetrsko natančnost doseže na celotnem državnem ozemlju. Pri tem je dovolj, da so postaje omrežja med seboj oddaljene do 70 km.

Ker celotna pot podatkov od sprejema v omrežje SIGNAL pa do uporabnika traja manj kot dve sekundi, lahko uporabnik natančen položaj pridobi praktično v realnem času, tudi če se giblje. Komunikacija med postajami in centrom teče preko omrežja ADSL, med centrom in uporabniki pa preko mobilnega interneta ali mobilne telefonije.

Uporabnik pa lahko meri tudi brez omrežja SIGNAL in šele po prihodu v pisarno z domače strani omrežja prečrpa diferencialne popravke na svoj računalnik. Kadar mobilno telefonsko omrežje ni na razpolago, sateliti pa so vidni, je to tudi najboljša možnost za meritve. S takšno naknadno obdelavo dolgotrajnih meritev lahko geodeti dosegamo tudi nekajmilimetrsko natančnost položaja.

Kdo lahko uporablja SIGNAL?
SIGNAL lahko uporablja vsak, ki se prijavi Službi za GPS na Geodetskem inštitutu Slovenije. Uporabnik s tem dobi geslo za dostop do podatkov. Že danes ga uporablja skoraj 200 uporabnikov. Največ ga uporabljajo geodeti, vendar pa meritve omogoča tudi številnim negeodetskim uporabnikom v prometu, znanosti, vojski, pri zaščiti in reševanju, v kmetijstvu, gradbeništvu, varstvu okolja in drugje. Bližajoče lansiranje evropskega satelitskega sistema GALILEO bo pomen omrežja SIGNAL še dodatno poudarila.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki