marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

članki

Semantika predstavila spletni portal Museums.si in mobilne aplikacije


25.04.2012
Objavil: Dare Gliha

Semantika d.o.o., start-up podjetje, ki se ukvarja z razvojem in implementacijo informacijskih storitev, je na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport predstavilo osrednji slovenski muzejski portal Museums.si in mobilne aplikacije.

Portal predstavlja muzeje in galerije po Sloveniji, nudi podrobne informacije o njihovih zbirkah, razstavah in dogodkih. »V bazi je danes zabeleženih že več 20.000 predmetov, predstavlja aktivnosti več kot 50 ustanov na enem mestu, zanimanje javnosti pa je veliko. Samo lani smo zabeležili 140.000 obiskovalcev, številka pa mesečno raste. Portal je na voljo v slovenskem in angleškem jeziku,« je ob predstavitvi dejal vodja razvoja podjetja Semantika Sašo Zagoranski. Predstavili so tudi brezplačni mobilni aplikaciji, v začetku za iPad in iPhone, kmalu pa bodo na voljo tudi na drugih platformah.

Prvi zametki portala segajo v leto 2006, ko je portal deloval kot Spletna galerija povezana z muzejskim informacijskim sistemom Galis. Leta 2010 se je portal preimenoval v Museums.si, deležen je bil prenove, danes pa so osnovni platformi dodane nove funkcionalnosti, ki so podprte tudi z mobilnimi aplikacijami. »Letos smo postali SPECTRUM partner in smo se tako pridružili strokovni skupnosti, ki razvija SPECTRUM, mednarodno priznani standard za muzejsko dokumentacijo. S tem se bodo prizadevanja za poenotenje in standardizacijo še okrepila, program Galis pa bo certificiran za prejem naziva SPECTRUM Compliant,« dodaja Zagoranski. Galis je program za vodenje muzejske dokumentacije v Sloveniji, ki ga uporablja že približno 50 slovenskih muzejev in galerij.

Museums.si z zbranimi informacijami o muzejih, galerijah, zbirkah in predmetih, razstavah in dogodkih, ohranja kulturno dediščino in veča promocijo slovenskih muzejev in galerij. Podatke večinoma vpisujejo muzeji in galerije sami prek dokumentacijskega sistema Galis. Obiskovalcem je na voljo že več kot 20.000 predmetov, pregled količine podatkov pa olajša zmogljiv iskalnik s številnimi filtri. Uporaba mobilnih aplikacij narašča, zato je prav, da tudi muzeji ponudijo obveščanje javnosti prek mobilnih aplikacij, delujejo pa lahko tudi avdio vodnik in omogočajo trženje digitalnih vsebin. Semantika je pripravila serijo mobilnih aplikacij Museums SI, ki vsebine spletnega portala Museums.si predstavljajo tudi uporabnikom mobilnih naprav. »Na voljo so aplikacije za iPhone, iPad in Windows Phone 7, v pripravi pa sta tudi aplikaciji za Android in Windows 8. Aplikacije izkoriščajo GPS funkcionalnost in uporabnikom predstavijo muzeje v njegovi bližini, označijo lokacijo in pot na zemljevidu. Omogočajo ocenjevanje muzejev in galerij, shranjevanje priljubljenih vsebin in nudijo avdio vodnike,« opisuje Zagoranski. Mobilne aplikacije Museums SI so brezplačne in že na voljo v mobilnih trgovinah.

Portal Museums.si je bil v letošnjem letu popolnoma prenovljen, do konca leta pa načrtujejo izboljšano povezavo s programom Galis, spletni urejevalnik podatkov za vnos podatkov preko spleta ter nekaj dodatnih funkcionalnosti za uporabnike portala. »Za lažji pregled in bolj prijazno brskanje načrtujemo vpeljati tudi nove module kot so prijava uporabnika, označevanje priljubljenih vsebin, ocenjevanje muzejev, povezava s socialnimi omrežji … V letu 2011 je spletni portal obiskalo 140.000 obiskovalcev, v letu 2012 pa mesečno beležimo povprečno 12.000 obiskov in 40.000 ogledov strani,« dodaja vodja razvoja Semantike. V kratkem bo vzpostavljena tudi muzejska spletna trgovina, ki bo med drugim omogočala tudi nakup vstopnic.

Semantika je tudi partner v mednarodnem projektu Europeana Inside, evropskem konzorciju muzejev, arhivov, ustanov za varstvo kulturne dediščine in ponudnikov programske opreme, ki bodo pod vodstvom Collections Trust-a razvijali infrastrukturo in orodja za agregacijo in ponovno uporabo zbirk kulturne dediščine. V letu 2011 je Semantika pridobila tudi naziv Microsoft Gold Certified Partner.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki