marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaQualcomm bo Snapdragon 8 Gen 2 predstavil novembra
10.08.2022

Qualcomm je razkril datum naslednjega dogodka Snapdragon Summit, ki vedno poteka na Havajih. Običajno je sicer potekal decembra, letos pa bo ta tridnevni dogodek potekal od 15. do 17. novembra.

slikaApple se v ZDA sooča s potencialno skupinsko tožbo zaradi praks Apple Pay
08.08.2022

Kreditna družba Affinity Credit Union iz Iowe toži Apple zaradi domnevnega protikonkurenčnega ravnanja pri upravljanju storitve Apple Pay. To se lahko spremeni v skupinsko tožbo in je podobno tožbi, ki je bila lani vložena v EU.

slikaWhatsApp sedaj uradno podpira prenos klepeta med iOS in Androidom
05.08.2022

WhatsApp je testiral prenos zgodovine klepetov med Androidom in iOS, sewdaj pa je končno uradno omogočil polno funkcionalnost. Doslej je bilo mogoče zgodovino klepetov med ekosistemi prenesti le s pomočjo nekaterih orodij za prenos podatkov tretjih oseb, vendar te metode običajno niso brezplačne.

slikaSkoraj osem od desetih Slovencev do spleta dostopa prek mobilnega telefona
03.08.2022

Kar 79,45 odstotka Slovencev danes do spletnih vsebin dostopa prek mobilnega telefona, kaže najnovejša iPROMova analiza o tehnoloških značilnostih naprav, s katerimi spletni uporabniki dostopajo do digitalnih medijev. Mobilni dostop je od junija lani do letošnjega junija rasel z upočasnjeno stopnjo rasti, in sicer je zabeležil rast za pet odstotnih točk.

slikaTudi Xiaomi naj bi delal na telefonu s senzorjem 200 MP
01.08.2022

Motorola ni edino podjetje, ki dela na telefonu s kamero 200 MP - Digital Chat Station poroča, da je na poti telefon s senzorjem 200 MP, čipovjem Snapdragon 8+ Gen 1, zaslonom 120 Hz in baterijo 5 000 mAh.

članki

Semantika predstavila spletni portal Museums.si in mobilne aplikacije


25.04.2012
Objavil: Dare Gliha

Semantika d.o.o., start-up podjetje, ki se ukvarja z razvojem in implementacijo informacijskih storitev, je na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport predstavilo osrednji slovenski muzejski portal Museums.si in mobilne aplikacije.

Portal predstavlja muzeje in galerije po Sloveniji, nudi podrobne informacije o njihovih zbirkah, razstavah in dogodkih. »V bazi je danes zabeleženih že več 20.000 predmetov, predstavlja aktivnosti več kot 50 ustanov na enem mestu, zanimanje javnosti pa je veliko. Samo lani smo zabeležili 140.000 obiskovalcev, številka pa mesečno raste. Portal je na voljo v slovenskem in angleškem jeziku,« je ob predstavitvi dejal vodja razvoja podjetja Semantika Sašo Zagoranski. Predstavili so tudi brezplačni mobilni aplikaciji, v začetku za iPad in iPhone, kmalu pa bodo na voljo tudi na drugih platformah.

Prvi zametki portala segajo v leto 2006, ko je portal deloval kot Spletna galerija povezana z muzejskim informacijskim sistemom Galis. Leta 2010 se je portal preimenoval v Museums.si, deležen je bil prenove, danes pa so osnovni platformi dodane nove funkcionalnosti, ki so podprte tudi z mobilnimi aplikacijami. »Letos smo postali SPECTRUM partner in smo se tako pridružili strokovni skupnosti, ki razvija SPECTRUM, mednarodno priznani standard za muzejsko dokumentacijo. S tem se bodo prizadevanja za poenotenje in standardizacijo še okrepila, program Galis pa bo certificiran za prejem naziva SPECTRUM Compliant,« dodaja Zagoranski. Galis je program za vodenje muzejske dokumentacije v Sloveniji, ki ga uporablja že približno 50 slovenskih muzejev in galerij.

Museums.si z zbranimi informacijami o muzejih, galerijah, zbirkah in predmetih, razstavah in dogodkih, ohranja kulturno dediščino in veča promocijo slovenskih muzejev in galerij. Podatke večinoma vpisujejo muzeji in galerije sami prek dokumentacijskega sistema Galis. Obiskovalcem je na voljo že več kot 20.000 predmetov, pregled količine podatkov pa olajša zmogljiv iskalnik s številnimi filtri. Uporaba mobilnih aplikacij narašča, zato je prav, da tudi muzeji ponudijo obveščanje javnosti prek mobilnih aplikacij, delujejo pa lahko tudi avdio vodnik in omogočajo trženje digitalnih vsebin. Semantika je pripravila serijo mobilnih aplikacij Museums SI, ki vsebine spletnega portala Museums.si predstavljajo tudi uporabnikom mobilnih naprav. »Na voljo so aplikacije za iPhone, iPad in Windows Phone 7, v pripravi pa sta tudi aplikaciji za Android in Windows 8. Aplikacije izkoriščajo GPS funkcionalnost in uporabnikom predstavijo muzeje v njegovi bližini, označijo lokacijo in pot na zemljevidu. Omogočajo ocenjevanje muzejev in galerij, shranjevanje priljubljenih vsebin in nudijo avdio vodnike,« opisuje Zagoranski. Mobilne aplikacije Museums SI so brezplačne in že na voljo v mobilnih trgovinah.

Portal Museums.si je bil v letošnjem letu popolnoma prenovljen, do konca leta pa načrtujejo izboljšano povezavo s programom Galis, spletni urejevalnik podatkov za vnos podatkov preko spleta ter nekaj dodatnih funkcionalnosti za uporabnike portala. »Za lažji pregled in bolj prijazno brskanje načrtujemo vpeljati tudi nove module kot so prijava uporabnika, označevanje priljubljenih vsebin, ocenjevanje muzejev, povezava s socialnimi omrežji … V letu 2011 je spletni portal obiskalo 140.000 obiskovalcev, v letu 2012 pa mesečno beležimo povprečno 12.000 obiskov in 40.000 ogledov strani,« dodaja vodja razvoja Semantike. V kratkem bo vzpostavljena tudi muzejska spletna trgovina, ki bo med drugim omogočala tudi nakup vstopnic.

Semantika je tudi partner v mednarodnem projektu Europeana Inside, evropskem konzorciju muzejev, arhivov, ustanov za varstvo kulturne dediščine in ponudnikov programske opreme, ki bodo pod vodstvom Collections Trust-a razvijali infrastrukturo in orodja za agregacijo in ponovno uporabo zbirk kulturne dediščine. V letu 2011 je Semantika pridobila tudi naziv Microsoft Gold Certified Partner.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki