marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaQualcomm bo Snapdragon 8 Gen 2 predstavil novembra
10.08.2022

Qualcomm je razkril datum naslednjega dogodka Snapdragon Summit, ki vedno poteka na Havajih. Običajno je sicer potekal decembra, letos pa bo ta tridnevni dogodek potekal od 15. do 17. novembra.

slikaApple se v ZDA sooča s potencialno skupinsko tožbo zaradi praks Apple Pay
08.08.2022

Kreditna družba Affinity Credit Union iz Iowe toži Apple zaradi domnevnega protikonkurenčnega ravnanja pri upravljanju storitve Apple Pay. To se lahko spremeni v skupinsko tožbo in je podobno tožbi, ki je bila lani vložena v EU.

slikaWhatsApp sedaj uradno podpira prenos klepeta med iOS in Androidom
05.08.2022

WhatsApp je testiral prenos zgodovine klepetov med Androidom in iOS, sewdaj pa je končno uradno omogočil polno funkcionalnost. Doslej je bilo mogoče zgodovino klepetov med ekosistemi prenesti le s pomočjo nekaterih orodij za prenos podatkov tretjih oseb, vendar te metode običajno niso brezplačne.

slikaSkoraj osem od desetih Slovencev do spleta dostopa prek mobilnega telefona
03.08.2022

Kar 79,45 odstotka Slovencev danes do spletnih vsebin dostopa prek mobilnega telefona, kaže najnovejša iPROMova analiza o tehnoloških značilnostih naprav, s katerimi spletni uporabniki dostopajo do digitalnih medijev. Mobilni dostop je od junija lani do letošnjega junija rasel z upočasnjeno stopnjo rasti, in sicer je zabeležil rast za pet odstotnih točk.

slikaTudi Xiaomi naj bi delal na telefonu s senzorjem 200 MP
01.08.2022

Motorola ni edino podjetje, ki dela na telefonu s kamero 200 MP - Digital Chat Station poroča, da je na poti telefon s senzorjem 200 MP, čipovjem Snapdragon 8+ Gen 1, zaslonom 120 Hz in baterijo 5 000 mAh.

članki

Samsungov novi štirijedrni procesor za aplikacije poganja napredne nabore funkcij


27.04.2012
Objavil: Dare Gliha

Podjetje Samsung Electronics je predstavilo prvi štirijedrni procesor za aplikacije, ki temelji na tehnologiji nizkoenergijskih procesov High-k Metal Gate (HKMG). Podlaga za močan, a energijsko učinkovit procesor Exynos 4 Quad je tehnologija ARM CORTEXTM A9 quad-core.

Zmogljivost tega procesorja, ki presega 1,4 GHz in je najvišja doslej, omogoča arhitektom sistemske ravni, da integrirajo maksimalno energijsko učinkovite elemente v pametne telefone in tablične računalnike, to pa pomeni dvojno procesorsko moč ob 20 odstotkov nižji porabi električne energije v primerjavi s predhodnikom Exynos 4 Dual, ki je temeljil na 45-nm tehnologiji.

»Štirijedrni procesor omogoča fenomenalne možnosti večopravilnosti, ki presegajo kateri koli procesor z enojnim ali dvojnim jedrom. Ker si vsa jedra delijo eno samo baterijo, sta možnost upravljanja porabe ter učinkovitost ob omejeni kapaciteti baterij nujni za prenosne računalniške naprave,« je komentiral g. Taehoon Kim, član upravnega odbora System LSI marketing, Device Solutions (rešitve za naprave) v podjetju Samsung Electronics. »Exynos 4 Quad bo zadovoljil potrebe po visoki zmogljivosti, ki izhajajo iz raznolikih zahtev uporabnikov glede funkcionalnosti mobilnih naprav danes, hkrati pa bo prispeval k nižji porabi električne energije.«

Večjedrni procesorji omogočajo boljše delovanje ter izvedbo več opravil v krajšem času. Tako lahko opravilo, kot je pretakanje video vsebin poteka na enem jedru, medtem ko ostala jedra istočasno v ozadju nadgrajujejo aplikacije, se priklapljajo na splet ter izvajajo protivirusni pregled. K učinkovitosti Exynosa 4 Quad veliko prispeva način delovanja z vzporednim procesiranjem ter nujnim deljenjem obremenitve med štirimi jedri. Tako je novi procesor še posebej primeren za zahtevne aplikacije, kot so 3D igre, urejanje video posnetkov ter simulacije z veliko mero izračunavanja.

Zahvaljujoč nizkoenergijskemu procesu 32 nm HKMG ter energijsko varčni obliki in izdelavi ima Exynos 4 Quad dvakratno procesorsko zmogljivost v primerjavi z Exynos 4 Dual, ki temelji na 45-nm procesu, hkrati pa porabi 20 odstotkov manj električne energije. Da bi izboljšali učinkovitost porabe, je Samsung uvedel zmožnost priklopa med delovanjem (t.i. hot plugging) in tako podprl vklop in izklapljanje posameznih jeder, kot tudi dinamično spreminjanje napetosti in frekvence za vsako jedro posebej (DVFS). S spreminjanjem obremenitve jeder se spreminjata tudi napetost in frekvenca oz. takt delovanja.

Ker ima identične dimenzije (12 mm x 12 mm x 1,37 mm), je Exynos 4 Quad povsem združljiv s procesorjem Exynos 4 Dual, ki temelji na 32-nm procesni tehnologiji. Ta združljivost omogoča izdelovalcem mobilnih naprav, da nemudoma sprejmejo novo rešitev brez dodatnih stroškov ali dodatnega projektiranja in načrtovanja. Poleg tega je v nov procesor vgrajena tudi strojna naprava za kodiranje video posnetkov v formatu Full HD ob 30 sličicah na sekundo ter visoki ločljivosti 1080p, tako za snemanje kot za predvajanje. Procesor ponuja tudi vgrajeni vmesnik procesorja za vizualne signale, ki omogoča visokokakovostno delovanje kamere, kot tudi vmesnik HDMI 1.4 za oster in jasen prenos multimedijskih vsebin.

Samsung je razvil tudi čip za upravljanje porabe PMIC S5M8767, preko katerega poteka napajanje procesorja Exynos 4 Quad. Vanj so vgrajene različne komponente, med katerimi je devet visoko učinkovitih pretvornikov za zniževanje napetosti, ki jih je mogoče programirati ter 28 regulatorjev LDO, vse to pa se nahaja v majhnem prostoru (5,0 mm x 5,0 mm x 0,4 mm). S5M8767 je izdelan tako, da povečuje ali zmanjšuje dinamično napetost v odvisnosti od hitrosti takta v korakih po 6,25 mV. Tako uravnava napajanje z električno energijo in podaljšuje trajanje delovanja med dvema polnjenjema baterije na ravni celotnega sistema.

Exynos 4 Quad je že v proizvodnji in njegova uporaba je najprej načrtovana za Samsungove nove pametne telefone Galaxy, ki bodo uradno najavljeni v mesecu maju. Samsungov procesor Exynos 4 Quad pa bo gotovo zanimiv tudi drugim večjim izdelovalcem pametnih telefonov.

»Procesor za aplikacije je ključen element pri zagotavljanju doživetja, primerljivega z osebnim računalnikom, na prenosnih napravah. Samsungova naslednja naprava iz družine Galaxy, ki bo uradno predstavljena kmalu, ponuja brezkompromisno zmogljivost ter doslej še ne videne možnosti večopravilnosti – vse to zahvaljujoč zmogljivosti procesorja Exynos 4 Quad ter učinkoviti tehnologiji upravljanja porabe,« pojasnjuje Hankil Yoon, član upravnega odbora Product Strategy Team (ekipe za strategijo proizvodov), Samsungovega podjetja za mobilne komunikacije.

Lani je Samsung predstavil novo spletišče, namenjeno njihovemu procesorju Exynos. Nova mikro spletna stran, ki je namenjena omogočanju preproste komunikacije s partnerji v panogi ter končnimi uporabniki, vas bo še nekoliko približala izjemnemu doživetju, ki ga odpira Exynos, zagotavlja pa tudi informacije o proizvodu, uporabniški izkušnji ter promocijskih dogodkih. Dodatne informacije najdete na naslovu http://www.samsung.com/exynos.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki