marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaSamsung predstavil nov senzor za ure BioActive
19.07.2024

Samsung vodi inovacije digitalnega zdravja in pomaga spremljati zdravje, dobro formo in kondicijo z združevanjem vpogledov ter meritev, da bi uporabnikom omogočil jasno in podrobno izkušnjo dobrega počutja.

slikaBaterija iPhona 16 Pro Max z večjo gostoto baterijskih celic
17.07.2024

Apple si prizadeva najti način za lažjo zamenjavo baterij iPhonov, da bi zadostili predpisom EU. Podjetje bo lepilne zavihke, ki držijo baterijo na mestu, nadomestilo s kovinskim držalom, ki se odpre ob električnem udarcu, kar poimenujejo električno povzročena odstranitev lepila.

slikaSamsung Galaxy Z Flip6 Olympic Edition ekskluzivno za tekmovalce olimpijskih iger
15.07.2024

Samsung je predstavil olimpijsko izdajo svojega novega pametnega telefona Galaxy Z Flip6, ki je posebej zasnovan in prilagojen za vse športnike, ki bodo tekmovali na prihajajočih olimpijskih in paraolimpijskih igrah v Parizu 2024.

slikaHONOR najavil novi funkciji AI Defocus Eye Protection in AI Deepfake Detection
12.07.2024

HONOR je razkril dve inovaciji umetne inteligence v napravah, ki sta ustvarjeni za krepitev moči posameznikov in uvedbo nove ravni varnosti uporabnikov. Na sejmu MWC Šanghaj so namreč predstavili svoje najnovejše dosežke na področju umetne inteligence, usmerjene v človeka, in sicer AI Defocus Eye Protection in AI Deepfake Detection.

članki

Samsung in TSMC bosta ohranila 2nm proizvodnjo čipov v svojih državah


12.02.2024
Objavil: Dare Gliha

Vodilna proizvajalca čipov Samsung in TSMC že pripravljata načrte za svojo 2nm proizvodnjo. Po nedavnem poročilu časnikov SCMP (South China Morning Post) in Korean Times namerava Samsung naslednje leto začeti 2nm proizvodnjo v Južni Koreji.

Podjetje bo do leta 2047 vložilo tudi skupno 500 bilijonov KRW (371 milijard dolarjev) za "mega obrat" polprevodnikov v bližini Seula, ki ga bo sestavljalo 13 obratov za proizvodnjo čipov in trije raziskovalni obrati, v katerih bo potekala proizvodnja 2nm.

TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited) namerava zgraditi obrate za proizvodnjo 2nm čipov in znanstvene parke v Hsinchu in Kaohsiungu na Tajvanu ter še en obrat v Taichungu, vendar še čaka na odobritev vlade.

Čeprav nobeno od podjetij ni povsem opustilo svojih proizvodnih projektov v drugih državah, je bil napredek počasen in obremenjen s težavami. ZDA so znane po zakonu CHIPS in zakonu o znanosti, ki za subvencije namenja 53 milijard dolarjev. Izplačila iz omenjenega sklada so bila očitno počasna. Poleg tega se obe podjetji soočata s pomanjkanjem lokalnih talentov. Lokalni sindikati so podjetju TSMC tudi preprečili uvoz strokovnjakov s Tajvana.

Kljub temu ima TSMC v Arizoni v gradnji dve tovarni čipov, ki naj bi leta 2024 začeli izdelovati 4nm, leta 2026 pa 3nm čipe. Če seveda ne bo prišlo do nadaljnjih ovir. Samsung že od leta 2021 gradi svojo tovarno v Teksasu, vredno 17 milijard dolarjev, vendar je bil napredek počasen, poleg tega pa naj bi obdelovala le 4nm vozlišča.

Širitev je bila počasnejša ali celo ni potekala v drugih krajih, kot so Evropa, Japonska in Indija, ki so prav tako razkrili načrte za subvencioniranje proizvodnje polprevodnikov. Čeprav je bil dosežen določen napredek in se ta že izvaja, se bo diverzifikacija proizvodnje najsodobnejših čipov po pričakovanjih izkazala za zelo zahteven izziv.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki