marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaV Googlovem klepetu boste lahko klepetali z uporabniki storitev Slack in Microsoft Teams
26.04.2024

Google svojo aplikacijo za klepet odpira tudi drugim platformam, kot sta Slack in Microsoft Teams. Nova integracija vam omogoča, da sporočate uporabnikom v aplikacijah Slack in Teams, ne da bi vam bilo treba preklapljati med aplikacijami.

slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

članki

Samsung in TSMC bosta ohranila 2nm proizvodnjo čipov v svojih državah


12.02.2024
Objavil: Dare Gliha

Vodilna proizvajalca čipov Samsung in TSMC že pripravljata načrte za svojo 2nm proizvodnjo. Po nedavnem poročilu časnikov SCMP (South China Morning Post) in Korean Times namerava Samsung naslednje leto začeti 2nm proizvodnjo v Južni Koreji.

Podjetje bo do leta 2047 vložilo tudi skupno 500 bilijonov KRW (371 milijard dolarjev) za "mega obrat" polprevodnikov v bližini Seula, ki ga bo sestavljalo 13 obratov za proizvodnjo čipov in trije raziskovalni obrati, v katerih bo potekala proizvodnja 2nm.

TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited) namerava zgraditi obrate za proizvodnjo 2nm čipov in znanstvene parke v Hsinchu in Kaohsiungu na Tajvanu ter še en obrat v Taichungu, vendar še čaka na odobritev vlade.

Čeprav nobeno od podjetij ni povsem opustilo svojih proizvodnih projektov v drugih državah, je bil napredek počasen in obremenjen s težavami. ZDA so znane po zakonu CHIPS in zakonu o znanosti, ki za subvencije namenja 53 milijard dolarjev. Izplačila iz omenjenega sklada so bila očitno počasna. Poleg tega se obe podjetji soočata s pomanjkanjem lokalnih talentov. Lokalni sindikati so podjetju TSMC tudi preprečili uvoz strokovnjakov s Tajvana.

Kljub temu ima TSMC v Arizoni v gradnji dve tovarni čipov, ki naj bi leta 2024 začeli izdelovati 4nm, leta 2026 pa 3nm čipe. Če seveda ne bo prišlo do nadaljnjih ovir. Samsung že od leta 2021 gradi svojo tovarno v Teksasu, vredno 17 milijard dolarjev, vendar je bil napredek počasen, poleg tega pa naj bi obdelovala le 4nm vozlišča.

Širitev je bila počasnejša ali celo ni potekala v drugih krajih, kot so Evropa, Japonska in Indija, ki so prav tako razkrili načrte za subvencioniranje proizvodnje polprevodnikov. Čeprav je bil dosežen določen napredek in se ta že izvaja, se bo diverzifikacija proizvodnje najsodobnejših čipov po pričakovanjih izkazala za zelo zahteven izziv.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki