marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaNova posodobitev One UI 6.1 prinaša Galaxy AI v več naprav Galaxy
24.02.2024

Samsung je napovedal razpoložljivost funkcij Galaxy AI v več napravah Galaxy z novo posodobitvijo One UI 6.1, ki je namenjena nadaljnji demokratizaciji mobilne umetne inteligence. Posodobitev bo na voljo v serijah Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 in Tab S9 ter se bo začela uvajati konec marca.

slikaApple Watch Ultra z zaslonom microLED bo na voljo šele leta 2027
23.02.2024

O prihajajoči Applovi uri Watch Ultra z zaslonom microLED smo že veliko slišali, vendar vsako poročilo, ki se pojavi, kaže bolj pesimistično sliko. Najnovejša ocena prihaja iz korejskega portala The Elec in kaže, da bo Applova pametna ura višjega razreda s tehnologijo microLED prišla šele leta 2027.

slikaSpotify prvič presegel 600 milijonov aktivnih uporabnikov
21.02.2024

Podjetje Spotify je objavilo četrtletno poročilo in podatki so obetavni. V zadnjih treh mesecih je platforma za pretakanje povečala število aktivnih mesečnih uporabnikov (MAU) za 28 milijonov, s čimer je presegla svoja pričakovanja in dosegla 600 milijonov, kar je za švedsko podjetje nov rekord.

slikaXiaomi in Leica ustanavljata inštitut
20.02.2024

Ustanovitev inštituta Xiaomi x Leica Optical, katerega jedro so optične tehnologije, pomeni pomemben mejnik v industriji pametnih telefonov, saj bo združeval vrsto interdisciplinarnih znanosti, vključno z umetno inteligenco in fotografijo.

članki

Samsung in TSMC bosta ohranila 2nm proizvodnjo čipov v svojih državah


12.02.2024
Objavil: Dare Gliha

Vodilna proizvajalca čipov Samsung in TSMC že pripravljata načrte za svojo 2nm proizvodnjo. Po nedavnem poročilu časnikov SCMP (South China Morning Post) in Korean Times namerava Samsung naslednje leto začeti 2nm proizvodnjo v Južni Koreji.

Podjetje bo do leta 2047 vložilo tudi skupno 500 bilijonov KRW (371 milijard dolarjev) za "mega obrat" polprevodnikov v bližini Seula, ki ga bo sestavljalo 13 obratov za proizvodnjo čipov in trije raziskovalni obrati, v katerih bo potekala proizvodnja 2nm.

TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited) namerava zgraditi obrate za proizvodnjo 2nm čipov in znanstvene parke v Hsinchu in Kaohsiungu na Tajvanu ter še en obrat v Taichungu, vendar še čaka na odobritev vlade.

Čeprav nobeno od podjetij ni povsem opustilo svojih proizvodnih projektov v drugih državah, je bil napredek počasen in obremenjen s težavami. ZDA so znane po zakonu CHIPS in zakonu o znanosti, ki za subvencije namenja 53 milijard dolarjev. Izplačila iz omenjenega sklada so bila očitno počasna. Poleg tega se obe podjetji soočata s pomanjkanjem lokalnih talentov. Lokalni sindikati so podjetju TSMC tudi preprečili uvoz strokovnjakov s Tajvana.

Kljub temu ima TSMC v Arizoni v gradnji dve tovarni čipov, ki naj bi leta 2024 začeli izdelovati 4nm, leta 2026 pa 3nm čipe. Če seveda ne bo prišlo do nadaljnjih ovir. Samsung že od leta 2021 gradi svojo tovarno v Teksasu, vredno 17 milijard dolarjev, vendar je bil napredek počasen, poleg tega pa naj bi obdelovala le 4nm vozlišča.

Širitev je bila počasnejša ali celo ni potekala v drugih krajih, kot so Evropa, Japonska in Indija, ki so prav tako razkrili načrte za subvencioniranje proizvodnje polprevodnikov. Čeprav je bil dosežen določen napredek in se ta že izvaja, se bo diverzifikacija proizvodnje najsodobnejših čipov po pričakovanjih izkazala za zelo zahteven izziv.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki