marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaMicrosoft Teams bo v telefone iPhone prinesel funkcijo walkie-talkie
29.03.2024

Microsoftova aplikacija Teams bo v skladu z razvojnim načrtom maja prinesla funkcionalnost walkie-talkie na Applove telefone iPhone. Pri tem bo uporabljeno Applovo ogrodje Push-to-Talk, ki bo omogočalo uporabo walkie-talkiejev v aplikaciji Teams.

slikaSamsung blizu pridobitve 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev
27.03.2024

Po poročanju agencije Reuters bo Samsung od ameriške vlade kmalu prejel 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev za širitev svojih tovarn za proizvodnjo čipov v ZDA. Nova nepovratna sredstva bodo del zakona CHIPS in zakona o znanosti, ki odobrava več kot 280 milijard dolarjev sredstev za spodbujanje raziskav in proizvodnje polprevodnikov v ZDA.

slikaXiaomijev prilagojeni čisti dobiček za leto 2023 se je povečal za 126,3 odstotka
25.03.2024

Xiaomi je objavil svoje revidirane konsolidirane rezultate za leto 2023. Skupni prihodek skupine je znašal 271,0 milijarde RMB, medtem ko se je njen prilagojeni čisti dobiček povečal za 126,3 % in dosegel 19,3 milijarde RMB. Povečanje prilagojenega čistega dobička je močno preseglo pričakovanja trga in pomeni drugo najvišjo raven dobičkonosnosti od uvrstitve skupine na borzo.

slikaMediatek konec leta 2023 najbolj prevladujoč ponudnik čipov
22.03.2024

Canalys je objavil poročilo o trgu pametnih telefonov v četrtem četrtletju 2023 z razdelitvijo po prodajalcih procesorjev. Analiza je pokazala, da je Mediatek v zadnjem četrtletju lanskega leta poganjal več naprav kot katerikoli drug proizvajalec čipov, in sicer z 21-odstotnim medletnim povečanjem.

članki

Podjetje Samsung Electronics objavilo rezultate za prvo četrtletje 2012


04.05.2012
Objavil: Thomas Bergant

Podjetje Samsung Electronics je včeraj objavilo, da so njihovi konsolidirani prihodki v prvem četrtletju tega leta, ki se je zaključilo 31. marca 2012, znašali 45.270 milijard korejskih wonov, kar je 22 odstotkov več kot v prvem četrtletju lanskega leta.

V tem četrtletju je konsolidirani dobiček iz poslovanja dosegel rekordnih 5.850 milijard wonov, kar predstavlja 98-odstotno medletno rast. Konsolidirani čisti dobiček v obdobju od januarja do marca je znašal 5.050 milijard wonov. Kljub padcu prodaje polprevodniških čipov in TV sprejemnikov zaradi sezonskih vplivov je povečanje dobičkonosnosti prodaje ekranov in mobilnih telefonov četrtletne marže na ravni dobička iz poslovanja potisnilo navzgor za 1,7 odstotne točke na 12,9 odstotka.

V napovedi rezultatov, objavljeni 6. aprila, je Samsung konsolidirane prihodke za prvo četrtletje ocenil na 45.000 milijard wonov, dobiček iz poslovanja pa na približno 5.800 milijard wonov.

Samsungove dobre rezultate v tem četrtletju je poganjal predvsem segment informacijske tehnologije ter mobilnih komunikacij, ki ga sestavljajo štiri poslovna področja: mobilne komunikacije, telekomunikacijski sistemi, rešitve informacijske tehnologije (IT) ter digitalni zajem slike. Še posebej je k dobičkonosnosti podjetja prispevala znatna rast na področju mobilnih komunikacij, znotraj katere je bila nadvse uspešna prodaja paradnih naprav GALAXY Note ter GALAXY S II.

Konsolidirani dobiček iz poslovanja za poslovno področje informacijske tehnologije in mobilnih komunikacij je znašal 4.270 milijard wonov ob prihodkih 23.220 milijard wonov. Poslovno področje ekranov je v prvem četrtletju leta okrevalo in doseglo dobiček iz poslovanja v znesku 280 milijard wonov, predvsem na račun višjega povpraševanja po ekranih za tablične računalnike, TV sprejemnike 3D/LED ter ekranih OLED višjega razreda, pri katerih so tudi marže visoke.

"Kljub težavnim poslovnim okoljem in sezonsko nizkem povpraševanju po večjih proizvodih, kot so osebni računalniki ter TV sprejemniki, smo v času globalnega gospodarskega upada zahvaljujoč svojim diferenciranim proizvodom ter vodilnemu položaju na področju tehnologije, dosegli rekordne četrtletne rezultate. Previdno pričakujemo nadaljevanje tega trenda naših dobičkov v prihodnosti, ko bo konkurenca na naših glavnih poslovnih področjih še ostrejša," je komentiral g. Robert Yi, član upravnega odbora ter vodja oddelka za odnose s finančnimi javnostmi.

V drugem četrtletju Samsung pričakuje izboljšanje dobičkonosnosti prodaje čipov na račun višjih cen čipov za delovni spomin PC DRAM ter širitve nove kategorije proizvodov s procesorji za mobilne aplikacije na podlagi 32-nanometrske tehnologije. Samsung prav tako namerava izboljšati konkurenčnost svojih mobilnih telefonov s predstavitvijo novih pametnih telefonov visokega razreda ter s krepitvijo celotnega nabora proizvodov in prisotnostjo na hitro rastočih trgih.

Investicije v osnovna sredstva v prvem četrtletju v znesku 7.800 milijard wonov
Investicije v osnovna sredstva so v prvem četrtletju znašale 7.800 milijard wonov; od tega je bilo 5.800 milijard wonov investiranih na poslovnem področju polprevodnikov ter 1,3 milijarde wonov na področju ekranov.

Na začetku leta je Samsung oznanil, da namerava v letu 2012 za investicije v osnovna sredstva nameniti skupno 25.000 milijard wonov. Od tega bo petnajst tisoč milijard wonov investiranih na poslovnem področju polprevodnikov, ki zajema spominske module in sistemske čipe LSI. V segmentu ekranov je za investicije namenjenih 6.600 milijard wonov.

Organizacijske spremembe
Od prvega četrtletja tega leta naprej bodo finančna razkritja v tem poslovnem segmentu odražala tudi organizacijske spremembe, do katerih je prišlo v decembru 2011. Tako bomo poročali o prihodkih in dobičkih poslovnega področja rešitev za naprave, ki bo obsegalo segmenta polprevodnikov in ekranov, in področja digitalnih medijev in komunikacij, ki bo obsegalo divizijo informacijske tehnologije in mobilnih komunikacij ter divizijo zabavne elektronike.

Divizija informacijske tehnologije in mobilnih komunikacij vključuje mobilne komunikacije, telekomunikacijske sisteme, rešitve informacijske tehnologije ter digitalni zajem slike. Zabavna elektronika pa obsega vizualne naprave ter digitalne aparate.

Sezonski faktorji dušili povpraševaje po čipih
Samsungovo poslovno področje polprevodnikov, ki obsega spominske module in sistemske čipe LSI, za prvo četrtletje poroča o dobičku iz poslovanja v višini 760 milijard korejskih wonov. Prihodki so se v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta zmanjšali za 13% na 7.980 milijard wonov.

V obdobju, ko je na račun sezonskih vplivov povpraševanje običajno nižje, je bilo to še šibkejše od pričakovanega, poleg tega pa je prišlo tudi to globalnega krča v ponudbi trdih diskov, hkrati z nizkim povpraševanjem po čipih DRAM za namizne računalnike in presežno ponudbo mobilnih čipov DRAM. Vse to je negativno vplivalo na marže in tako je dejavnost spominskih čipov utrpela padec prihodkov na 4.890 milijard wonov. Cene spominskih modulov NAND so ostale nizke zaradi šibkega povpraševanja, poleg tega pa so v ta kanal trga prihajali proizvodi iz zgodnje faze premika v geometriji.

Kljub neugodnim tržnim razmeram pa je Samsungovo dejavnost čipov poganjalo močno povpraševanje po spominskih enotah DRAM za strežnike, kot tudi širitev spleta proizvodov z dodano vrednostjo, kot so proizvodi na podlagi 30-nanometrske in 20-nanometrske tehnologije. Rast naročil za trde diske SSD ter multimedijske kartice eMMC je prav tako prispevala k uspešni ublažitvi učinka tržnega primeža na dejavnost čipov.

Pričakovati je, da se bo globalno pomanjkanje ponudbe trdih diskov v drugem četrtletju umirilo ter da bo povpraševanje po posebnih proizvodih DRAM, vključno s spominskimi enotami DRAM za mobilne naprave in strežnike močno. Po drugi strani bo višja konkurenca med proizvajalci čipov v 30-nanometrskem razredu vodila do padca cen.

V drugem četrtletju je Samsung pripravljen povečati ponudbo visoko zmogljivih in energijsko učinkovitih spominskih enot DRAM za strežnike, ki temeljijo na naši rešitvi za "zeleni" spomin. V segmentu spominskih enot NAND bodo rast spodbudili s širitvijo v 20-nanometrskem razredu. Prodaja vizualnih senzorjev CMOS bo v obdobju od aprila do junija ostala visoka, saj je pričakovati, da bo tudi povpraševanje po pametnih telefonih, opremljenih s kamerami ali fotoaparati z visoko ločljivostjo precej močno.

Dejavnost ekranov se je zavihtela do dobička
Pri dobičku iz poslovanja v dejavnosti ekranov je prišlo do preobrata glede na prejšnje četrtletje, saj je ta prvem četrtletju leta znašal 280 milijard wonov ob prihodkih 8.540 milijard wonov.

Čeprav je prvo četrtletje leta zaradi sezonskih vplivov tradicionalno šibkejše in kljub nadaljnji ekonomski stagnaciji v Evropi ter pomanjkanju ponudbe v dejavnosti namiznih računalnikov, je Samsung uspel izboljšati dobičkonosnost svoje dejavnosti ekranov, predvsem s širitvijo prodaje ekranov visokega razreda, kot so zasloni LED TV ter 3D, to pa je celotno prodajo ekranov za TV sprejemnike povečalo za približno četrtino glede na enako obdobje prejšnjega leta. Višja prodaja ekranov z visoko ločljivostjo za tablične računalnike ter ekranov OLED za pametne telefone je prispevala tudi k povečanju dobička v prvem četrtletju.

Čeprav bo trg ekranov za monitorje še naprej stagniral, pa si obetajo višje povpraševanje po ekranih za tablične in prenosne računalnike na račun sezonskih dejavnikov, povezanih z izobraževalnimi procesi. Hkrati pričakujejo rast prodaje ekranov za TV sprejemnike zaradi razprodaj ob kitajskem prazniku dela ter Olimpijskih iger v Londonu.

S premikom k ustanovitvi podjetja Samsung Display Corporation se bo dobičkonosnost še povečala zahvaljujoč širitvi prodaje ekranov visokega razreda, kot so ekrani 3D, veliki ekrani ter ekrani LED, hkrati pa je pričakovati, da bo povpraševanje po pametnih telefonih še naprej spodbujalo prodajo ekranov OLED.

Dobički so sloneli na dobri prodaji pametnih naprav
Divizija informacijske tehnologije (IT) in mobilnih komunikacij, ki vključuje mobilne komunikacije, telekomunikacijske sisteme, rešitve informacijske tehnologije ter digitalni zajem slike, je v prvem četrtletju zabeležila dobiček iz poslovanja v znesku 4.270 milijard wonov. Prihodki iz prodaje so dosegli 23.220 milijard wonov, od česar je enota mobilnih naprav prispevala 18.900 milijard, kar predstavlja 86 odstotno medletno rast.

Rast naročil Samsungovih paradnih naprav GALAXY Note in GALAXY S II ter drugih mobilnih naprav višjega razreda je omogočila visoke donose. Še posebej močna je bila rast na Kitajskem, v Srednji in Južni Ameriki, na Bližnjem vzhodu ter v Afriki.

Pričakujejo, da se bo močan trend Samsungove rasti nadaljeval v drugem četrtletju, še posebej po predstavitvi naslednjega mobilnika GALAXY, ki bo danes, 3. maja, v Londonu.

Dejavnost telekomunikacij je rasla tako z vidika prihodkov kot dobička iz poslovanja, predvsem na račun rasti opreme LTE (dolgoročna evolucija) za širokopasovne brezžične povezave. V dejavnosti rešitev informacijske tehnologije je povečanje prodaje proizvodov srednjega do visokega razreda, med katerimi so tudi osebni računalniki in tiskalniki, izboljšala dobiček glede na prejšnje četrtletje.

Pričakujejo, da se bo vodilni položaj na področju tehnologije LTE na trgu ZDA še okrepil ter da bodo vstopili tudi v druge države, ki bodo uvedle to storitev.

Rast dobičkonosnosti na račun prodaje TV sprejemnikov višjega razreda
Samsungova dejavnost zabavne elektronike, ki obsega vizualne naprave ter digitalne naprave, je v prvem četrtletju zabeležila dobiček iz poslovanja v znesku 530 milijard wonov, kar je 550 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ob prihodkih v višini 10.670 milijard wonov.

Čeprav so zaradi sezonskega vpliva prihodki nižji kot v prejšnjem četrtletju, so ob močni prodaji TV sprejemnikov visokega razreda na razvitih trgih ter TV sprejemnikov LED na hitro rastočih trgih naša naročila prehitela rast celotnega trga in tako privedla do strme rasti dobičkonosnosti. Med vidnejšimi dogodki v tem četrtletju je bilo medletno povečanje prodaje Samsungove paradne serije TV sprejemnikov 7000/8000 za več kot 50 odstotkov, medtem ko je dejavnost digitalnih naprav izboljšala svojo dobičkonosnost tako medletno kot glede na prejšnje četrtletje, in sicer s povečanjem deleža prodaje v višjem razredu.

V drugem četrtletju pričakujejo rast trga TV sprejemnikov z ravnim zaslonom za okrog pet odstotkov na račun višjega povpraševanja iz hitro rastočih trgov ter povečanje prodaje TV sprejemnikov LED, ki naj bi po napovedih predstavljalo več kot 60 odstotkov celotnega trga TV sprejemnikov v tem četrtletju. Na hitro rastočih trgih namerava Samsung okrepiti svojo prisotnost z modeli TV sprejemnikov LED, ki bodo specifični za posamezne regije, medtem ko bodo pametne televizije z izboljšanimi funkcijami ohranile vodilni položaj podjetja na razvitih trgih.

Na področju digitalnih naprav pričakujejo povečanje povpraševanja pod vplivom rasti na hitro rastočih trgih. Samsung si bo v drugem četrtletju prizadeval izboljšati dobičkonosnost z izboljšanjem učinkovitosti raziskav in razvoja, povečevanjem prodaje proizvodov višjega razreda ter prodaje na hitro rastočih trgih, kot tudi izkoriščanjem sezonsko močnega povpraševanja po klimatskih napravah.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki