marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaSamsung predstavil nov senzor za ure BioActive
19.07.2024

Samsung vodi inovacije digitalnega zdravja in pomaga spremljati zdravje, dobro formo in kondicijo z združevanjem vpogledov ter meritev, da bi uporabnikom omogočil jasno in podrobno izkušnjo dobrega počutja.

slikaBaterija iPhona 16 Pro Max z večjo gostoto baterijskih celic
17.07.2024

Apple si prizadeva najti način za lažjo zamenjavo baterij iPhonov, da bi zadostili predpisom EU. Podjetje bo lepilne zavihke, ki držijo baterijo na mestu, nadomestilo s kovinskim držalom, ki se odpre ob električnem udarcu, kar poimenujejo električno povzročena odstranitev lepila.

slikaSamsung Galaxy Z Flip6 Olympic Edition ekskluzivno za tekmovalce olimpijskih iger
15.07.2024

Samsung je predstavil olimpijsko izdajo svojega novega pametnega telefona Galaxy Z Flip6, ki je posebej zasnovan in prilagojen za vse športnike, ki bodo tekmovali na prihajajočih olimpijskih in paraolimpijskih igrah v Parizu 2024.

slikaHONOR najavil novi funkciji AI Defocus Eye Protection in AI Deepfake Detection
12.07.2024

HONOR je razkril dve inovaciji umetne inteligence v napravah, ki sta ustvarjeni za krepitev moči posameznikov in uvedbo nove ravni varnosti uporabnikov. Na sejmu MWC Šanghaj so namreč predstavili svoje najnovejše dosežke na področju umetne inteligence, usmerjene v človeka, in sicer AI Defocus Eye Protection in AI Deepfake Detection.

članki

Samsung razkriva slikovne senzorje za vrhunsko fotografijo s pametnimi telefoni


08.07.2024
Objavil: Dare Gliha

Samsung je predstavil tri nove slikovne senzorje, namenjene glavni in sekundarni kameri pametnih telefonov - ISOCELL HP9, ISOCELL GNJ in ISOCELL JN5. Ker pričakovanja uporabnikov glede kakovosti in zmogljivosti kamer pametnih telefonov še naprej naraščajo, bodo najnovejši Samsung slikovni senzorji zagotavljali osupljive rezultate iz vseh kotov in postavljali nov standard za mobilno fotografijo.

»Izboljšanje zmogljivosti senzorjev in zmanjševanje vrzeli med glavno in sekundarno kamero, s ciljem doseči enotno fotografsko izkušnjo iz različnih zornih kotov, je nova smer v celotni industriji,« je povedal Jesuk Lee, izvršni podpredsednik in tehnični direktor poslovni enoti System LSI Sensor podjetja Samsung Electronics, in dodal: »Nenehno postavljamo nove standarde v industriji in premikamo tehnološke meje z našimi novimi generacijami mobilnih foto senzorjev, ki vključujejo najnovejše dosežke.«

ISOCELL HP9: Prvi telefoto senzor z 200 milijoni slikovnih pik za pametne telefone v industriji

Senzor SOCELL HP9 vsebuje 200 milijonov 0,56-mikrometrskih (μm) slikovnih pik v 1/1,4-palčnem optičnem formatu.

S svojo edinstveno mikrolečo z visoko lomnostjo, izdelano iz novih materialov, HP9 znatno izboljša sposobnost zbiranja svetlobe, saj večjo svetlost usmeri natančno v ustrezen barvni filter RGB. Posledica tega je bolj živa barvna reprodukcija in izboljšano ostrenje, z 12 % boljšo svetlobno občutljivostjo (na podlagi razmerja med signalom in šumom ravni 10) in 10 % izboljšanim samodejnim ostrenjem ter kontrastom v primerjavi s prejšnjo generacijo.

Poudarjeno je bilo, da pride HP9 do izraza predvsem v slabih svetlobnih pogojih in se odzove na pogost izziv za tradicionalne telefoto kamere. Njegova tehnologija Tetra²pixel združuje 16 slikovnih pik (4 x 4) v velik senzor z 12 milijoni slikovnih pik, ki meri 2,24 mikrometra, kar omogoča ostrejše portrete, tudi v zelo temnih prizorih, in ustvarja dramatične učinke bokeh izven izostrenosti.

Ker se glavne kamere v pametnih telefonih višjega razreda povečujejo, se povečuje tudi prostor za telefoto kamere. Zaradi velikega optičnega formata senzorja HP9 je ta primeren za telefoto module, kar omogoča zmogljivost, ki ustreza kakovosti slike, samodejnemu ostrenju, visokemu dinamičnemu razponu (HDR) in zmožnostim fotografiranja z visoko hitrostjo sličic vrhunskih glavnih kamer.

HP9, ki ga poganja algoritem »remosaic«, ponuja 2x ali 4x način povečave slike na samem senzorju, ki v povezavi s 3x zoom telefoto modulom omogoča povečavo do 12x, hkrati pa ohranja visoko kakovost in ostrino slike.

ISOCELL GNJ: Integracija najboljših inovacij v tehnologiji slikovnih pik

ISOCELL GNJ je senzor z dvojnimi slikovnimi pikami z ločljivostjo 50 milijonov slikovnih pik, velikosti 1,0 mikrometra, v 1/1,57-palčnem optičnem formatu.

Vsaka slikovna pika vsebuje dve fotodiodi, ki omogočata hitro in natančno samodejno ostrenje, podobno kot človeško oko. Slikovni senzor istočasno zajema informacije v polnih barvah za hitro ostrenje z dosledno kakovostjo slike.

Senzor GNJ združuje tehnologijo dvojnih slikovnih pik s funkcijo povečave v senzorju za zajemanje jasnejših posnetkov pri snemanju videa in posnetke visoke ločljivosti brez artefaktov ali moiré vzorcev pri fotografiranju.

Na novo izboljšana protiodsevna prevleka z visoko prepustnostjo in Samsung lastno lečo z visoko lomnostjo ne samo izboljša prepustnost svetlobe in zmanjša neželene odseve, ampak tudi zagotavlja, da temna področja niso preosvetljena, za natančnejše fotografije z dobro ohranjenimi podrobnostmi.

Poleg tega senzor GNJ vključuje izboljšan material za izolacijo slikovnih pik, s t.i »deep trench isolation« zasnovo, ki polisilicij nadomesti s silicijevim oksidom, kar bistveno zmanjša učinek »prisluškovanja« med sosednjimi slikovnimi pikami, senzorju pa omogoča snemanje bolj podrobnih in natančnih slik.

Vse te inovacije so bile dosežene z manjšo porabo energije, ki je v načinu predogleda izboljšana za 29 %, v načinu videoposnetka pri 4K 60 sličicah na sekundo pa za 34 %.

ISOCELL JN5: Dosledna izkušnja kamere iz vseh kotov s širokim barvnim razponom in odličnim samodejnim ostrenjem

Senzor ISOCELL JN5 vsebuje 50 milijonov slikovnih pik velikosti 0,64 μm v 1/2,76-palčnem optičnem formatu.

Tehnologija dvojnih navpičnih prenosnih vrat (Dual VTG) poveča prenos naboja znotraj slikovnih pik, znatno zmanjša šum v izjemno šibkih svetlobnih pogojih, s čimer poveča jasnost in kakovost slike.

S funkcijo Super Quad Phase Detection JN5 prilagodi ostrenje s primerjavo navpičnih in vodoravnih faznih razlik, tako da zajame tudi najmanjše podrobnosti hitro premikajočih se subjektov z minimalnim tresljajem.

Dodatno JN5 vključuje t.i tehnologijo »dual slope gain« za izboljšanje visokega dinamičnega razpona. Ta tehnologija ojača analogno informacijo vhodne svetlobe v dva signala, ju pretvori v digitalno in ju nato združi v en sam podatek, s čimer razširi obseg barv, ki jih senzor lahko zajame.

Z vgradnjo strojnih »remosaic« algoritmov je izboljšana hitrost snemanja, omogočeno je sprotno povečevanje, tako med pregledom slike kot med snemanjem, brez najmanjšega zamika.

Zaradi tanke optične oblike je senzor JN5 izjemno vsestranski in omogoča aplikacije za glavne ali sekundarne kamere, vključno s širokokotno, ultra širokokotno, sprednjo in telefoto kamero, kar omogoča dosledno izkušnjo fotografiranja iz različnih zornih kotov.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki