marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaXiaomi predstavil pametna očala
20.09.2021

Xiaomi je predstavil pametna očala Xiaomi, ki združujejo slikovni sistem in senzorje v običajno obliko očal prek tehnologije MicroLED, to pa omogoča povsem novo uporabniško izkušnjo. S pametnimi očali lahko berete sporočila in opomnike, opravljate klice, krmarite, fotografirate ter prevajate besedilo tik pred vašimi očmi.

slikaSe v EU pripravlja obvezna sedemletna nadgradnja mobilnikov?
17.09.2021

Nemška vlada v EU lobira, da ta od proizvajalcev pametnih telefonov zahteva, da za vse svoje telefone zagotovijo vsaj sedem let varnostnih posodobitev, za isto obdobje pa tudi nadomestne dele. Novico o tem je prvi objaviia nemška tehnološka spletna stran Heise Online.

slikaMediatek vodilni proizvajalec čipov v drugem četrtletju 2021
15.09.2021

Counterpoint Research je objavil četrtletno analizo trga čipov za pametne telefone (SoC), Mediatek pa je v tem časovnem obdobju izšel kot velik zmagovalec. Podjetje je prodalo 43 odstotkov vseh naborov čipov na trgu, kar je več kot drugo uvrščeni Qualcomm in tretji Apple skupaj.

slikaApple je rešil produkcijske težave novih ur Watch Series 7
13.09.2021

Mark Gurman iz Bloomberga je pred kratkim zapisal, da naj bi nova generacija Applove ure Watch 7 imela zamudo, saj so nastale težave s proizvodnjo. Da pa zamuda ne bo tako velika meni analitik Ming-Chi Kuo, ki je dobil informacije, da so pri podjetju proizvodnje težave rešili.

slikaHarmonyOS 2.0 že z 90 milijoni uporabnikov
10.09.2021

Huawei si je za HarmonyOS 2.0 zastavil ambiciozen cilj - do konca leta doseči 300 milijonov naprav. Precej ambiciozna številka, ki pa očitno ne bo nedosegljiva, saj se novi operacijski sistem precej hitro širi.

članki

Samsung lansiral ISOCELL: inovativno tehnologijo svetlobnih tipal


30.09.2013
Objavil: Dare Gliha

Samsung Electronics Co., Ltd je napovedal izid nove tehnologije ISOCELL za svetlobna tipala CMOS, ki občutno poveča občutljivost na svetlobo in učinkovito absorpcijo elektronov, zaradi česar je reprodukcija barv ob slabi osvetljenosti še natančnejša. Prestižnejši pametni telefoni in tablični računalniki, ki imajo vgrajena tipala s tehnologijo ISOCELL, delajo kakovostnejše slike, zato je boljša tudi uporabniška izkušnja.

»Z napredkom tehnologije procesiranja slikovnih pik je tudi uporabnikom pametnih telefonov in tabličnih računalnikov omogočen zajem izjemno lepih in jasnih fotografij, ki jih lahko takoj delijo z drugimi,« je povedal Taehoon Kim, podpredsednik marketinga v System LSI pri Samsung Electronics. »Tehnologija ISOCELL je še ena v vrsti inovacij, ki znatno dvigujejo kakovost posnetkov in potrjujejo Samsungovo vodilno vlogo v razvoju svetlobnih tipal za mobilne naprave.«

Kakovost svetlobnega tipala oziroma slikovnega senzorja določa količina svetlobe, ki jo natančno zajamejo posamezne pike v tipalu. Pred proizvajalci je sedaj ogromen izziv, saj je pritisk tržišča nanje vse večji, da izboljšajo ločljivost aparatov in kakovost slik, pri tem pa mora kamera ostati majhna.

Pretekli razvoj v slikovni tehnologiji se je s tem izzivom spopadel tako, da so izboljšali svetlobno absorpcijo vsake pike in nadgradili tehnologijo slikovnih pik iz FSI (ang. front side illumination) v BSI (ang. back side illumination), pri kateri so fotodiode nameščene na vrhu za čim večjo učinkovitost pretvorbe svetlobe v električni signal. Čeprav je bila tehnologija BSI na začetku uspešna, je imela svoje omejitve pri izboljšanju kakovosti slike, medtem ko se je velikost pik sčasoma manjšala.

S temi izkušnjami in napredkom kakovostnejših svetlobnih tipal je Samsung razvil naslednjo generacijo senzorjev – ISOCELL –, ki pravkar čaka na odobritev patenta. Tehnologija ISOCELL ustvari fizično pregrado med posameznimi pikami in njih s tem izolira. Ta izolacija omogoča, da iz mikroleče pride več fotonov do ustreznih posameznih pik, kjer jih absorbira fotodioda, s čimer se minimizira neželen šum in poveča kapaciteta elektronov v pikah ali FWC (ang. full well capacity).

V primerjavi z običajno tehnologijo BSI se šum pri pikah s tehnologijo ISOCELL zmanjša za okrog 30 odstotkov, obenem pa izboljša natančna reprodukcija barv in ostrina slike, prav tako pa je za 30 odstotkov večja tudi kapaciteta FWC, kar poveča dinamični razpon.

Senzor s tehnologijo ISOCELL ima tudi 20 odstotkov širši kot središčnega žarka, zaradi česar je višina kamere lahko manjša. Tak senzor je primernejši za tanke in majhne mobilne naprave.

Prvi slikovni senzor z vgrajeno novo tehnologijo ISOCELL bo model S5K4H5YB z ločljivostjo 8 megapik, velikostjo pike 1,12um in premerom 6,35 mm. Ta je trenutno v vzorčni preizkušnji, v množično proizvodno pa ga bodo poslali v zadnji četrtini leta 2013.

Po izsledkih tržne raziskave, ki jo je opravilo podjetje Techno System Research, bo leta 2014 okrog 66 odstotkov pametnih telefonov opremljenih s senzorji ločljivosti 8 megapik ali več.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki