marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaIDC predvideva 12 odstotni padec prodaje mobilnikov v letošnjem letu
05.06.2020

Zadnja napoved analitikov IDC glede prodaje mobilnikov je razkrila, da bo padec v letošnjem letu kar 12 odstoten. Pričakuje se, da bo letos prodanih 1,2 milijarde mobilnikov, kar je 11,9 odstotni padec glede na lansko leto. Nova predvidevanja bazirajo na rezultatih prvega četrtletja.

slikaiPhone 12 šele konec novembra?
03.06.2020

Na spletu se je pojavilo več govoric, da namerava Apple zaradi letošnje pandemije novo serijo iPhone 12 predstaviti šele konec novembra, kar je posledica enomesečnega zamika tako pri pričetku proizvodnje, kot predstavitve.

slikaSamsung avgusta s 5 nm Exynos čipom
01.06.2020

Samsung je zadnjih nekaj mesecev razvijal 5nm EUV proces, sedaj pa iz Južne Koreje prihajajo novice, da je proizvajalec pripravljen na množično proizvodnjo. ZDNet je še razkril, da bo nov 5nm čip imenovan Exynos 992.

slikaA1 Slovenija z novo serijo pametnih telefonov A1 Alpha 20 in A1 Alpha 20+
29.05.2020

A1 Slovenija predstavlja dovršena telefona serije A1 Alpha z zmogljivo kamero, vzdržljivo baterijo in 3-letno garancijo. Modela A1 Alpha 20 in A1 Alpha 20+ z operacijskim sistemom Android 10 in vrhunskimi funkcionalnostmi zagotavljata napredno uporabniško izkušnjo, dodatno pa A1 z vsakim prodanim telefonom namenja 1 EUR boju proti pandemiji COVID- 19.

slikaPrihaja Motorola Razr 2 z bolšo strojno opremo
27.05.2020

Motorola je obudila legendarno serijo Razr z mobilnikom, ki je imel prepogljiv zaslon, a žal precej slabo strojno opremo, od povprečnega procesorja, do slabe kamere. Očitno so pri tem vse stavili na nostalgijo kupcev.

članki

Samsung lansiral ISOCELL: inovativno tehnologijo svetlobnih tipal


30.09.2013
Objavil: Dare Gliha

Samsung Electronics Co., Ltd je napovedal izid nove tehnologije ISOCELL za svetlobna tipala CMOS, ki občutno poveča občutljivost na svetlobo in učinkovito absorpcijo elektronov, zaradi česar je reprodukcija barv ob slabi osvetljenosti še natančnejša. Prestižnejši pametni telefoni in tablični računalniki, ki imajo vgrajena tipala s tehnologijo ISOCELL, delajo kakovostnejše slike, zato je boljša tudi uporabniška izkušnja.

»Z napredkom tehnologije procesiranja slikovnih pik je tudi uporabnikom pametnih telefonov in tabličnih računalnikov omogočen zajem izjemno lepih in jasnih fotografij, ki jih lahko takoj delijo z drugimi,« je povedal Taehoon Kim, podpredsednik marketinga v System LSI pri Samsung Electronics. »Tehnologija ISOCELL je še ena v vrsti inovacij, ki znatno dvigujejo kakovost posnetkov in potrjujejo Samsungovo vodilno vlogo v razvoju svetlobnih tipal za mobilne naprave.«

Kakovost svetlobnega tipala oziroma slikovnega senzorja določa količina svetlobe, ki jo natančno zajamejo posamezne pike v tipalu. Pred proizvajalci je sedaj ogromen izziv, saj je pritisk tržišča nanje vse večji, da izboljšajo ločljivost aparatov in kakovost slik, pri tem pa mora kamera ostati majhna.

Pretekli razvoj v slikovni tehnologiji se je s tem izzivom spopadel tako, da so izboljšali svetlobno absorpcijo vsake pike in nadgradili tehnologijo slikovnih pik iz FSI (ang. front side illumination) v BSI (ang. back side illumination), pri kateri so fotodiode nameščene na vrhu za čim večjo učinkovitost pretvorbe svetlobe v električni signal. Čeprav je bila tehnologija BSI na začetku uspešna, je imela svoje omejitve pri izboljšanju kakovosti slike, medtem ko se je velikost pik sčasoma manjšala.

S temi izkušnjami in napredkom kakovostnejših svetlobnih tipal je Samsung razvil naslednjo generacijo senzorjev – ISOCELL –, ki pravkar čaka na odobritev patenta. Tehnologija ISOCELL ustvari fizično pregrado med posameznimi pikami in njih s tem izolira. Ta izolacija omogoča, da iz mikroleče pride več fotonov do ustreznih posameznih pik, kjer jih absorbira fotodioda, s čimer se minimizira neželen šum in poveča kapaciteta elektronov v pikah ali FWC (ang. full well capacity).

V primerjavi z običajno tehnologijo BSI se šum pri pikah s tehnologijo ISOCELL zmanjša za okrog 30 odstotkov, obenem pa izboljša natančna reprodukcija barv in ostrina slike, prav tako pa je za 30 odstotkov večja tudi kapaciteta FWC, kar poveča dinamični razpon.

Senzor s tehnologijo ISOCELL ima tudi 20 odstotkov širši kot središčnega žarka, zaradi česar je višina kamere lahko manjša. Tak senzor je primernejši za tanke in majhne mobilne naprave.

Prvi slikovni senzor z vgrajeno novo tehnologijo ISOCELL bo model S5K4H5YB z ločljivostjo 8 megapik, velikostjo pike 1,12um in premerom 6,35 mm. Ta je trenutno v vzorčni preizkušnji, v množično proizvodno pa ga bodo poslali v zadnji četrtini leta 2013.

Po izsledkih tržne raziskave, ki jo je opravilo podjetje Techno System Research, bo leta 2014 okrog 66 odstotkov pametnih telefonov opremljenih s senzorji ločljivosti 8 megapik ali več.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki