marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaMicrosoft Teams bo v telefone iPhone prinesel funkcijo walkie-talkie
29.03.2024

Microsoftova aplikacija Teams bo v skladu z razvojnim načrtom maja prinesla funkcionalnost walkie-talkie na Applove telefone iPhone. Pri tem bo uporabljeno Applovo ogrodje Push-to-Talk, ki bo omogočalo uporabo walkie-talkiejev v aplikaciji Teams.

slikaSamsung blizu pridobitve 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev
27.03.2024

Po poročanju agencije Reuters bo Samsung od ameriške vlade kmalu prejel 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev za širitev svojih tovarn za proizvodnjo čipov v ZDA. Nova nepovratna sredstva bodo del zakona CHIPS in zakona o znanosti, ki odobrava več kot 280 milijard dolarjev sredstev za spodbujanje raziskav in proizvodnje polprevodnikov v ZDA.

slikaXiaomijev prilagojeni čisti dobiček za leto 2023 se je povečal za 126,3 odstotka
25.03.2024

Xiaomi je objavil svoje revidirane konsolidirane rezultate za leto 2023. Skupni prihodek skupine je znašal 271,0 milijarde RMB, medtem ko se je njen prilagojeni čisti dobiček povečal za 126,3 % in dosegel 19,3 milijarde RMB. Povečanje prilagojenega čistega dobička je močno preseglo pričakovanja trga in pomeni drugo najvišjo raven dobičkonosnosti od uvrstitve skupine na borzo.

slikaMediatek konec leta 2023 najbolj prevladujoč ponudnik čipov
22.03.2024

Canalys je objavil poročilo o trgu pametnih telefonov v četrtem četrtletju 2023 z razdelitvijo po prodajalcih procesorjev. Analiza je pokazala, da je Mediatek v zadnjem četrtletju lanskega leta poganjal več naprav kot katerikoli drug proizvajalec čipov, in sicer z 21-odstotnim medletnim povečanjem.

članki

Samsung lansiral ISOCELL: inovativno tehnologijo svetlobnih tipal


30.09.2013
Objavil: Dare Gliha

Samsung Electronics Co., Ltd je napovedal izid nove tehnologije ISOCELL za svetlobna tipala CMOS, ki občutno poveča občutljivost na svetlobo in učinkovito absorpcijo elektronov, zaradi česar je reprodukcija barv ob slabi osvetljenosti še natančnejša. Prestižnejši pametni telefoni in tablični računalniki, ki imajo vgrajena tipala s tehnologijo ISOCELL, delajo kakovostnejše slike, zato je boljša tudi uporabniška izkušnja.

»Z napredkom tehnologije procesiranja slikovnih pik je tudi uporabnikom pametnih telefonov in tabličnih računalnikov omogočen zajem izjemno lepih in jasnih fotografij, ki jih lahko takoj delijo z drugimi,« je povedal Taehoon Kim, podpredsednik marketinga v System LSI pri Samsung Electronics. »Tehnologija ISOCELL je še ena v vrsti inovacij, ki znatno dvigujejo kakovost posnetkov in potrjujejo Samsungovo vodilno vlogo v razvoju svetlobnih tipal za mobilne naprave.«

Kakovost svetlobnega tipala oziroma slikovnega senzorja določa količina svetlobe, ki jo natančno zajamejo posamezne pike v tipalu. Pred proizvajalci je sedaj ogromen izziv, saj je pritisk tržišča nanje vse večji, da izboljšajo ločljivost aparatov in kakovost slik, pri tem pa mora kamera ostati majhna.

Pretekli razvoj v slikovni tehnologiji se je s tem izzivom spopadel tako, da so izboljšali svetlobno absorpcijo vsake pike in nadgradili tehnologijo slikovnih pik iz FSI (ang. front side illumination) v BSI (ang. back side illumination), pri kateri so fotodiode nameščene na vrhu za čim večjo učinkovitost pretvorbe svetlobe v električni signal. Čeprav je bila tehnologija BSI na začetku uspešna, je imela svoje omejitve pri izboljšanju kakovosti slike, medtem ko se je velikost pik sčasoma manjšala.

S temi izkušnjami in napredkom kakovostnejših svetlobnih tipal je Samsung razvil naslednjo generacijo senzorjev – ISOCELL –, ki pravkar čaka na odobritev patenta. Tehnologija ISOCELL ustvari fizično pregrado med posameznimi pikami in njih s tem izolira. Ta izolacija omogoča, da iz mikroleče pride več fotonov do ustreznih posameznih pik, kjer jih absorbira fotodioda, s čimer se minimizira neželen šum in poveča kapaciteta elektronov v pikah ali FWC (ang. full well capacity).

V primerjavi z običajno tehnologijo BSI se šum pri pikah s tehnologijo ISOCELL zmanjša za okrog 30 odstotkov, obenem pa izboljša natančna reprodukcija barv in ostrina slike, prav tako pa je za 30 odstotkov večja tudi kapaciteta FWC, kar poveča dinamični razpon.

Senzor s tehnologijo ISOCELL ima tudi 20 odstotkov širši kot središčnega žarka, zaradi česar je višina kamere lahko manjša. Tak senzor je primernejši za tanke in majhne mobilne naprave.

Prvi slikovni senzor z vgrajeno novo tehnologijo ISOCELL bo model S5K4H5YB z ločljivostjo 8 megapik, velikostjo pike 1,12um in premerom 6,35 mm. Ta je trenutno v vzorčni preizkušnji, v množično proizvodno pa ga bodo poslali v zadnji četrtini leta 2013.

Po izsledkih tržne raziskave, ki jo je opravilo podjetje Techno System Research, bo leta 2014 okrog 66 odstotkov pametnih telefonov opremljenih s senzorji ločljivosti 8 megapik ali več.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki