marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaXiaomi predstavil pametna očala
20.09.2021

Xiaomi je predstavil pametna očala Xiaomi, ki združujejo slikovni sistem in senzorje v običajno obliko očal prek tehnologije MicroLED, to pa omogoča povsem novo uporabniško izkušnjo. S pametnimi očali lahko berete sporočila in opomnike, opravljate klice, krmarite, fotografirate ter prevajate besedilo tik pred vašimi očmi.

slikaSe v EU pripravlja obvezna sedemletna nadgradnja mobilnikov?
17.09.2021

Nemška vlada v EU lobira, da ta od proizvajalcev pametnih telefonov zahteva, da za vse svoje telefone zagotovijo vsaj sedem let varnostnih posodobitev, za isto obdobje pa tudi nadomestne dele. Novico o tem je prvi objaviia nemška tehnološka spletna stran Heise Online.

slikaMediatek vodilni proizvajalec čipov v drugem četrtletju 2021
15.09.2021

Counterpoint Research je objavil četrtletno analizo trga čipov za pametne telefone (SoC), Mediatek pa je v tem časovnem obdobju izšel kot velik zmagovalec. Podjetje je prodalo 43 odstotkov vseh naborov čipov na trgu, kar je več kot drugo uvrščeni Qualcomm in tretji Apple skupaj.

slikaApple je rešil produkcijske težave novih ur Watch Series 7
13.09.2021

Mark Gurman iz Bloomberga je pred kratkim zapisal, da naj bi nova generacija Applove ure Watch 7 imela zamudo, saj so nastale težave s proizvodnjo. Da pa zamuda ne bo tako velika meni analitik Ming-Chi Kuo, ki je dobil informacije, da so pri podjetju proizvodnje težave rešili.

slikaHarmonyOS 2.0 že z 90 milijoni uporabnikov
10.09.2021

Huawei si je za HarmonyOS 2.0 zastavil ambiciozen cilj - do konca leta doseči 300 milijonov naprav. Precej ambiciozna številka, ki pa očitno ne bo nedosegljiva, saj se novi operacijski sistem precej hitro širi.

članki

Samsung Electronics postavil rekord v mobilnem omrežju 5G


17.10.2014
Objavil: Dare Gliha

Samsung Electronics Co., Ltd, je objavil postavitev dveh novih mejnikov v razvoju telekomunikacijskih omrežij pete generacije (5G). Podjetje je doseglo najvišjo hitrost prenosa podatkov 7,5 Gbps oziroma 940 MB na sekundo, kar je najboljši rezultat, dosežen v prostoru. V gibanju je nova rekordna znamka stabilne povezave 1,2 Gbps oziroma 150 MB na sekundo, dosežena pa je bila v avtomobilu, ki je vozil s hitrostmi, višjimi od 100 km/h.

“Nadaljevali bomo s premikanjem mejnikov in razvojem naprednih tehnologij, ki bodo prispevale k oblikovanju standarda 5G,” je povedal ChangYeong Kim, vodja raziskovalno-razvojnega centra za mobilne tehnologije v družbi Samsung Electronics in dodal: “Poleg vlaganja v lastne raziskave in razvoj bomo nadaljevali s sodelovanjem z drugimi vodilnimi podjetji v industriji ter raziskovalnimi laboratoriji po svetu. Potreba po telekomunikacijskih omrežjih 5G in podpornih tehnologijah bo v prihodnje le še naraščala, spodbujali pa jo bodo predvsem mobilne naprave, računalništvo v oblaku ter internet stvari.”

Poleg rekordnih vrednosti, doseženih v stacionarnem okolju, je Samsungov preizkus dokazal uspešno delovanje tehnologij za omrežja 5G v gibanju. Večina predhodnih preizkusov v industriji je bila opravljena v zaprtih in skrbno nadzorovanih okoljih ter laboratorijih. Mobilni preizkus tehnologij 5G pa je Samsung opravil na 4,35 km dolgem dirkališču, kjer je vozilo, ki je opravljalo preizkus, vozilo s hitrostmi nad 100 km/h.

Tako stacionarni kot mobilni preizkus sta potekala v omrežju 5G v frekvenčnem pasu 28 GHz. Doslej industrija ni uporabljala tako visokih frekvenc kljub možnostim doseganja izredno visokih pretočnih hitrosti predvsem zaradi krajšega dometa signala. Samsungu pa je uspelo z lastno tehnologijo, poimenovano Hybrid Adaptive Array, ki uporablja milimetrsko določanje frekvenčnih pasov, preseči te omejitve in visoke hitrosti ohraniti tudi na daljših razdaljah. Medtem ko mora industrija standard mobilnih omrežij 5G še potrditi, pa je že jasno, da bodo pretočne hitrosti v novih omrežjih deset- ali celo stokrat višje od tistih, ki jih danes zmorejo mobilna omrežja 4G LTE.

Tokrat dosežena mejnika kar za 7-krat presegata rezultate preizkusa, opravljenega maja 2013, ko je Samsung kot prvi presegel hitrostni mejnik 1Gbps v 28 GHz omrežju 5G.

Medtem ko se Samsung osredotoča na tehnični razvoj rešitev, pa obenem tudi spodbuja druga podjetja v industriji k usmerjenemu razvoju standarda 5G. Pred kratkim je Samsung podjetjem v industriji že poslal predlog, poimenovan 5G Rainbow, v katerem je izpostavil sedem tehnoloških temeljev tehnologije 5G, ki bi pomagali zagotoviti izjemno uporabniško izkušnjo v novih mobilnih omrežjih. Ti temelji so maksimalna hitrost prenosa podatkov, učinkovitost frekvenčnega spektra, mobilna hitrost in robna mobilna hitrost, število sočasnih povezav, komunikacijske zamude in stroški. Samsung že razvija vrsto različnih tehnologij, s katerimi bi odgovoril na te zahteve, v ospredju pa so pasovi visokih frekvenc, modeli hkratnega dostopa ter omrežja z nizkimi odzivnimi časi.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki