marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaV Indiji zaustavitev proizvodnje iPhonov
27.03.2020

Vlada v Indiji je zaradi koronavirusa odredila državno karanteno, ki bo prizadela okoli 1,3 milijarde ljudi. Posledično so na udaru tudi proizvodni obrati, med njimi sta tudi Foxconn in Winstron, ki proizvajata mobilnike iPhone.

slikaHuawei ponuja razširjeno garancijo za vse svoje naprave
26.03.2020

Da bi uporabnikom zagotovili brezskrbno uporabniško izkušnjo, se je Huawei odločil brezplačno podaljšati garancijo za vse svoje naprave. To velja za pametne telefone, prenosne in tablične računalnike, nosljive naprave in omrežne usmerjevalnike, ki jim izvirna garancija preneha veljati med 15. marcem in 15. junijem 2020. Tem izdelkom bo Huawei garancijo samodejno podaljšal do 15. junija 2020.

slikaApple želel uvesti politiko dveh naprav na nakup
25.03.2020

Reuters je poročal, da so se zaradi globalne pandemije koronavirusa pri Applu odločili, da uvedejo politiko nakupa zgolj dveh naprav naenkrat. To politiko je Apple zadnjič uporabil ob lansiranju prvega iPhona leta 2007.

slikaGoogle preklical konferenco I/O 2020
23.03.2020

Pred nekaj tedni se je Google odločil preklicato vsakoletno konferenco I/O 2020, ki bi sicer potekala maja v Kaliforniji, ZDA. Ta preklic je veljal za fizično obliko konference, pri podjetju so tedaj načrtovali spletno izvedbo.

slikaHMD Global predstavil novosti
20.03.2020

HMD Global je predstavil nove pametne telefone, novega člana iz družine originalnih, ter njihovo novo storitev podatkovnega gostovanja. Nokia 8.3 5G je prvi pametni telefon 5G Nokia, pridružili pa so se mu tudi novi Nokia 5.3, Nokia 1.3 ter najnovejši član iz družine originalnih 5310. HMD Global je prav tako vstopil v novo storitveno kategorijo, in sicer s storitvijo podatkovnega gostovanja HMD Connect global.

članki

Razvoj pomnilniških enot


12.01.2007
Objavil: Mitja Zupančič

Družba IMS Research je sporočila, da so v letu 2006 nastale izredno velike zahteve po visoko kapacitetnih pomnilniških enotah. Več ali manj se je povpraševanje po dodatnem pomnilniku odvijalo za glasbene mobilnike. Proizvajalci ponujajo več reštev pri ugoditvi omenjenih zahtev, tako imamo na voljo mobilnike z mikro trdimi diski, vgrajenimi NAND flash pomnilniki in z odstranljivimi NAND flash pomnilniškimi karticami.

Vkljub vsem prominentnim objavam novih mobilnikov v letu 2006 z zmogljivimi in prostornimi mikro trdimi diski, pa je bil trend na trgu mobilnikov še vedno usmerjen k flash pomnilniškim enotam. NAND flash enote so še vedno boljša alternativa za mobilnike, zaradi več razlogov. Dva izmed najbolj pomembnih sta superiorna odpornost na udarce in manjša poraba energije.

Pri mikro diskih so v letu 2006 z dobavljivostjo 2,54 centimeterskega diska (8 GB prostora) kapacitete diskov vse bolj rasle. Pri Samsungu in Nokiji so tako že predstavili mobilnike z omenjenim diskom.

Kakorkoli pa, z vse nižjimi cenami NAND flash enot, ki so povezane še z izboljšavami pri prostoru so se pri veliko proizvajalcih odločili za vgrajene in odstranljive NAND flash rešitve. Čeprav velike kapacitete vgrajenega pomnilnika ostajajo standard pri pametnih telefonih, pa klasični mobilniki v večini ponujajo odstranljive enote v obliki microSD kartic. Prvič so bile predstavljene marca 2005 in so se ponašale s kapaciteto 128MB, v letu 2006 pa smo že lahko kupili prve 2 GB microSD pomnilniške kartice.

Odstranljive flash enote pa bi se lahko izkazale tudi kot ena izmed možnih rešitev pri DRM (digitalne pravice) težavah, ki jih ima multimedija pri predvajanju glasbe na mobilnikih. Domnevno naj bi zaščitena flash pomnilniška kartica omogočala uporabnikom preprost prenos glasbe iz mobilnika na osebni računalnik, prenosni medijski predvajalnik ali na domači hi-fi sistem pri tem pa bi ohranila DRM. Prezgodaj je še napovedovati, če se bo ta način obdržal pri življenju ali ne, vendar kljub temu še vedno ostaja ogromno preprek, kar se tiče DRM.

Analist pri družbi IMS Research Bill Morelli je povedal, "NAND flash pomnilniki bodo pri shranjevanju mobilnih podatkov še vedno ostali v dominantni pozicij. Mikro trdi diski se bodo uporabljali pri manj kot 10% novih mobilnikov do leta 2011." Nadaljeval je še, "Mobilniki z vgrajenim mikro trdim diskom bodo v veliki večini mešanica pametnih telefonov ali funkcijsko najbolj zmogljivih mobilnikov, ki bodo usmerjeni v multimedijske aplikacije, kot je npr. glasba, video posnetki ali fotografija."

Velika večina mobilnega trga bo še vedno uporabljala NAND flash pomnilnike. Pričakuje se tudi, da bo vgrajenega spomina več, tam nekje od 128 MB, medtem ko bo zunanji pomnilnik v obliki odstranljivih pomnilniških SD kartic še vedno ostal v obliki dodatnega pomnilnika za multimedijske datoteke.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki