marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

članki

Raziskava Evropske komisije o hitrosti širokopasovnega interneta se začenja tudi v Sloveniji


21.02.2012
Objavil: Dare Gliha

Tudi v Sloveniji se začenja raziskava Evropske komisije o hitrosti širokopasovnega interneta v Evropi. Raziskava pod pokroviteljstvom evropske komisarke za digitalno agendo Neelie Kroes poteka v vseh 27 državah članicah Evropske unije ter na Hrvaškem, na Islandiji in na Norveškem.

Cilj raziskave je ugotoviti dejanske hitrosti ponujenega širokopasovnega interneta v Evropi. V Sloveniji želi Evropska komisija k sodelovanju pritegniti vsaj 2.000 uporabnikov širokopasovnega dostopa do interneta. Vsi, ki želijo sodelovati v raziskavi in tako dobiti možnost spremljanja dejanske hitrosti svoje širokopasovne povezave, se lahko prijavijo na spletni strani www.samknows.eu/si. Rezultati raziskave bodo v pomoč Evropski komisiji pri razporejanju investicij v razvoj hitrega širokopasovnega dostopa v okviru digitalne agende na celotnem območju.

»Vsak prebivalec Evropske unije bi moral imeti možnost uporabljati vse prednosti odprtega in zakonitega interneta brez skritih omejitev ali nižjih hitrosti od tistih, ki jih je obljubil ponudnik,« je dejala Neelie Kroes, evropska komisarka za digitalno agendo. »Pridobiti želimo informacije o dejanski kakovosti storitev širokopasovnega dostopa do interneta iz prve roke, neposredno od evropskih uporabnikov. Z zbranimi podatki bomo lažje ocenili, v katerih državah je izkušnja s širokopasovnim internetom boljša in kje ponudniki zaostajajo, ter se posledično lažje odločili za najprimernejšo razporeditev investicijskih sredstev in neposredne podpore.«

Raziskava bo narejena na reprezentativnem vzorcu, če se bo za sodelovanje v njej prijavilo vsaj 100.000 uporabnikov širokopasovnega interneta, od tega v Sloveniji vsaj 2.000. Uporabniki širokopasovne internetne povezave v Sloveniji lahko sodelujejo v raziskavi tako, da se na spletni strani www.samknows.eu/si vpišejo v bazo prostovoljcev. Izbrani prostovoljci bodo hitrost širokopasovnih povezav merili s posebno napravo, ki jo bodo povezali na svojo širokopasovno povezavo. Naprava meritve opravlja le takrat, ko uporabnik ne potrebuje polne pasovne širine, in torej ne vpliva na uporabnikovo izkušnjo uporabe interneta. Raziskava bo trajala dve leti. Ob koncu bodo rezultati raziskave javno dostopni in tako na razpolago regulatorjem, potrošnikom in ponudnikom internetnih storitev. Večji slovenski ponudniki internetnih storitev so bili vabljeni tudi k sodelovanju pri obveščanju uporabnikov širokopasovnega interneta o raziskavi.

Evropska komisija je izvedbo raziskave zaupala podjetju SamKnows, ki je specializirano za merjenje hitrosti širokopasovnega interneta. »Podjetje SamKnows je že večkrat sodelovalo z državnimi institucijami v več državah pri podobnih merjenjih širokopasovnega interneta. Naša vizija je ustvariti globalne standarde za merjenje kakovosti širokopasovnih povezav,« je povedal Alex Salter, direktor podjetja SamKnows. »V Evropi želimo vzpostaviti močno skupnost potrošnikov, ki bo tudi na dolgi rok pomagala raziskovati področje internetnih storitev. Upamo, da bosta možnost spremljanja hitrosti svoje širokopasovne internetne povezave ter priložnost pomagati pri pridobivanju večjih investicij za izboljšanje internetne infrastrukture v državi dovolj dobra motivacija za prostovoljno sodelovanje v raziskavi tudi v Sloveniji.«

Več o podpori raziskave s strani komisarke Neelie Kroes najdete na http://blogs.ec.europa.eu/neelie-kroes/how-fast-is-your-broadband/

Dodatne informacije o metodologiji raziskave in sodelovanju najdete na www.samknows.eu/si.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki