marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaNova posodobitev One UI 6.1 prinaša Galaxy AI v več naprav Galaxy
24.02.2024

Samsung je napovedal razpoložljivost funkcij Galaxy AI v več napravah Galaxy z novo posodobitvijo One UI 6.1, ki je namenjena nadaljnji demokratizaciji mobilne umetne inteligence. Posodobitev bo na voljo v serijah Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 in Tab S9 ter se bo začela uvajati konec marca.

slikaApple Watch Ultra z zaslonom microLED bo na voljo šele leta 2027
23.02.2024

O prihajajoči Applovi uri Watch Ultra z zaslonom microLED smo že veliko slišali, vendar vsako poročilo, ki se pojavi, kaže bolj pesimistično sliko. Najnovejša ocena prihaja iz korejskega portala The Elec in kaže, da bo Applova pametna ura višjega razreda s tehnologijo microLED prišla šele leta 2027.

slikaSpotify prvič presegel 600 milijonov aktivnih uporabnikov
21.02.2024

Podjetje Spotify je objavilo četrtletno poročilo in podatki so obetavni. V zadnjih treh mesecih je platforma za pretakanje povečala število aktivnih mesečnih uporabnikov (MAU) za 28 milijonov, s čimer je presegla svoja pričakovanja in dosegla 600 milijonov, kar je za švedsko podjetje nov rekord.

slikaXiaomi in Leica ustanavljata inštitut
20.02.2024

Ustanovitev inštituta Xiaomi x Leica Optical, katerega jedro so optične tehnologije, pomeni pomemben mejnik v industriji pametnih telefonov, saj bo združeval vrsto interdisciplinarnih znanosti, vključno z umetno inteligenco in fotografijo.

članki

Qualcomm se pri izdelovanju procesorja Snapdragon 8 Gen 4 SoC zanaša na TSMC


06.12.2023
Objavil: Dare Gliha

Znani tipster je na omrežju X delil nekaj pikantnih podrobnosti o procesorju Snapdragon 8 Gen 4, kar je precej nenavadno, saj nedavno izdanega Snapdragona 8 Gen 3 skorajda še nismo videli v akciji. A dosedanja razkritja tega tipsterja so bila večinoma pravilna.

Po navedbah uporabnika @Tech_Reve se bo Qualcomm pri izdelavi čipovnega nabora Snapdragon 8 Gen 4, ki temelji na 3 nm, prihodnje leto ponovno zanašal izključno na TSMC. Proizvajalec čipov naj bi se odločil, da bo ponovno stavil na TSMC, ker namerava uporabiti lastna procesorska jedra Oryon in z novim naborom jeder ne želi sklepati kompromisov glede moči in učinkovitosti. Lahko bi rekli, da Qualcomm preprosto ni prepričan s Samsungovimi donosi ali zmogljivostjo.

Vendar pa je strategija dvojnega pridobivanja čipov še vedno v načrtu za leto 2025, ko bo izšel Snapdragon 8 Gen 5, medtem ko bo Snapdragon 8 Gen 4 za Galaxy izdelan v Samsungovi livarni 3GAP. Vsaj po navedbah tajvanske tiskovne agencije.

Qualcommova odločitev je glede na opazno razliko med čipovoma Snapdragon 8 Gen 1 in Snapdragon 8+ Gen 1 res smiselna. Prvega je izdelal Samsung, imel pa je težave z dušenjem in nižjo učinkovitostjo, medtem ko je različica Plus nastala v tovarnah TSMC in se je na splošno izkazala za boljši čip.

Če se vrnemo k Snapdragonu 8 Gen 4, tipster namiguje, da bo v svet Androida prinesel impresivno zmogljivost, ne da bi porabil preveč energije. V večjedrnem scenariju naj bi SD8 Gen 4 v programu Geekbench 6 presegel 10 000 točk, medtem ko grafični procesor Adreno 830 ponuja enako raven porabe energije kot Snapdragon 8 Gen 2, hkrati pa ponuja odlično povečanje zmogljivosti. Celoten sistem naj bi po govoricah porabil le 8 W.

V vsakem primeru je Snapdragon 8 Gen 4 oddaljen še približno eno leto, zato bomo verjetno dobili veliko več podrobnosti o njem, ko se bo približala dejanska napoved.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki